Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ellaOne

HALMED o tableti za dan poslije: Moramo provoditi odluku EK

ellaOne
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
01.05.2015.
u 19:32

"Budući da u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu nema odredbe koja zabranjuje ili ograničava izdavanje hitnih kontraceptiva isključivo uz liječnički recept, Hrvatska je obvezna provoditi odluku Europske komisije"

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je dodatne informacije vezane uz provedbu odluke Europske komisije o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne u izdavanje bez liječničkog recepta. Riječ je, podsjetimo, o tableti koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana te na taj način sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću.

Iz HALMED-a ističu kako odluka Europske komisije o načinu izdavanja lijeka neće utjecati na primjenu nacionalnog zakonodavstva kojim se zabranjuje ili ograničava prodaja, distribucija ili uporaba lijekova kao što su kontraceptivi ili abortivna sredstva. Međutim, budući da u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu nema odredbe koja zabranjuje ili ograničava izdavanje hitnih kontraceptiva isključivo uz liječnički recept, Hrvatska je obvezna provoditi odluku Europske komisije, navodi HALMED u priopćenju.

Iz HALMED-a također poručuju da su, suprotno pojedinim medijskim navodima, stručnjaci Europske agencije za lijekove utvrdili da je lijek ellaOne kontraceptiv koji sprječava da dođe do trudnoće, a ne abortivno sredstvo. Lijek ellaOne djeluje na način da sprečava ili odgađa ovulaciju, a u slučaju da je do trudnoće već došlo, lijek ellaOne neće prekinuti postojeću trudnoću.

"Na temelju pomne procjene svih koristi i rizika primjene lijeka ellaOne, Europska agencija za lijekove ocijenila je da se ovaj lijek može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta", navodi se u priopćenju HALMED-a.

>> 'Ministre Varga, povucite bezreceptno izdavanje tablete 'za dan poslije' '

Komentara 15

NV
novo vriijeme
21:36 01.05.2015.

Koje drsko laganje javnosti , Hrvatska ne mora provoditi nikakavu odluku Europske Komisije u vezi pilule, nije je ova Agencija morala niti odobriti u Hrvatskoj za uporabu iako je uobičajno da nakon Europske agencije za lijekove i Hrvatska izda odobrenje. A kada je već Agencija odobrila onda čemu žurba da se stavi u promet dok se svi ne slože kako i pod kojim uvjetima će biti u prodaji. Pa nije epidemije ebole da ne može čekati ili se nekom jako žuri.

PL
plotto
21:11 01.05.2015.

Odluke EK se donose potpuno netransparentno i više sliče na direktive iza kojih stoje nedemokratski centri moći.

IK
ikonoklast
07:20 02.05.2015.

ako nekima jos nije jasno a nije, farmaceutima nije u interesu da stoji na policama i da se ne prodaje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije