Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srpski tužitelj

'Haag nas ovim presudama izvještava da smo izgubili ratove'

'24.07.2008.,Beograd - Specijalni sud za ratne zlocine u Beogradu.Vladimir Vukcevic, tuzitelj za ratne zlocine Srbije  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Antonio Bronić/PIXSELL
01.12.2012.
u 12:47

Žrtvama svi dugujemo odgovore, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Problem će imati oni koji su mogli suditi ratnim zločincima, a to nisu učinili, smatra Vladimir Vukčević

- Mislim da su nas ovim oslobađajućim presudama, prvo Gotovini i Markaču, a sada i puštaju na slobodu bivšeg zapovjednika OVK Ramuša Haradinaja, službeno izvjestili da smo izgubili ratove devedesetih, zaboravljajući patnje naših žrtava - rekao je u intervjuu beogradskoj Politici, glavni srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Na pitanje Politikinog novinara da li je Srbija zatajila kada je riječ o njenim žrtvama, uz opasku da su "pravdu izbjegli Naser Orić, Fatmir Limaj, Ejup Ganić, Ante Gotovina, a sada i Ramuš Hradinaj", Vukčević je odgovorio da "postupci protiv njih postoje i vodit će se dok se ne dokaže istina o njihovoj odgovornosti".

- Žrtvama svi dugujemo odgovore, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Problem će imati oni koji su mogli suditi ratnim zločincima, a to nisu učinili. To je njihova sramota... Ipak, kad - tad će istina i pravda izaći na vidjelo - uvjeren je Vukčević. Podsjetio je kako političari na području nekadašnje Jugoslavije 90-ih "nisu omogućili sudske postupke protiv ratnih zločinaca, te je formiranje Tribunala UN-a u Haagu bila očekivana reakcija međunarodne zajednice na to".

- Osnovni cilj Tribunala je da se zadovolji pravda za žrtve, da se dođe do pomirenja među narodima. Nisam danas siguran da je to učinjeno - rekao je Vukčević.

Ponoviti sve postupke u Haagu i optužene pustiti kući!

Nakon što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, ogorčen na oslobađajuće presude Gotovini i Markaču pa poslije i Haradinaju, najavio kako će zatražiti povlaćenje svih Srba iz Haaga, a ultranacionalistički pokreti u Srbiji traže momentalno oslobađanje svih Srba optuženih i zatvorenih u Haagu, iz Srbije i dalje dolaze šaljivi prijedlozi kako se osvetiti Haaškom tribunalu što pušta na slobodu "ubojice Srba" i "ponižava srpske žrtve". Tako, inaće prilično ozbiljne Večernje novosti pišu kako je "inicijativa predsjednika Nikolića naišla je na odobravanje svih koji se bave pitanjima naših haaških pritvorenika i svi se slažu u jednom - treba sjesti i osmisliti strategiju i bez puno pompe nastupiti i prema Tribunalu i prema međunarodnoj zajednici".

Peđa Milovančević branitelj Milana Martića koji u Estoniji "guli" kaznu zatvora od 35 godina zbog zločina u Hrvatskoj, tvrdi kako "Srbija sada može tražiti reviziju svih postupaka zato što je Haaški tribunal izašao iz svog mandata".

- On je kao ad hoc sud, umjesto da primjenjuje postojeće međunarodno pravo, nedozvoljeno stvarao nove institute i uveo pojam udruženog zločinačkog pothvata. To mora dovesti do revizije svih postupaka koji su do sada vođeni, do njihovog poništaja i vraćanja na početak pred nekim stalnim sudom ako međunarodna zajednica nađe da je to potrebno. Haaški tribunal je sve to radio zato što je potpuno pristran i napravljen kao vojni organ NATO. Institut udruženog zločinačkog pothvata je stvoren s jednim jedinim ciljem - da se protivno međunarodnom pravu pod taj novi institut svrstaju svi organi i dužnosnici bivše države i da samo oni koji su štitili suverenitet i integritet države - utemeljitelja UN preko njega neosnovano osuđuju, a oslobađajućim presudama nagrađuje nasilna oružana secesija koja je vodila razbijanju spomenute države - mudruje odvjetnik koji je uspješno obranio Martića pa je dobio samo 35 godina zatvora dodajući kako "bi bio logičan zahtjev Srbije zatražiti i potporu drugih članica UN da se svi postupci trenutno prekinu dok se ne odluči po ovom zahtjevu, a da se osuđeni vrate u svoje zemlje do donošenja odluke".

>>Dačić: 'Oslobađanje Gotovine i Markača je pljuska i samoubojstvo'

Komentara 17

PR
Protivcenzure
16:07 01.12.2012.

sada vas treba izvjestiti da ste ih i započeli.

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
17:39 01.12.2012.

Neznam ćemu svaki dan pišete šta je netko u Srbiji rekao, ma nek pričaju šta hoće jer ionako neće ništ pametnog reći. ako slučajno koji dan nije nitko ništa rekao onda je Severina bila u Beogradu pa ga opet mlatite, preselite se tamo ako imate komplekse

AS
ante_slavonac
15:50 01.12.2012.

Što ti ljudi piju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije