Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDRASPRAVNO ROČIŠTE ZA 'SUĐENJE STOLJEĆA'

Haaško će tužiteljstvo protiv Gotovine, Čermaka i Markača izvesti 134 svjedoka

GOT-PRVA.jpg
import
10.03.2008.
u 12:07

DEN HAAG - Haaško tužiteljstvo izvest će, prema odluci raspravnog vijeća, ukupno 134 svjedoka kojima će dokazivati odgovornost trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača za zločine počinjene za vrijeme Oluje. Za svjedočenje će imati na raspolaganju 209,5 sati, rekao je u ponedjeljak na posljednjem predraspravnom ročištu predsjedavajući sudac Alphons Orie.

U utorak započinje suđenje u tom predmetu uvodnim riječima tužiteljstva, a dan kasnije uvodne će riječi iznijeti branitelji generala Gotovine Luka Mišetić i Greg Kehoe. Obrane druge dvojice optuženih odlučile su se za iznošenje svojih uvodnih riječi na početku dokaznog postupka obrane. Pravila Haaškog suda omogućuju da obrana iznese uvodne riječi ili odmah nakon tužitelja ili na početku izvođenja svojih dokaza.

U četvrtak će haaški tužitelji izvesti prvog svjedoka, odnosno svjedokinju koja se za sada vodi kao "svjedok 136" i koja će svjedočiti uz zaštitne mjere. Za glavno ispitivanje svjedokinje predviđeno je oko pola sata, a potom će uslijediti protuispitivanje.

Posljednje predraspravno ročište održalo se u ponedjeljak po prvi put pred sudskim vijećem u punom sastavu. Naime, neposredno prije ročišta zakletvu je položio i latvijski sudac Uldis Kinis, koji će biti u vijeću uz predsjedavajućeg Nizozemca Orieja i zimbabveansku sutkinju Elisabeth Gwuanza.

Sudac Alphons Orie

Odlukom sudaca od 134 svjedoka njih 112 svjedočit će uživo u sudnici, a dio njihovih iskaza bit će podnesen i u pisanom obliku, dok će se za preostalih 22, čije bi iskaze tužitelji predali samo u pisanom obliku, odluka donijeti naknadno.

Na ročištu je Orie obavijestio da je primio zahtjev obrane generala Ivana Čermaka za njegovim puštanjem na privremenu slobodu za vrijeme stanke u suđenju, koja je predviđena od početka sljedećeg tjedna do 7. travnja kada se nastavlja suđenje izvođenjem drugih svjedoka tužiteljstva.

Obrana generala Markača na ročištu, koje je bilo jedno od najkraćih do sada i trajalo je svega pola sata, postavila je i pitanje popisa dokumenata o generalu Markaču koji je od tužiteljstva primila tek dan ranije i za koji nije jasno predstavlja li nove dokaze.

Branitelji generala Markača Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović objasnili su nakon ročišta novinarima da se radi o popisu od 15-tak stranica dokumenata iz MUP-a RH koji pokrivaju vrijeme prije, tijekom i poslije Oluje, a koji se tiču generala Markača.

"Zamjeramo da nakon 13 godina dokumenti dolaze dan prije suđenja", kazao je Mikuličić, poručivši da treba vidjeti razloge za to kao i je li opravdano da se dokumenti tek sada prilažu.

Sama sudnica u kojoj je održano ročište bila je prepuna jer su odvjetnički timovi bili u punom sastavu, uključivši i suradnike, a dodatna gužva stvorila se oko klupe za optuženike nakon što su se trojica generala pojavila u sudnici i članovi svih timova počeli se s njima srdačno pozdravljati.

(Hina/D. Ivanković)


Tužiteljstvo onemogućilo svjedočenje svojemu svjedoku

Doznajemo da je Tužiteljstvo sa liste svjedoka izbacilo Norvežanina Steinara Hjertnesa, koji je tijekom Oluje bio zapovjednik UNMO sektora Jug. Iako ga je na prijedlog tužiteljstva kao jednog od svjedoka već prihvatilo sudsko vijeće, on je ipak prema želji Tužiteljstva povučen s liste. Naime, Tužiteljstvo je Hjertnesa angažiralo kao neposrednog svjedoka kako bi dokazalo "prekomjerno granatiranje", i to 6 godina od kada su podigli optužnicu protiv generala Ante Gotovine. Međutim, Hjertnes je je u svom svjedočkom iskazu ustvrdio kako nije bilo prekomjernog granatiranja, te da je Hrvatska vojska granatirala samo vojne ciljeve. Njegov iskaz su potvrdili i u svojim izvješćima nakon Oluje svi timovi UNMO. S obzirom da je Tužiteljstvo nezadovoljno Hjertnesovim tvrdnjama u iskazu traži da ga se izbaci sa liste tužiteljevih svjedoka. Hjertnesa će se zamijeniti sa njegovim podređenim koji su očito spremni "pričati" kako traži i odgovara Tužiteljstvu. UNMO timovi su ovlašteni procjenjivati granatiranje i ostala borbena djelovanja, a ne pješadija UNCRO-a.
(ič)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije