Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Haag nije pustio Šešelja na slobodu, suđenje se nastavlja

Seselj
Arhiva VL
04.05.2011.
u 16:03

Tužitelji su dokazali Šešeljeve zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini

Haaški je sud danas odbacio zahtjev za oslobađanje Vojislava Šešelja, ocijenivši da je u nedavno završenom dokaznom postupku tužiteljstvo izvelo dovoljno dokaza za svih devet točaka optužnice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993., prenosi RFE.

Prema odluci napisanoj na 120 stranica, koju je satima čitao predsjedajući sudac Jean-Claude Antonetti, sudskom je vijeću predstavljeno dovoljno dokaza da su “dobrovoljci Srpske radikalne stranke i Srpskoga četničkog pokreta počinili zločine navedene u optužnici”. Te je zločine Šešelj, prema dosadašnjim dokazima, počinio šireći međunacionalnu mržnju i strah te regrutirajući i šaljući dobrovoljce na ratišta, potičući da se “svim sredstvima, zločinima i progonom” bore za stvaranje velike Srbije, cilja njegove nacionalističke ideologije, ustvrdilo je sudsko vijeće.

Odluka je donesena većinom glasova sudaca Frederika Harhoffa i Flavije Latanci, a predsjedajući, sudac Antonetti, bio je protiv. Šešelj je u devet točaka optužen za ubojstva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine. Ta su djela kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Suđenje bi, poslije ove odluke, trebalo biti nastavljeno dokaznim postupkom Šešeljeve obrane. Šešelj se brani sam.

Čelnik Srpske radikalne stranke početkom ožujka zatražio je od sudskog vijeća da ga oslobodi ustvrdivši kako tužiteljstvo nije dokazalo ni jednu optužbu protiv njega za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u spomenutom razdoblju.

Prema pravilima suda, suci mogu ocijeniti da tužitelji nisu iznijeli dovoljno dokaza i zbog nedostatka dokaza odbaciti cijelu optužnicu ili neke od njenih točaka. U dosadašnjoj se praksi Haaškog suda nije dogodilo da u ovoj fazi procesa, na polovici suđenja, optuženi bude oslobođen, navodi B92.

Komentara 46

RA
Rak
22:58 04.05.2011.

šešelj govori i ponaša se onako kako i ovaj politički cirkuski sud u haagu i zaslužuje.

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:01 04.05.2011.

već po ovome se vidi da su namjestili predsjednika suda koji će na kraju osloboditi šešelja! nema pravde na haaškom tribunalu i kraj priče!

OB
-obrisani-
21:18 04.05.2011.

Opet muljanje B92 i srba... 120 starnica dokza i optuzbi, a oni lupetaju nema dokaza.... Vojislav Seselj je nevin kao i njihov zlocinac Mladic kojeg kriju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije