Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepucavanje

HDSSB: Bili smo u pravu za generale, bit ćemo i za Glavaša

'04.04.2012.,Osijek - Radni sastanak zupana Osjecko baranjske zupanije i ministra rada RH. Vladimir Sisljagic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Davor Javorović/Pixsell
27.11.2012.
u 13:15

Glavaš je bio u užem vodstvu HDZ-a kad se donosio plan uhićenja Gotovine, rekao je Đapić i izazvao bijes HDSSB-ovca Kolobarića koji ga je nazvao političkim mrtvacem koji skuplja bodove preko svetih imena. Đapić je uzvratio "šta jedeš go..."

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač jednoglasno su danas proglašeni počasnim građanima Grada Osijeka. Međutim, hoće li doći preuzeti priznanja na Dan grada, 2. prosinca, teško je reći. Posebice nakon burne rasprave u gradskom parlamentu oko dodjele priznanja. Točnije, oko (trojice) generala pa i potezanja tko je i s kojim žarom prosvjedovao kad su Gotovina i Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

– Oslobađajuća presuda mijenja sve, pokazala je i hrvatskom pravosuđu kako treba presuđivati, da nema političkih presuda – hvalio je Haaški sud Ivica Završki (HDSSB), a njegov stranački kolega Karlo Šatvar dometnuo kako će na zadovoljstvo i drugih na slobodi uskoro biti i još jedan general – dakako, njihov osnivač Branimir Glavaš.

Radi "mentalne higijene" grada i Gradskog vijeća reagirao je tad bivši gradonačelnik, vijećnik HSP-a Anto Đapić.

– Može se izići iz stranke, ali neke se stvari ne mogu izbrisati kao kreda na ploči spužvom. Godine 2004. bio je najveći progon Gotovine i uže vodstvo HDSSB-a, koje je tada bilo u HDZ-u, nije reagiralo na akcijski plan hvatanja odbjeglog generala. Nismo se tada svi jednako ponašali. Vaš vođa rekao je da je on Gotovina, predao bi se Haagu. Ne predbacujem, ne želim biti maliciozan, ali neke stvari treba raščistiti. Raspoloženje HDSSB-a mijenjalo se ovisno o tome je li bio u opoziciji ili na vlasti – kazao je Đapić.

Njegove riječi naljutile su pak Miljenka Kolobarića (HDSSB) koji je Đapića prozvao političkim mrtvacem koji želi ostvariti političke bodove preko svetih imena generala te vrijeđanja. Pitao ga je i gdje je bio 1991.

– Ma šta pričaš ti?! Šta jedeš g...! Dat ću ti ja – vikao je Đapić iz klupe, a onda Kolobariću uzvratio da je od 2005. do 2007. svu svoju snagu pa i stranku stavio u obranu Glavaša. Da je kao gradonačelnik želio 2006. dodijeliti priznanje Gotovini, no da su odvjetnici rekli da nije vrijeme za to.

– Skidam vam kapu za ono što ste učinili u obrani, ali ja imam viši čin od vas. Dao mi ga je predsjednik Tuđman. Je li vam i on sporan?! Ako se netko protivio presudi generalima, bio je to HSP! A vi, kako ste 2003. krađom omogućili Sanaderu da preuzme HDZ, tako ste 2004. dali podršku svemu što se činilo da se uhiti Gotovinu – poručio je Đapić HDSSB-u.

Očitim politiziranjem ocijenio je njegov govor K. Šatvar naglašavajući da je Glavaš, kada su krenule priče "locirati, identificirati, uhititi, transferirati", nazvao Dunju Gotovinu i rekao joj da to nema veze s iskonskim HDZ-om i da on u tome ne želi sudjelovati.

– Proganjali su nas u HDSSB-u zato što nismo priznavali presude Gotovini i Markaču, što ne priznajemo presudu Glavašu. Oslobađajuće presude pokazale su da smo bili u pravu, pokazat će se da smo bili u pravu i za Branimira Glavaša! – zaključio je Šatvar.

Tenzije je smirivao predsjednik Vijeća Josip Vrbošić (HSLS) pozivajući ih da ne vode bitke iz 19. stoljeća već poslušaju riječi generala Gotovine "okrenimo se budućnosti".

– Nemojmo rušiti dignitet generalima i Gradskom vijeću ovakvom raspravom. Dajmo zasluženo priznanje generalima, herojima u ratu, mučenicima u miru. I trećem generalu želimo da dokaže nevinost – zaključio je Josip Škorić (HDZ).

Početak sjednice obilježio je i zahtjev šefa HSP-a Daniela Srba da se na dnevni red uvrsti točka o "društveno neprihvatljivom ponašanju", aludirajući na Ivana Drmića koji je audi A6 dovezao u pješačku zonu na Trg Ante Starčevića. Većinom glasova taj je prijedlog odbijen, a gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) kazao je da bi rasprava bila pokušaj sotoniziranja Drmića koji je samo htio dokazati da nije nikakav kriminalac.

>>Na Glavašev prijedlog Gotovina i Markač počasni građani Osijeka

Komentara 10

TO
toni0705
16:08 27.11.2012.

Jao Jergo, jao. U kojem ti stoljeću živiš? Koji obruč, tko ti ga steže? Nosi si ih kući ako su ti tako super. Jer ako ostanu i dalje, bojim se da ćemo mi koji još donekle mislimo svojim glavama pobjeći iz grada. Ne bore se oni za "svoje" već za sebe. I tako već dva desetljeća...

TA
tapiros
16:10 27.11.2012.

Slavonci čuvajte se HDSSB! Ti znaju samo pljuvati, jer znaju koliko su političari mrski u narodu i tim pljuvanjem si osiguravaju saborske mirovine - drugo ništa ne rade!

ZE
ZemljaJeRavna
15:47 27.11.2012.

Slavonije se budi i istina će izaći na vidjelo. A Đapiću, Milijanu Brkiću i ostalim plagijatorima i prepisivačima poručujem da ostave HDSSB na miru. HDSSB u Slavoniji donosi promjene, jer nikome osim njima nije stalo da Slavnoci ponovo budu sretni i da žive u bogatom kraju. Pa recite vi meni tko će raditi na Jadranu ako Slavonci ostanu u Slavoniji ??? Tko će biti radna snaga po zagrebačkim kafićima i trgovinama ako slavonci počnu raditi u Slavoniji i za Slavoniju ??? Istina se može sagledati iz više uglova, a nije iz svakog ugla lijepa. Slavonci su bili u obruču 1991 pa smo preživjeli, i tako ćemo i sada izboriti se i slomiti obruč koji nas steže, i koji nam neda da živimo kao što smo to oduvijek.Svoji na svome, i za svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije