Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka za građane

HAKOM objavio važno upozorenje za sva kućanstva u Hrvatskoj

Grmljavinsko nevrijeme iznad Zagreba
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
09.07.2019.
u 18:22

"U slučaju grmljavinskog nevremena obavezno isključi SVE kabele iz utičnica, tako ćeš zaštiti svoje elektroničke uređaje od udara groma. Istrijani su trenutno na udaru ali vrijedi za sve"

HAKOM je danas upozorio građane da u slučaju grmljavinskog nevremena isključe sve kabele iz utičnica.

- [ISKLJUČI APARATE!!!] U slučaju grmljavinskog nevremena obavezno isključi SVE kabele iz utičnica, tako ćeš zaštiti svoje elektroničke uređaje od udara groma. Istrijani su trenutno na udaru ali vrijedi za sve - objavili su poslijepodne na Facebooku.

Međutim, neki su već dali do znanja da neće poslušati ovaj savjet.

- Fidovka odrađuje svoje, ništa ne isključujem - napisao je jedan komentator, koristeći popularni naziv za FID ili diferencijalnu sklopku.

- Za prenapon se koriste odvodnici prenapona. Fidovka je zaštita od direktnog ili indirektnog napona dodira - odgovorio mu je drugi korisnik.

- Ne razmem se u to, al' svaki bliži udar groma fidovka izbaci, digneš i piči dalje - nije se dao smesti prvi komentator.

Jedan korisnik Facebooka pitao je kako to da munja ne potamani ribu kad udari u more, a iz HAKOM-a su odgovorili: "Kad saznate, obavezno nam javite!"

Pogledajte i video nevremena u Zagrebu:

Ključne riječi

Komentara 49

KT
KTM
20:47 09.07.2019.

Meni je telefon , maxtv i playstation izgorio tak da sve isključim.Ne samo meni nego 4 kuće u ulici.A,imam fidovku.

TI
Tirano
20:02 09.07.2019.

Dobar savjet HAKOM-a!!! Mada vidim kako se neki šale, jer je jednu noć bez TV gledanja građanima postala katastrofa!? A i grom može lupiti pored kuće da ostanete bez sve elektronike u stanu čak i bijele tehnike!? Shvatite to ozbiljno!?

SA
sargu123
20:56 09.07.2019.

Munju možemo gledati i kao odašiljač ogromne snage koji emitira samo djelić sekunde. Direktan pogodak razara sve a udaljeniji vodovi rade kao prijemne antene, što su duži to je veća energija inducirana u njima. Čak i do 1 kilometar od mjesta udara stradavaju npr. bežični telefoni, routeri, televizori pogotovo ako su spojeni na zračne telefonske ili električne vodove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije