Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinski sustav

Hanfin prijedlog: Svakom bi članu fonda sjele 84 kune

vlaic
Tatjana Tadić/Poslovni dnevnik/Pixsell
19.05.2011.
u 22:35

Stručnjaci kažu da je Hanfa trebala rezati naknade, a ne ići u eksperimente. Svjetska banka brani isplativost svog koncepta, prinosi su dobri

– Predložena rješenja donose važne promjene u poslovanju mirovinskih fondova, ali ona ništa bitno ne rješavaju u pogledu visine budućih mirovina – komentar je Danijela Nestića, stručnjaka Ekonomskog instituta za mirovinska pitanja, čije projekcije pokazuju da Hrvatska neće moći osiguravati primjerene mirovine u budućnosti.

Njihova analiza pokazuje da će mirovine iz državnog sustava osiguranja imati elemente socijalne pomoći, a sadašnje generacije tridesetogodišnjaka ili četrdesetogodišnjaka i s drugim će stupom dobivati mirovinu u visini tridesetak posto svojih plaća.

Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe, agencije zadužene za nadzor mirovinskih fondova, objavio je prijedlog zakona koji predviđa djelomičnu nacionalizaciju mirovinskih društava i pretvaranje članova tih fondova u 50-postotne vlasnike.

*Što sve sadrži Hanfin prijedlog i kako će izgledati mirovinski sustav u budućnosti, pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista u petak!

Komentara 12

CH
chemica
23:58 19.05.2011.

Dolazi doba gladi. Ako ti je plaća bila 4000 kuna, penzija će ti taman dostajati da platiš SKORO sve režije. To će biti opako \"žongliranje\". Jedan mjesec platiš televiziju, a idući mjesec \"preskočiš\" da bi platio pričuvu ili odvoz smeća kako te ne bi tužili. Naravno, možda se ipak poželiš tog \"luksuza\" da si kupiš jedno jaje pa se \"gospodski\" počastiš, između dva obroka u javnoj kuhinji. Jadan je to život, jadan. Vrijeme je da se krene. Tko pod starost želi živjeti kao čovjek, krajnje mu je vrijeme da počne krasti. Ili neka se učlani u HDZ. Jel je dobra šala? No, to ste sanjali pa eto vam ga sad. A lijepo smo vam mi pametni govorili devedesete. Nemojte! Sad zbilja imate Hrvatsku.

Avatar netstoper
netstoper
00:01 20.05.2011.

Predlažem da mi ukinu drugi stup i iz fonda isplate u kešu dosad uplaćenih 100 000 kuna,a prvi stup urediti tako da zadovoljava isplatu mirovine u vrijednosti osnovnih životnih potreba za tu dob...

BI
bilikamen
23:15 19.05.2011.

Eto vidite što su stručnjaci, odma se lakše diše. Imali smo i mi stručnjaka za penziće ali se negdje izgubio a bio je brate nafanjen kao nova nada spasa. Damireeeeeeeeeee Zorićuuuuuu, gdje si, spasi nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije