Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Haag će 18. 11. objaviti je li nadležan za tužbu Hrvatske protiv Srbije

rat-txt.jpg
import
30.10.2008.
u 09:25

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, glavno sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, objavit će 18. studenoga odluku o nadležnosti u slučaju tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, priopćio je ICJ.

- ICJ će objaviti odluku u slučaju koji se tiče primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, po tužbi Hrvatske protiv Srbije - navodi se u priopćenju.

Javna sjednica održat će se 18. studenoga u Palači pravde u Haagu, tijekom koje će predsjednica Suda, sutkinja Rosalyn Higgins, pročitati presudu.

Presuda će se ticati samo preliminarnih prigovora na jurisdikciju (sudbenost) i dopuštenost tužbe, koje je podnijela Srbija, navodi ICJ.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995. Od najvišega pravosudnog tijela Ujedinjenih naroda Hrvatska je zatražila da presudi da je Jugoslavija počinila genocid u Hrvatskoj i da su građani RH bili žrtve tog genocida. RH tužbom traži od SRJ da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze pod njezinom jurisdikcijom, da se dozna istina o nestalim hrvatskim državljanima, da se vrate kulturna dobra oteta u tom razdoblju i da se u najširem smislu nadoknadi šteta RH i pojedincima.

Šest godina prije Hrvatske tužbu protiv Beograda podnijela je i Bosna i Hercegovina. Za tužbu BiH Sud se 2003. proglasio nadležnim, a 24. veljače prošle godine donio je i presudu u kojoj je utvrdio da su snage bosanskih Srba pokoljem u Srebrenici počinili genocid, ali da manjka dokaza kako su te snage djelovale po "uputama" ili pod "djelotvornim nadzorom" Srbije čime je ta država oslobođena odgovornosti za genocid.

Sud pravde ipak je tada presudio da je Srbija prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida jer nije spriječila genocid, a mogla je s obzirom na svoj utjecaj na lokalne snage. Nadalje, Sud je zaključio i da je Srbija propustila izvršiti obvezu privođenja počinitelja pravdi, posebice Ratka Mladića.

Pred Međunarodnim sudom pravde bio je još jedan predmet s prostora bivše Jugoslavije - tužba SRJ protiv deset zemalja članica NATO-a zbog bombardiranja 1999. podnesena iste godine, no prije nekoliko godina Sud se proglasio nenadležnim za taj spor.

Rasprava o nadležnosti Suda za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid u ratu 1991. - 1995. održana je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u svibnju 2008. godine.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije