Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pedofilski skandal

Haaški sud: Odbačeno pokretanje istrage protiv Ratzingera

papa
BigPictures/PIXSELL
15.06.2013.
u 11:57

Odbačene optužbe zbog navodnog sudioništvo u vatikanskoj hijerarhiji u seksualnim skandalima vezanima za američke svećenike optužene za pedofiliju u SAD

Međunarodni kazneni sud u Haagu odbacio je zahtjev za pokretanjem istrage protiv umirovljenog pape Benedikta XVI. zbog navodnog sudioništva u vatikanskoj hijerarhiji u seksualnim skandalima vezanima za američke svećenike optužene za pedofiliju u SAD-u, obznanjuje danas list Talijanske biskupske konferencije (CEI), Avvenire.

Benedikta XVI. je Haaškome sudu prijavila udruga žrtava svećenika pedofila iz New Yorka. „Pitanje ne ulazi u jurisdikciju ovog tribunala“, objasnio je Haaški sud odbacivanje istrage protiv Benedikta XVI. Odvjetnik Svete Stolice, Jeffrey Lena, prokomentirao je odluku Haaškog suda izjavom kako je „potvrđena naša obrambena linija“. To je cijela informacija koju objavljuje list talijanskih biskupa, ali podsjetimo kako je udruga žrtava svećenika pedofila SNAP (Survivors network of those abused by priests) prošle godine predala tužbu Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu kojom optužuju Papu i trojicu visokih vatikanskih dužnosnika za zločine protiv čovječanstva jer su sakrili zločine svećenika nad maloljetnicima.

Osim tadašnjeg pape Ratzingera, udruga je optužila i državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea, njegova prethodnika na tom položaju kardinala Angela Sodana i pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Williama Levadu. SNAP je tada objavio kako je poduzet taj “povijesni korak” kako bi se zaštitilo svu “nevinu djecu”. Papu se optužilo za “izravnu i vrhovnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti”, odnosno “za silovanja i ostala seksualna nasilja počinjena u svijetu” od strane svećenika. Predstavnici Snapa predali su Haškome sudu i dokumentaciju od 20 tisuća stranica.

>>Odstupa li zaista zbog bolesti ili su ga slomili skandali?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije