Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRUŽNE GRAĐEVINE

Hajdaš Dončić: Žao mi je, neki ljudi će ostati bez posla

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/7
19.02.2015.
u 12:20

Pružne građevine moraju u restrukturiranje jer se financiraju novcem poreznih obveznika, poručio je ministar

Tristotinjak radnika Pružnih građevina prosvjedovalo je danas točno u 12 sati na Markovu trgu jer sindikalisti strahuju da ih čeka stečaj ili otpuštanja radnika iako posluju pozitivno, a posebnu opasnost vide u tome što se ne mogu natjecati za posao obnove pruge Dugo Selo-Križevci. Tijekom prosvjeda u Vladi su predali otvoreno pismo za premijera u kojemu traže nastavak intenzivne obnove pruga za obavljanje unutarnjeg i međunarodnog željezničkog prometa, donošenje tumačenja o mogućnosti sudjelovanja Pružnih građevina u projektima koje financira RH, HŽ Infrastruktura ili EU, sukladno važećem Zakonu o javnoj nabavi te organizacijske promjene, recimo izdvajanje iz HŽ grupe, kojim će se Pružnim građevinama trajno omogućiti da sudjeluju u projektima koje sufinanciraju EU i Republika Hrvatska.

Predsjednik sindikata HŽ infrastrukture Slavko Proleta rekao je da se ne slažu s prijedlogom uprave da se u sklopu restrukturiranja firme otpusti 750 radnika - 600 stalnih i 150 sezonaca.

- Prosvjedujemo jer se ne možemo natjecati na radovima koji se financiraju iz sredstava EU, temeljem odluke Skupštine HŽ infrastrukture. Došli smo jer je bivša uprava 2013. godine dala zeleno svjetlo Pružnim građevinama da se smije natjecati. Zabrinjava da je prošlo prednatjecanje i da nitko od onih koji su se bili javili na natječaj nisu imali nikakve primjedbe što se Pružne građevine javljaju, a onda se odjedanput iz prednatjecanja povlače i onda žele optužiti nas kako vjerojatno radimo za interes neke firme. Interes ova tri sindikata nije za ni jednu stranu, nego da novac ostaje u Hrvatskoj i da naši radnici rade svoj posao – objasnio je Proleta.

Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara odbacio je pak tvrdnje resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića da tvrtka ne posluje dobro, te da je glavni razlog prosvjeda osipanje članstva.

- Nema nikakvog osipanja članstva. Suočeni smo s lažima, neistinama i od strane uprava i od strane ministarstva o radu ove tvrtke. Ova tvrtka nije loša, nije nikakav gubitaš, u zadnje dvije godine je imala 230 milijuna kuna dobiti, u nju su silom gurnuli još 800 radnika iz HŽ infrastrukture kako bi prikazali da su restrukturirali HŽ infrastrukturu, lažno i opteretili je još dodatno. No unatoč tome tvrtka je ostvarila dobit. Ima vrhunske inženjere, tehnologiju, opremu, mehanizaciju vrijednu oko 300 milijuna kuna i može raditi sve što treba na hrvatskim prugama – zaključuje Forgač.

>> Koncesionari: Dogodine ćemo za ceste nuditi manje od 3 milijarde eura

>> Hajdaš Dončić o istrazi o gradnji Gaženice: Svi sve znaju i nitko ne zna ništa

Komentara 14

CE
cenzura
13:04 19.02.2015.

Uništit će ovi sve što i malo dobro posluje kako bi nesmetano namještali poslove svojim frendovima a vlakovi će nam i dalje voziti prosječnom brzinom od 42 km/h. Pod hitno treba donesti zakon kojim bi se sankcioniralo donošenje štetnih odluka od strane političara jer će ovi sve uništiti i obezvrediti a nikada zbog toga odgovarati.

OL
olrajt
13:19 19.02.2015.

...drug Hajdaš,i Gredelj ste tako sredili prošlo je več dvije godine a od prava koja su gredeljevci ostvarili (otpremnine i dugo) niti p!.....sram vas bilo!

AN
Anamarija10
13:10 19.02.2015.

Hajdaš dončič je ulagao nenormalno u željeznice, zapostavio je nas u Dalmaciji i brodski prijevoz i autoceste prema jugu. Njemu je željeznica bog i batina. Ali kako su svi nesposobni, unatoč ogromnim zaduženjima i to će upropastitit. Brojimo dane do smjene vlasti. Koliko toga će do onda upropastiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije