Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP u Osijeku

Hajduković: Bijeg krivaca za korupciju preko granica mora se prioritetno spriječiti

Domagoj Hajduković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.08.2019.
u 13:18

Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije, bez mogućnosti odugovlačenja postupaka, poručio je Domagoj Hajduković, saborski zastupnik i čelnik osječko-baranjskog SDP-a

Kako bi Hrvatska bila napredna i pravedna država, mora imati jake, nezavisne institucije nadzora. A posebno treba zaštititi i osnažiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Neophodno je sustavno utvrđivati porijeklo imovine i imovinske kartice, kako bi se mogla oduzeti imovina stečena zloupotrebama, što je istovremeno i kazna i sredstvo odvraćanja i obeštećenje društva. Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije, bez mogućnosti odugovlačenja postupaka - poručio je Domagoj Hajduković, saborski zastupnik i čelnik osječko-baranjskog SDP-a na konferenciji za medije u Osijeku "Antikorupcija – prekasno za riječi, tražimo djela".

Bijeg krivaca za korupciju preko granica mora se prioritetno spriječiti, istaknuo je, "posebno u svjetlu predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom".

- Trebamo iskoristiti fokus cijele EU na borbu protiv korupcije kao najveće prijetnje modernoj demokraciji. Zbog tog cilja, Hrvatske bez korupcije, Hrvatske iz koje ljudi ne odlaze zbog nepravde i pljačke, okupit ćemo sve koji se žele boriti protiv korupcije i radimo na široj platformi – antikorupcijskom savezu u koji i ovom prilikom pozivamo sve pojedince, političke stranke i nevladine udruge koji dijele ovaj cilj – rekao je Hajduković.

Damir Tomić, saborski zastupnik i član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, podsjetio je na index percepcije korupcije prema kojem je Hrvatska lani dobila 48 bodova i 60. mjesto, a zemlje s manje od 50 bodova smatraju se korumpiranima. Usporedbe radi, prosjek EU je 66 bodova, dok primjerice Slovenija ima 60 bodova.

- Samo je jednom Hrvatska imala iznad 50 bodova. i to je bilo 2015., kao rezultat reformskih napora Vlade Zorana Milanovića. Nažalost, nakon 2015. Hrvatska je u stalnom padu – izjavio je Tomić.

- Javna nabava i trošenja javnog novca moraju biti pod neovisnim nadzorom, a građani imaju pravo znati koji su kriteriji prema kojima se njihov novac troši: kako, koliko i zašto država troši treba biti posve transparentno i dostupno svima kroz moderne informacijske tehnologije. Svijest o štetnosti korupcije treba biti razvijana od malih nogu, naše društvo treba građanski odgoj i obrazovanje za društvo i demokraciju od osnovne škole. Mediji su jedan od glavnih faktora u prevenciji i borbi protiv korupcije i zato moramo štititi njihovu slobodu i neovisnost – dodao je.

Financiranje stranaka i kampanja, uključujući i one referendumske kampanje, stava su u SDP-u, "mora biti transparentno, uz detaljne i vjerodostojne financijske izvještaje, kako bi građani znali otkud taj novac dolazi i žele li se odlučiti za opciju koja je financirana iz konkretnog izvora".

- Hrvatska je osiromašena i opljačkana zemlja i na toj nesreći neki su se obogatili – ne smiju proći bez posljedica, koliko god vremena prošlo! - zaključio je Tomić.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
18:39 06.08.2019.

Ha, ha, 2015 je RH imala index percepcije korupcije 51, a sada 48, zbilja velika odstupanja, bez milančeta smo jako propali, ha, ha, veliki poštenjaci ko i ostala hrvatska politička "elita" sve lopina do lopine

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
13:24 06.08.2019.

" Postupci za korupcijske slučajeve moraju biti brži, a kazne oštrije, bez mogućnosti odugovlačenja postupaka," I bit ce tako oko 2619. uz ovakve politicare i iz SDP-a i iz HDZ-a, a ni satelitske im strancice nisu nista bolje. I uzI uz takav,, bolje da ne napisem kakav narod, koji konstantno za njih glasa, bez obzira na deranje, guljenje, pljackanje, laganje kojem su od politicara izlozeni, svih dosad i onih za koje ce i opet glasati. I narod koji za masovne prosvjede ni ne zna sto su, a kamoli da na njih pomislja. Valjda zato sto bi na njih trebalo i doci, i pri tome proliti koju kap znoja. Ali zato se taj isti narod zna itekako pozivati na branitelje koji su dali svoje zivote i bili spremni ih dati za Hrvatsku u kojoj ce svatko od svog rada, prihoda i mirovina moci zivjeti kao covjek.

DD
dr dragon
15:45 06.08.2019.

oporba kada se dokopa vlasti onda nemaju više pametnih ideja! Ovakav zakon je oduvjek. I kada je oporba vladala pa tada ništa sdp=hdz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije