Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški optuženici

Haaški džeparac: Traže po 51.000 eura koje im je odobrio Sanader

berislav pušić
Zvonimir Ćorić/VLM/PIXSELL
26.02.2013.
u 10:21

Prijedlog: Valentin Ćorić, Berislav Pušić i Bruno Stojić žele se nagoditi s državom

Trojica haaških optuženika iz BiH – Berislav Pušić, Bruno Stojić i Valentin Ćorić – podnijela su prijedlog nagodbe Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kojim traže da im država isplati svakome po 51 tisuću eura.

Nisu imali pojma

Zahtjev su predali 7. siječnja, a riječ je o novcu, točnije o 500 eura na koje su imali pravo svaki mjesec haaškog zatvora budući da je Sanaderova vlada u ožujku 2004. godine donijela odluku prema kojoj su “pripadnici Oružanih snaga ili tijela vlasti RH koji se temeljem odluke suda nalaze u haaškom pritvoru/zatvoru” imali pravo na 500 eura svojevrsnog mjesečnog džeparca. Međutim, taj novac nikada nisu dobili, štoviše, dok Milanovićeva vlada lani u listopadu nije ukinula tu odluku o “džeparcu”, a mediji o tome izvijestili, haaški optuženici nisu ni imali pojma da su imali pravo na tu svotu.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, za razliku od optuženih Hrvata iz BiH, ne traže isplatu zaostalih džeparaca. U pravnim krugovima neslužbeno se čuje da će država navodno pristati na isplatu traženog novca. Prema istoj odluci Sanaderove vlade, obitelji haaških optuženika imale su pravo jednom mjesečno na plaćanje puta i troškova smještaja u Haagu. Tu je odluku, kao tadašnja potpredsjednica Vlade, potpisala Jadranka Kosor. Sada kaže da je to bila samo jedna u nizu odluka koje je ona potpisivala umjesto Sanadera.

– Poznato je da je ono što on nije htio potpisati dolazilo meni na potpis. Za provedbu te odluke bilo je zaduženo Ministarstvo pravosuđa, pa treba pitati njih – rekla je J. Kosor dodajući da o tom slučaju više od toga ne zna. Tadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da se novac u prvo vrijeme isplaćivao, a da ne zna zašto je kasnije oko toga nastao problem, tj. zašto se odustalo od isplate.

Ne sjeća se

Apsolutno ničega ne sjeća se bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin, koja je naslijedila V. Škare-Ožbolt nakon što ju je Sanader izbacio iz Vlade. Prema odluci Vlade iz 2004. godine, taj džeparac od 500 eura trebao se isplaćivati s pozicije Ministarstva pravosuđa na pritvorske, odnosno zatvorske račune optuženika u Haagu. Iako nisu dobivali 500 eura, obiteljima haaških pritvorenika bili su plaćeni troškovi smještaja. Ministrica pravosuđa bila je pak ovlaštena po potrebi odobriti i financiranje drugih troškova pred Međunarodnim sudom u Haagu.

>> Osuđeni zločinac Mladen Naletilić Tuta stigao u Split

Komentara 25

Avatar pupoljak
pupoljak
11:02 26.02.2013.

Eto, opet naša Jadranka potpisala i još veli kako je poznato da sve što nije Ivo htjeo potpisati, potpisala je ona. I naravno da nije ona kriva, jer ništa nezna, a potpis, pa to je normalna stvar. Što ćeš, žena volila potpisivati.

Avatar pupoljak
pupoljak
11:10 26.02.2013.

tamni Onda mora da si bil gost kod našeg Bandića. Jesil' s njim skup i snijeg jeo? Ili si lovio pahulje po zraku??

DU
Deleted user
16:19 26.02.2013.

velikazmija Kome si ti dao podrsku 90-e,,,partizanima u HDZ ili nekome od Pavelicevih ljudi???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije