Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sinergija

Hadezeovcima propali svi pregovori, čak i oni s Bandićem

'15.05.2010., Zagreb -  Sredisnjica HDZ-a, potpisivanje sporazuma o zajednickoj suradnji u odnosima izmedju stranaka HDZ-a i DC-a a ugovor su potpisale predsjednice stranaka premijerka Jadranka Kosor
'Robert Anic/PIXSELL'
10.11.2011.
u 21:00

Ruža Tomašić i Ljubo Jurčić smatraju da im je namjerno podmetnuta netočna priča o koaliranju s HDZ-om.

Od velikih najava koaliranja sa svima "koji hrvatski dišu" za sada – ništa. Nakon uspješnog dogovora sa Željkom Kerumom o zajedničkoj bitki za Dalmaciju, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i glavni tajnik stranke Branko Bačić nisu, čini se, uspjeli pronaći novog kvalitetnog partnera za izbornu bitku u ostatku Hrvatske. Najbliže su dogovoru bili s Milanom Bandićem, no onda su pregovori u zadnji čas prekinuti. Najvjerojatnije stoga što Bandić prema anketama ostvaruje slabašne rezultate.

HDZ, čini se, pregovara još jedino s Vesnom Škare-Ožbolt, šeficom marginalnog DC-a. To potvrđuje nekoliko izvora, pa i krug blizak V. Škare-Ožbolt. Trebala bi zauzeti mjesto na listi u VI. izbornoj jedinici (formalna joj je adresa u Velikoj Gorici, gdje je i šefica Gradskog vijeća), a DC bi podržao HDZ. Prije nekoliko mjeseci postojala je ideja da svi članovi DC-a prijeđu u HDZ, što je zagovarala V. Škare-Ožbolt, no vodstvo to nije prihvatilo.

Zbog suradnje sa šeficom DC-a unutar HDZ-a ne vlada neko zadovoljstvo jer to smatraju dijeljenjem HDZ-ovih mandata od kojeg stranka neće imati nikakve koristi. Ona HDZ-u ne može donijeti bitan broj glasova, no čini se da joj HDZ vraća uslugu jer je 2010. velikogoričkom HDZ-u, koji predvodi Ivan Šuker, osigurala većinu u Gradskom vijeću.

Friščić: Oni imaju svoj put

– Razgovora s HDZ-om nije bilo i neće biti. Oni u ovim izborima imaju svoj put, a mi svoj – poručuje HDZ-u i dosadašnji koalicijski partner Josip Friščić, predsjednik HSS-a.

Ljubo Jurčić, pak, ljutito smatra da su mu priče o tome da je najpoželjniji HDZ-ov partner nanijele veliku štetu.

– Iz HDZ-a me nisu zvali, nije bilo nikakve ponude ni poziva za razgovor, niti sam ja o tome razmišljao! – kaže. Potvrđuje da se u srijedu vidio s premijerkom Kosor, ali nasamo, kaže, nisu bili ni sekundu. Nikakva inicijativa nije došla ni s njezine strane.

– Moja je odluka da na izbore ne idemo s parlamentarnim strankama, nego eventualno s regionalnima – tvrdi Jurčić. Ističe da su potencijalni autori tog "spina" svi oni koji misle da im oduzima birače.

– A možda to čini i HDZ, kako bi poručio: i Ljubo je s nama, glasajte za nas – analizira Jurčić. Na pitanje je li isključena i opcija poslijeizbornog koaliranja s HDZ-om odgovara da je to hipotetično pitanje. Ima uvjete: prihvaćanje programa i njihovo ostvarivanje te da posao rade profesionalci, a ne stranački ljudi.

Nisu zaslužili

– Nitko me iz HDZ-a nije nazvao niti nudio koaliciju. Posljednji put, i to neslužbeno, o tome sam razgovarala sa Šeksom i Čobankovićem prije godinu i pol, no već je tada moj odgovor bio negativan. Rekla sam im da su uništili Hrvatsku, najduže su na vlasti i ne želim im biti "alibi". Ni oni, a ni SDP, nisu zaslužili vlast – poručuje i Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. A. Starčević, koja također smatra da joj je namjerno podmetnuta priča da pregovara o koaliciji.

No, HDZ-u je preostao zadnji i najkvalitetniji izvor glasova – to su njihovi vlastiti, razočarani birači koji prijete da će apstinirati i neće izaći na izbore. Posao je J. Kosor da to pokuša spriječiti i mobilizira tradicionalne birače. Da "koalira" sa svojim biračima.

Komentara 109

LI
liburnik
09:49 11.11.2011.

Dobro kažeš Rambo , treba ih sačuvati da bi nam djeca imala primjer kako se ne treba zalagati za nacionalne interese.

PO
PomoziBože
10:05 11.11.2011.

Ponekada se ni lopovi ne mogu dogovoriti o podjeli plijena...

AL
AlanFord
22:42 10.11.2011.

Ajde bre ne deri se po forumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije