Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA POVEZANOSTI SA CIJEPLJENJEM

HALMED primio 1862 prijave sumnji na nuspojave cjepiva, 12 sa smrtnim ishodom

Sv. Petar Orehovec: Vrlo slab odaziv građana na cijepljenje cijepivom AstraZenece
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
19.03.2021.
u 15:44

U slučaju kada je događaj povezan s primjenom cjepiva isključivo vremenski no ne i uzročno-posljedično, riječ je o tzv. neželjenom događaju

HALMED je zaključno s jučerašnjim danom zaprimio ukupno 1862 prijave sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19. Od navedenog ukupnog broja prijava 1051 odnosi se na cjepivo Comirnaty, 108 na cjepivo Moderna te 701 na cjepivo AstraZeneca, dok za 2 prijave nije zaprimljena informacija o proizvođaču, priopćili su iz HALMED-a.

Prema posljednjim informacijama kojima HALMED raspolaže, u Republici Hrvatskoj je do 17. ožujka 2021. godine primijenjeno gotovo 350.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Usporedbom broja prijava s brojem primijenjenih doza dolazi se do zaključka da su na svakih 10.000 primijenjenih doza cjepiva zaprimljene oko 52 prijave sumnji na nuspojave cjepiva.

Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 86 %, dok je 14 % prijava ocijenjeno ozbiljnima.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

Zaprimljeno je 12 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za 9 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava. Za 3 prijave je, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda ocijenjena kao: Nije vjerojatna, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije.

Zaprimljeno je 6 prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Od navedenih ukupno 18 prijava sumnji na nuspojave i neželjenih događaja, u 9 prijava kao primijenjeno cjepivo navedeno je cjepivo Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a u 9 je u prijavi navedeno cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca (uključujući posljednje tri zaprimljene prijave).

Sve prijave koje HALMED zaprimi smatraju se sumnjama na nuspojavu te se koriste za kontinuiranu procjenu sigurnosnog profila cjepiva. Za svaku prijavu provodi se procjena povezanosti s primjenom cjepiva. Tek nakon temeljite ocjene svake prijave sumnje na nuspojave moguće je procijeniti je li povezanost između primjene pojedinog cjepiva i pojave pojedine nuspojave sigurna, vjerojatna, moguća, nije vjerojatna ili povezanost nije moguće ocijeniti. Ocijenjene prijave unose se u nacionalnu, europsku i svjetsku bazu nuspojava lijekova te čine dio dokumentacije o sigurnosti primjene cjepiva.

U slučaju kada je događaj povezan s primjenom cjepiva isključivo vremenski no ne i uzročno-posljedično, riječ je o tzv. neželjenom događaju (ne o nuspojavi), koje su zdravstveni radnici također obvezni prijavljivati, kažu iz HALMED-a.

Uvode se besplatne COVID putovnice

Komentara 24

FI
FiniGemišt
16:13 19.03.2021.

Evo, Norvežani dokazali da su se njihova tri teška slučaja kod zdravstvenih radnika mlađih od 50 godina od kojih je jedan umro. dogodila zbog vakcine. Jasno i nedvosmisleno. Halo HALMED, ima li kod vas pilota u avionu? Idite na stranicu sciencenorway.no gdje to lijepo piše. Zalijepio bih link, ali mi ne dopušta.

Avatar Belski
Belski
16:49 19.03.2021.

Ljudi, spomnimo se Thalidomida, lika proti jutarnje mučnine trudnih žen. I koliko je vrimena tribalo projti kako bi se objavila istina o posledicah (talidomidna dica).

ZP
Zabranjen pristup
17:13 19.03.2021.

na zalost je jako velik broj preminulih nakon cjepljenja diljem EU i vecina slucajeva se ne istrazuje jer su vecinom iz domova za starije. ovo sto se kod mladih dogodilo tek je izasvalo paznju u medijima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije