Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Guverner Vujčić otkriva kada bi euro mogao biti uveden u Hrvatskoj

Boris Vujčić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
04.07.2019.
u 18:19

Što Hrvatsku čeka na tom putu, objašnjava guverner Boris Vujčić.

Ministar financija Zdravko Marić i guverner središnje banke Boris Vujčić zatražili su ulazak u zajednički tečajni mehanizam eurozone, što je jedan od prvih preduvjeta za preuzimanje eura. Što Hrvatsku čeka na tom putu, objašnjava guverner Boris Vujčić.

Što znači današnji zahtjev, kako će on utjecati na politike Vlade i središnje banke?

Pismo je još jedan formalni korak prema ulasku u tečajni mehanizam ERM II. U tom mehanizmu moramo sudjelovati najmanje dvije godine da bismo zadovoljili nominalne kriterije za uvođenje eura. U pismu i popratnom akcijskom planu ujedno se opisuju reforme koje bi trebale ojačati potencijalni rast i otpornost hrvatskoga gospodarstva na moguće poremećaje. Mjere se namjeravaju provesti tijekom iduće godine, nakon čega očekujemo pozitivnu ocjenu spremnosti i ulazak u tečajni mehanizam. Fiskalna i monetarna politika uvelike su usklađene sa zahtjevima sudjelovanja u tečajnom mehanizmu.

Fiskalna politika vodi se razborito, s ciljem jačanja održivosti javnih financija i smanjenja troška financiranja pa ujedno udovoljava kriterijima članstva u europodručju. Monetarna politika i sada održava oscilacije tečaja kune prema euru u razmjerno uskom rasponu, a jedinu će promjenu donijeti određivanje središnjeg pariteta prema kojemu će tečaj oscilirati. Najavljene reforme također se mahom navode u različitim strateškim dokumentima, ali ih se na ovaj način dodatno potiče.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju od petka ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Vlada Rimcu nudi poticaje, a možda i zemljište za kamp

>>Vinogradska bolnica zbog manjka sestara zatvara odjela

>>Zdrave namirnice: Funkcionalna hrana i jestiva pakiranja sve traženija, ali skupa

>>Umijeće življenja 'lagom' stilom: Kako jesti, a ne prejesti se, voljeti a ne umirati 

Ključne riječi

Komentara 12

PR
prajdali100
21:46 04.07.2019.

Ovog Vujčića treba otjerati !!! Što dalje to bolje.

SA
sampras
23:07 04.07.2019.

ovaj ne igra za nas.

GV
golub Vaso
23:22 04.07.2019.

sotonjara, ne misle pitati što narod misli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije