Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

HDSSB: Kosor je izdala hrvatstvo i obmanula javnost

sabor
Davor Puklavec/PIXSELL
02.11.2009.
u 12:01

Kosor je izdala hrvatstvo i obmanula javnost kako Slovenija nema izlaz na more. Davanjem prava arbitražnoj komisiji, dali ste pravo njima da odlučuju, a sebi mogućnost da kažete da su tako oni odlučili, istaknuo je Boro Grubišić, zastupnik HDSSB-a.

Potpišite i komentirajte online peticiju: PROTIV Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom


Potpišite i komentirajte online peticiju: ZA Arbitražni sporazum sa Slovenijom

 

Kosor je izdala hrvatstvo i obmanula javnost kako Slovenija nema izlaz na more. Davanjem prava arbitražnoj komisiji, dali ste pravo njima da odlučuju, a sebi mogućnost da kažete da su tako oni odlučili.

To je izdaja s predumišljajem, optužio je HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić predsjednicu Vlade tijekom saborske rasprave oko arbitražnog sporazuma. Zbog izrečenog je zaradio opomenu za vrijeđanje i omalovažavanje premijerke.

Klub zastupnika HDSSB-a neće podržati sporazum jer niti jedna država svoj ulazak u EU nije platila teritorijalnim ustupcima, a Hrvatska bi to mogla, iznio je Grubišić iznoseći bojazan oko toga što se na tom putu još može dogoditi našoj zemlji.

Jasno je da se osigurava veza Slovenije prema otvorenom moru, što je naredba arbitražnog tijela. Hoće li to biti most veći od Pelješkog, ne znam, dvojio je Grubišić upozoravajući da će to biti jedino preko hrvatskog mora.

- Ovo je prijedlog koji ponižava Hrvatsku - dodao je.

Ako ne pristanemo - u EU ulazimo za 10 godina

U ime Kluba zastupnika SDP-a stav najjače oporbene stranke o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom iznio je na početku današnje saborske rasprave Zoran Milanović, koji je ustvrdio da se oko toga dokumenta digla velika prašina koja ulazi u pluća.

Ovaj prijedlog arbitražnog sporazuma uvodi kategoriju u kojoj jedno političko tijelo, a to je Europska komisija, određuje suce koji će odlučivati o cijeloj stvari između Slovenije i Hrvatske.

Prvi čovjek SDP-a zatražio je objašnjenje zbog čega dvije države ne mogu same predlagati suce, te zašto je hrvatska Vlada pristala na takav ustupak.

Zanima me je li u trenutku kada je davao svoju izjavu o sporazumu to znao i predsjednik Republike, zapitao se čelnik SDP-a.

Prema zakonu Vlada ima sve ingerencije po pitanju sklapanja svih sporazuma, pa i onih o granici, sve to je mogla napraviti sama, podsjećao je Milanović pitajući premijerku zašto to nije tako napravila nakon što je mjesecima tiho pregovarala, te sada traži da se dogovoreno i prihvati.

Ovih su dana mnogi zabrinuti intelektualci i građani izrazili svoje nezadovoljstvo sporazumom, ali oni ne odlučuju, a odlučujemo mi u Saboru po principu uzmi ili ostavi. Ako ne uzmemo, 10 godina nećemo u EU, procijenio je Milanović podsjećajući kako većina stručnjaka u zemlji smatra da sporazum nije dobar.

Sporazumom gubimo 100 km2 otvorenog mora

Hrvatska treba Europu, ako ništa, da se manje krade,  naglasio je Damir Kajin (IDS) tijekom rasprave o sporazumu u Saboru. Treba riješiti granicu, ali pošteno, pravično, bez diktata i poniženja, a mislim da je to na djelu. Slovenci će nakon 20 godina jedne nekorektne bitke dobiti ono što nije njihovo, a mi ćemo izgubiti svoje.

Ovaj sporazum vodi k tome da ćemo izgubiti više od 100 km2 otvorenog mora, optužio je Kajin. Volio bih znati tko je sastavio ovaj sporazum: Amerikanci, EU, Ljubljana i Zagreb. Zašto se lagalo - zapitao se. Tri godine ćemo imati mir, a onda, kada uđemo u EU, donosi se odluka o razgraničenju na moru, a već znam kakva, a to je da se u Istri trguje s našim, prognozirao je ideesovac.

Ja ću braniti dvotrećinsku većinu u sporazumu, da se povuče granica, a nakon potpisa nema više nazad - otkrivao je Kajin ističući da ćemo ostati bez hrvatskog teritorija uz zapadnu Istru.

Neki bi da u EU idemo u paketu s cijelim Balkanom

Postoji jedna razlika između Slovenije i nas, a to je da su oni članica EU, a mi nismo. Ali ovaj sporazum će se primijeniti kad postanemo članica EU, pa ne znam zašto bi netko od arbitara više volio Sloveniju, a ne nas, ustvrdio je u ime HSS-a Josip Friščić.

Nije ovo dokument uzmi ili ostavi. Možda će proces ići dalje ako ga ne prihvatimo, ali će biti usporen, procijenio je čelnik HSS-a smatrajući da ima onih koji misle da bi zemlje Balkana trebale ući zajednički, u paketu, u Europsku uniju.

Da je podržan sporazum Račan-Drnovšek, već bismo bili u EU

Sporazum je za nas rizičan. No, ovo je trenutak političke odgovornosti, kazala je uime HNS-a Vesna Pusić, naglašavajući da će njezina stranka podržati parafiranje dokumenta pod uvjetom da se osigura nešto što je hrvatski interes.

Za ratifikaciju zahtijevamo da Hrvatska formira svoj stav i traži da se pristane na originalnu listu sudaca koji će biti u budućem arbitražnom sudu. U tom tijelu ne mogu biti osobe kao rezultat političkog izbora, upozorila je Pusić. Da smo podržali sporazum Račan-Drnovšek, već bismo bili u EU, ali HNS neće opstruirati ovaj sporazum. To je ipak hrvatski interes, za razliku od onih koji su skupljali političke bodove raspravom protiv dogovora Račan-Drnovšek.

Pravo je na strani jačega

- Nama ostaje gorak okus u ustima da je pravednost korist jačega ili onoga tko je prvi stigao do Europske unije. Paradoks je da, kako bismo ušli u Europsku uniju, moramo odgoditi ovo pitanje dok ne uđemo u nju - ustvrdio je Ivan Čehok uime Kluba zastupnika HSLS-a.

- Europska unija nema učinkovitih mehanizama prema Sloveniji, stoga nemojmo reći građanima da ulaskom u EU preuzimamo učinkoviti pravni mehanizam. Ne postoji čvrst i siguran mehanizam za prevladavanje ovakvih sporova, a često pravo bude na strani jačega - naglasio je.

- Biramo manje zlo da bismo postigli svoj krajnji cilj. Ne bih htio da nam se dogodi da uđemo u EU kao pokisli purani, posebice zbog ovog sa Slovenijom. Ali ulazimo uz rizik.

No uvjeren sam da možemo doći do kompromisa koji očekujemo - najavio je Čehok.

Nadam se da HDZ neće postati SDP, a SDP HDZ

Milorad Pupovac iznio je gledište SDSS-a citirajući riječi jednoga našeg književnika kako je "domovina teško pitanje". Nadam se da smo u ovih osam godina nešto naučili, a ako nismo, nadam se da ćemo dobiti vremena da naučimo, propitivao je Pupovac iznoseći nadu da se neće dogoditi paradoks da će HDZ postati SDP, a SDP HDZ. Nadam se da se to u ovoj stvari neće dogoditi.

Nekome produljenje roka za ulazak u EU možda odgovara, nekome s novcem, ali ne i radnicima koji ostaju bez posla ili seljacima - smatra Pupovac ističući da se raspravom o ovako teškim pitanjima skreće pozornost s ozbiljnih problema kao što je korupcija.

 

Potpišite i komentirajte online peticiju: PROTIV Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

 

Potpišite i komentirajte online peticiju: ZA Arbitražni sporazum sa Slovenijom

Komentara 365

MI
mihaljze
12:12 02.11.2009.

evo sad je dobro hebrang rekao, ne govori se u sporazumu o spoju slovenije sa otvorenim morem nego o vezi prema otvorenom moru, dobra analogija je da trenutno ima vezu sa dubravom preko tramvaja a taj tramvaj nije u njegovom vlasnistvu!

DU
Deleted user
12:41 02.11.2009.

Svaka čast Grubišiću! Kako je skresao u brk Kosor što je ide... Baš tako, treba hrabrosti babcu to izreći tako da je štrajfa tamo gdje pincetom čupa dlake svako jutro!

RO
RobyRoby
14:26 02.11.2009.

77 glasa zastupnika??? ZAR SU TO 2/3 ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije