Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ellaOne
Povratak na članak

HALMED o tableti za dan poslije: Moramo provoditi odluku EK

"Budući da u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu nema odredbe koja zabranjuje ili ograničava izdavanje hitnih kontraceptiva isključivo uz liječnički recept, Hrvatska je obvezna provoditi odluku Europske komisije"

Komentari 15

NV
novo vriijeme
21:36 01.05.2015.

Koje drsko laganje javnosti , Hrvatska ne mora provoditi nikakavu odluku Europske Komisije u vezi pilule, nije je ova Agencija morala niti odobriti u Hrvatskoj za uporabu iako je uobičajno da nakon Europske agencije za lijekove i Hrvatska izda odobrenje. A kada je već Agencija odobrila onda čemu žurba da se stavi u promet dok se svi ne slože kako i pod kojim uvjetima će biti u prodaji. Pa nije epidemije ebole da ne može čekati ili se nekom jako žuri.

VL
PL
plotto
21:11 01.05.2015.

Odluke EK se donose potpuno netransparentno i više sliče na direktive iza kojih stoje nedemokratski centri moći.

VL
IK
ikonoklast
07:20 02.05.2015.

ako nekima jos nije jasno a nije, farmaceutima nije u interesu da stoji na policama i da se ne prodaje

VL
NV
novo vriijeme
23:40 01.05.2015.

Stvar je jednostavna, tko je protiv pobačaja iz vjerskih razloga ili etičkih neće uzeti pilulu drugi hoće. Famaceuti nisu ovlašteni za procjenu učinka lijeka na ljudsko zdravlje nego liječnici prema tome dio da ljekarnik sa pacijenticom razgovara o uporabi pilule otpada.

VL
Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:43 02.05.2015.

Šestar i piramida dovršavaju obračun s Hrvatistancima.

VL
MX
Mister X
21:28 01.05.2015.

Hrvatska je "obvezna" = prisiljena provoditi odluku Europske komisije" jer Hrvatska štednja je i u zakonu prisutna tj. u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu nema odredbe ....

VL
NV
novo vriijeme
23:16 01.05.2015.

Hrvatska agencija za lijekove ili novinari izmišlja i manipulira javnošću, nije Europska Komisija ništa naredila nego je Europska Agencija za lijekove dala mišljenje da pilula može ići bez recepta i to je sve. Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) je slijedilaa naputke iz Europe i pustila lijek u promet u Hrvatskoj, a isključivo o HALMEDu je ovisilo da li će i kada biti puštena u Hrvatskoj u promet. Došlo je do etičkih i ideoloških konfrontacija o piluli koje je uzeo u razmatranje ministar Varga. To uključuje način na koji se pilula kupuje (230kuna), obavještenost korisnica o prednostima i manama kao i mogućim komplikacijama. Jedino što smatram izvan pameti je da farmaceuti odlučuju tko će kupiti pilulu , oni nisu za to kvalificirani.

VL
Avatar deziderij
deziderij
06:41 02.05.2015.

Ako je istina što se tvrdi u ovom članku onda smo mi obična prčija EK-e u što iskreno sumnjam. Prije će biti da je ovo još jedna u nizu hrvatski "zakonskih" cirkusijada.

VL
AM
Axis Mundi
08:17 02.05.2015.

tablete su nevažna stavka. dalo bi se razgovarati o uvjetima zbog kojih uopće i dolazi ideja o uzimanju takvih tableta (otrova). naime, zar je nemoguće malo kontrolirati svoje nagone, educirati se i paziti uostalom "s kim, zašto i kako"? je li zaista lakše ići linijom manjeg otpora, jer posljedice ćemo ionako već sanirati, ovim ili onim putem? gdje je svijest o spriječavanju da do određenih posljedica ne dođe? znam, na pogrešnom mjestu se pitam, ne zamjerite.

VL
Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
12:41 02.05.2015.

Zar navedenu tabletu treba prodati bez riječi, samo dati pacijentici i uzeti 250 kuna. No, činjenica je da bi u ljekarnama trebalo omogućiti diskrecijski prostor i ne obavljati osobnu konverzaciju pred svima. Međutim, jeli itko mogućim korisnicama objasnio da bi ipak bilo uputnije dan prije promisliti tko će s kim leći, pa se sukladno navedenoj promisli unaprijed zaštititi jer je to bolje, pametnije, korisnije, zdravije i odgovornije. Odgoj, obrazovanje, edukacija, prevencija.

VL
JU
juma
00:57 02.05.2015.

Pa radja nas se puno i to treba malo usporiti i na ovaj način ograničiti eksploziju nataliteta u Hrvatskoj.

VL
Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
23:03 01.05.2015.

Sljedeći put će propisati izdavanje morfija, marihuane i kokaina u ljekarni bez recepta,

VL
TH
than
01:16 02.05.2015.

Ispalo u zadnje vrijeme da je najveci problem u zdravstvu ova tableta. To sto nitko ne zna koje su moguce posljedice je nebitno. Jedino mi nejasno sto je muski ne mogu uzeti. Valjda zato sto su sva pitanja namjenjena zenama. I opet mi nesto izvodimo. Treba ograniciti maloljetnicama i to je to. Ovako odu ljudi van i potrose novce vani za nesto sto mozda nekima i nije moralno, ali ce to napraviti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.