Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi virtuoz

Harmoniku je razvlačio već sa pet godina

23.03.2016., Duga Resa - Devetogodisnji Stjepan Magdic mali je virtuoz na harmonici koju svira od svoje pete godine. Stjepan je ucenik trecih razreda Osnovne i Glazbene skole.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
26.03.2016.
u 00:30

Stjepan Magdić (9) talentirani je svirač i osvaja brojne nagrade

Stjepan Magdić ima devet godina, odličan je učenik u školi u Siči nedaleko od Barilovića, obožava nogomet, no ima i jedinstven talent – obožava svirati harmoniku.

Sestra jedva čeka da svira

Zapravo i više od toga, virtuoz je koji je do sada osvojio brojne nagrade na natjecanjima u Hrvatskoj i Italiji, a publika na brojnim nastupima oduševljeno mu plješće. – Harmoniku je prvi put počeo svirati sa tri godine, razvlačio je malenu igračku uz taktove glazbe na radiju, pa je sa pet i pol već počeo svirati. Tada smo shvatili da to nije neka prolazna dječačka faza pa smo ga doveli u karlovačku Glazbenu školu. Profesor Zlatko Prpić bio je skeptičan kada ga je vidio, kazao nam je da djeca obično krenu u glazbenu školu kada pođu u treći razred osnovne škole, ali ga je ipak htio čuti. Otad je naš Stjepan njegov učenik. Iako ga tada nismo mogli upisati, odlazio je profesoru jer je i on rekao da je iznimno talentiran. Sada pohađa treći razred glazbene škole – ispričao nam je Stjepanov otac Damir.

Mališan zapravo nerado razgovara, kaže da mu je draže svirati, a njegov najveći obožavatelj je starija sestra Valentina, dijete s posebnim potrebama koja se već na prve taktove bratove glazbe nasmiješi, zaplješće rukama i zapjevuši. I druga sestra, Lorena, voli ga slušati i ponosi se bratom. Otac kaže da u tome ima i nešto gena, harmoniku su svirali i očev stric i brat.

– Volim zvuk koji ispušta instrument, ali i to kako na njemu sviram. Ništa mi od onoga što vježbam u školi nije teško svirati. Jednostavno uzmem harmoniku i sviram. I kod kuće vježbam klasične stvari koje sviram u Glazbenoj školi. Volio bih završiti Muzičku akademiju za harmoniku – priča nam Stjepan i odaje da nikada nema tremu. Kaže, ne opterećuje se drugima na nastupu, uživa u glazbi koju je i nama ‘pokazao’, odsvirao nam je Ciganski ples.

Profesor: On je malo čudo

– Stjepan je malo čudo. Imao sam divne učenike, ali nikada do sada, a ove godine idem u mirovinu, nisam imao prilike takav talent jasno vidjeti kod djeteta od samo pet godina. On je doista poseban i svakako mu treba pomoći da razvija talent koji ima – kazao je prof. Prpić.

Stjepan svira na harmonici koju su mu roditelji kupili kada je krenuo u Glazbenu školu. Polovna je, stara oko 60 godina i treba mu nova da bi mogao svirati.

– Stjepan je malen pa mu treba klupica da bi mogao na nogama držati harmoniku. Dok svira i ne vidi što radi lijevom rukom, svira na osjećaj. Nova, veća harmonika za njega stoji do 28.000 kuna. Kako sam ja nezaposlen i nemam primanja, a supruga ima primanja kao njegovateljica, ne možemo mu je kupiti. Profesor je pokrenuo akciju i uključio se Rotary klub Karlovac – Dubovac koji skuplja donacije za harmoniku – kaže otac.

Stjepan je svoj talent pokazao i na Supertalentu i oduševio žiri. Do jeseni, nadaju se roditelji, imat će novu ili barem polovnu, ali veću harmoniku kako bi mogao i dalje razvijati svoj talent.•

Komentara 1

DU
Deleted user
14:50 26.03.2016.

28 000 kn.. pustite ga u svatove, odradi koju folk "pesmicu" i brzo će doći do toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije