Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad u Njemačkoj

Napadač u Hamburgu Palestinac labilne psihe

Napad u Hamburgu
Reuters/PIXSELL
29.07.2017.
u 15:14

Riječ je o Palestincu rođenom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji je bio zaveden u datoteku islamista, ali ga se nije smatralo akutno opasnim

Napadaču koji je u petak u Hamburgu nožem usmrtio jednu i ozlijedio pet osoba vlastima je bio poznat kao islamist, ali i kao psihički labilna osoba koja je djelovala sama, priopćeno je na konferenciji za tisak u subotu u Hamburgu.

"Trenutno smatramo da se radi o jednom počinitelju labilnog psihičkog zdravlja", rekao je hamburški ministar za unutarnje poslove Andy Grote.

On je isto tako istaknuo kako je napadač, a riječ je o Palestincu rođenom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bio zaveden u datoteku islamista, ali ga se nije smatralo akutno opasnim.

Napad u Hamburgu
1/8

Kako prenose mediji, pozivajući se na svjedoke, napadač je uoči napada, držeći uzdignut nož, uzvikivao "Alahu akbar" (Bog je velik), ali policija to nije potvrdila.

Iako se govori o "vjerskim pobudama" pri napadu, u kojem je u petak poslijepodne počinitelj u jednom samoposluživanju u hamburškoj četvrti Barmbek usmrtio 50-godišnjeg muškarca te ozlijedio još pet osoba, policija trenutno istražuje u svim smjerovima.

Kako je priopćeno, 26-ogodišnji počinitelj je 2015. u Njemačkoj podnio zahtjev za političkim azilom, koji mu je odbijen. Prije toga je boravio u Norveškoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Protiv njega je podignuta mjera protjerivanja, koja nije mogla biti izvršena zbog toga što ne posjeduje putne isprave.

Gradonačelnik i premijer savezne pokrajine-grada Hamburga Olaf Scholz, kritizirao je činjenicu da mnoge osobe koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj ne mogu biti protjerane zbog toga što ne posjeduju putne isprave.

"Ovo pokazuje da moramo u najkraćem mogućem ruku ukloniti ove pravne i praktične prepreke koje sprečavaju protjerivanja", rekao je Scholz.

Policija je još jučer pretražila izbjeglički smještaj u kojem je počinitelj živio, ali nije naznačeno je li u toj akciji pronađen bilo kakav dokazni materijal.

Političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i jedan od najžešćih unutarstranačkih protivnika njezine izbjegličke politike, Wolfgang Bosbach, rekao je za dnevnik Helibronner Stimme kako hamburški slučaj pokazuje potrebu strože kontrole granica.

"Moramo hitno početi s konzekventnom zabranom ulaska svim osobama koje preko trećih zemalja i bez putnih isprava ulaze u Njemačku. Mi moramo znati tko nam ulazi u zemlju", rekao je Bosbach.

Neki analitičari procjenjuju da bi nakon hamburškog napada tema sigurnosti i izbjeglica ponovno mogla postati temom predizborne kampanje za parlamentarne izbore krajem rujna, što bi moglo naškoditi Angeli Merkel i pogodovati populistima iz Alternative za Njemačku (AfD).

Komentara 9

Avatar duka4
duka4
16:08 29.07.2017.

pa šta radi Palestinac u Njemačkoj? kako je narod glup. Merkel je odg za ovo. a i narod koji nije ništa poduzeo . trebalo je izaći na granice.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
16:49 29.07.2017.

labilni,depresivni.koga europski politicari pravi ludom

ZH
zhecko
16:42 29.07.2017.

To znači da tipovima "sa labilnom psihom" svje je dozvoljeno. Minimumalna kazna: doživotna samica u ludnici sa strogim režimom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije