Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postavljena, ali nevidljiva

Zašto hrvatsku ploču prekrivaju daske?

Foto: Reuters/Pixsell
15.03.2018.
u 12:41

HBK bi samo trebao poslati pismo upravi bazilike s molbom da se daske uklone

U bazilici sv. Petra u Vatikanu postavljena je hrvatska ploča, ali je nitko ne može vidjeti jer je prekrivena daskama. Zašto? Za njezino otkrivanje čeka se Hrvatska biskupska konferencija.

Naime, prije dva mjeseca u bazilici je postavljena mramorna ploča s natpisom u spomen na pokrštenje Hrvata, koji su prvi među slavenskim narodima primili kršćanstvo. Na vrhu ploče nalazi se hrvatski grb iz kojeg se kao iz korijena izdiže križ s Višeslavove krstionice. Natpis je pisan latinskim jezikom, kako je pravilo za ploče koje se postavljaju u bazilici. Ploča je poklon bazilike sv. Petra i njezine uprave Crkvi u Hrvata i hrvatskom narodu. Isklesana je u radionici bazilike sv. Petra. Posebno je za to zaslužan kardinal Angelo Comastri, rektor bazilike.

Ova hrvatska ploča nalazi se na lijevom zidu u hodniku koji vodi iz bazilike u sakristiju gdje se nalaze i druge spomen-ploče (a postavljena je nasuprot mađarske ploče slična sadržaja). Ploča je trenutačno prekrivena drvenim daskama. Predviđeno je da se ploča otkrije tek kad hrvatski biskupi ove godine dođu u Rim ad limina (posjet ad limina apostolorum, odnosno na grobove apostola naznačava pohod koji svakih pet godina počine biskupi cijelog svijeta papi kako bi podnijeli izvješće o stanju u svojoj biskupiji), a to će biti polovinom studenog 2018. Mnogi se, međutim, pitaju zašto ploča ne bi mogla biti već prije dostupna javnosti kad se već zna gdje se nalazi i koji joj je sadržaj. Treba imati na umu da ploča nije vlasništvo Crkve u Hrvata ni hrvatskih biskupa, nego je poklonjena cijelom hrvatskom narodu. Inicijativa za postavljanje ploče došla je iz hrvatske vjerničke baze, a ne s vrha, od hrvatske crkvene hijerarhije. Kako smo informirani, uprava bazilike sv. Petra, koja je očekivala da će se odmah nakon postavljanja ploče organizirati njezino otkrivanje i blagoslov, dosta je nevoljko prihvatila činjenicu da treba čekati gotovo godinu dana da se maknu drvene daske koje sada prekrivaju ploču i onemogućuju posjetiteljima da je vide. Također smo doznali da bi trebalo samo nekoliko rečenica HBK upućenih upravi bazilike s molbom da se daske uklone. Dakle, čeka se da HBK pošalje pismo kojim bi se odobrilo uklanjanje dasaka s ploče na kojoj na latinskome piše: “U spomen na evangelizaciju Hrvata, prvog od slavenskih naroda. Papa Ivan IV. poslao im je opata Martina 641. – Papa Ivan VIII. blagoslovio je u ovoj bazilici kneza Branimira i njegov narod na blagdan Gospodinova uzašašća g. 879. – Sv. papa Grgur VII. okrunio je Zvonimira za kralja po rukama opata Gebizona g. 1076. – Sv. papa Ivan Pavao II., sve ovo spominjući, u ovoj je bazilici slavio sv. misu na hrvatskom jeziku g. 1979. – Spomen-ploča postavljena je ovdje 2017., u vrijeme pontifikata pape Franje.”.

Dakle, na ploči piše da je postavljena 2017., a kako sada stoje stvari, bit će otkrivena koncem 2018. Vjerojatno će se i tada netko zapitati zašto postoji taj “nesklad” u godinama.

Pogledajte i papu Franju u Kolumbiji:

1/30

Komentara 35

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:50 15.03.2018.

Soros je kriv.

M3
Miške 3
13:02 15.03.2018.

Daske u Hrvata.

BL
blok70
15:56 15.03.2018.

Da nije to zbog Viseslavove krstionice i otkrivene istine o njoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije