Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve za gosta

HBK za vodiče po crkvama traži licencije jer neki 'govore nebuloze'

šibenik (1)
Foto: PIXSELL
1/4
13.04.2012.
u 08:00

Zamjerke: 
Nekvalificirani za vodstvo po crkvama gostima pričaju prostačke viceve.

Crkva bi mogla uvesti licencije za turističke vodiče koji turiste vode po crkvama u Hrvatskoj, jer turistički vodiči "govore nebuloze" i nasmijavaju goste prostačkim vicevima. A turističke vodiče mogli bi osposobljavati i teološki fakulteti.

Prijedlog je to koji se mogao čuti na sastanku Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turizma, koji je pod vodstvom pročelnika mons. Ivana Milovana održan u riječkoj bogosloviji.

Duhovno za odmor

"Uz osjetljivost rektora crkava, posebna se briga mora posvetiti osposobljavanju vodiča. Vodiči su danas u stresnom životu terapeuti. Ali su prema našim iskustvima nekvalificirani za vodstvo u sakralnim sadržajima. Teološki fakulteti trebaju sa sektorom turizma osposobiti vodiče za takvo vodstvo. Moraju imati licenciju za vođenje u sakralnim prostorima. U crkvi se ne smiju govoriti nebuloze niti, kako to čine neki vodiči, u tim prostorima nasmijavati goste lascivnim vicevima. Znamo kako se gosti često žale da 'tu nema ništa za dušu'", rečeno je na sastanku Odbora za turizam HBK, kako prenosi Ika.

Crkva, prema mišljenju tajnika Odbora za turizam, mons. Marijana Jelenića, župnika iz Vodnjana, ima dvostruku zadaću, tj. "brigu za domaće ljude da ih ljetni spektakl ne razbaštini napretka u duhovnom životu i brigu za goste, koji i zbog duhovnih doživljaja dolaze k nama, jer oni traže cjelovitu ponudu."

"Naše je ljude potrebno duhovno održavati da na kraju, pored zarade, ne ostanu bez samih sebe, a strancima je potrebno nuditi duhovno za cjeloviti odmor i napredak", preporučuje mons. Jelenić.
On je kritizirao i naš model turizma, kao "agresivni turizam".

"Za osvještenje crkvenih djelatnika za nove zadatke potrebno je uz medijsko djelovanje organizirati krajevne i nacionalni simpozij o toj tematici u suradnji s Ministarstvom turizma jer se naš turizam, ovakav kakav je danas, u svijetu smatra 'agresivnim turizmom' kojemu je u žiži interesa novac, ne čovjek. 'Agresivni je turizam' bio gostima razumljiv dok smo bili 'iza željezne zavjese', kad se nije ovdje moglo govoriti o duhovnom, ali je danas takav turizam nadiđen", rekao je mons. Jelenić u predavanju na ovogodišnjoj sjednici Odbora za turizam.

Fenomen 'spaljene zemlje'

"I moglo bi se dogoditi da Hrvatska, uz primitivnu propagandu u kojoj je, tobože, sve dopušteno, postane fenomen 'spaljene zemlje' u koju gosti umjesto na odmor, dolaze na osiromašenje samih sebe", zaključio je mons. Jelenić.

Komentara 32

LU
lutomirski
08:47 13.04.2012.

to je dobro sa vicevima, sve je to jedan veliki vic, i da se moze nesto studirati sto ne postoji, to mogu samo popovi izmisliti...

ZE
.zeitgeist.
08:50 13.04.2012.

Svi Bogovi su bili besmrtni!

D2
Dubravko_23
08:27 13.04.2012.

Apsolutno podržavam ovu inicijativu, s obzirom da sam se i sam osvjedočio kako vodiči ne znaju najosnovnije stvari koje su potrebne, da bi gostima pojasnili neku umjetninu, sliku ili kip u sakralnom objektu. A o neodgovornom ponašanju bespotrebno je govoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije