Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakulisne igre

Guverner Rohatinski na zemlju spustio i Ivicu Todorića

željko rohatinski
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
10.03.2011.
u 12:20

Vlada poentirala, a guverner kazao da nema veze s otkazanom Todorićevom presicom

Dva dana nakon što je udijelio javne packe premijerki Jadranki Kosor, guverner HNB-a Željko Rohatinski spustio je na zemlju i najjačeg hrvatskog poduzetnika Ivicu Todorića.

Pozivajući se na inicijativu guvernera Rohatinskog, Todorićeva agencija Unex communications za četvrtak je sazvala konferenciju za novinare na kojoj je 27 tvrtki trebalo govoriti o svojim planovima za novo zapošljavanju i otvaranje više tisuća radnih mjesta. Iz poziva nije bilo jasno hoće li se guverner pojaviti na konferenciji, no spominjanje njegova imena i inicijative podgrijalo je priče da se priprema teren za njegov politički angažman.

Todorić se zaletio

Podsjetimo, guverner je ovaj tjedan oslobodio 6,3 milijarde kuna bankovnih rezervi te je najavio da će taj kapital preko banaka usmjeriti u projekte za izvoz, prerađivačku industriju i turizam. Rohatinski je odluku donio mimo znanja Vlade, a u konzultaciji s neimenovanim vodećim poduzetnicima i bankarima. Poslovni dnevnik ističe da se savjetovao s Todorićem, a hitno sazvana presica s prijateljskim tvrtkama (na listi je bilo najviše tvrtki iz sustava Agrokor) mogla bi biti potvrda te vijesti. K tome, krenule su i priče da Todorić, zajedno s Prkom, Lukovićem, Vlahovićem i Tedeschijem, nagovara Rohatinskog da se politički angažira.

– Dr. Željko Rohatinski nije bio ni na kakvim dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom niti je bio inicijator bilo kakvih sastanaka ili konferencija za novinare sazivanih kako bi se iskazala javna podrška njegovim odlukama donesenim na čelu središnje banke, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman te i dalje nema namjeru u tome sudjelovati – odgovorili su poslijepodne iz guvernerova kabineta.

Ako je i bilo kakvih planova i inicijativa – ovime su one prekinute!

Sazivanje pa otkazivanje presice pokazuje da se Todorić zaletio te je doveo u nezgodnu situaciju i sebe i guvernera, s kojim je u dobrim odnosima. Poznato je da je Rohatinski kraće vrijeme radio kod njega, a da više nitko nikome ne vjeruje, vidi se i po tome što ima mišljenja (čak se čuju i u Vladi) da guverner novom novčanom injekcijom pomaže Agrokoru da lakše preuzme Mercator. Takvo što nije moguće, ali govori o klimi koja vlada u zemlji!

Konferencija s imenom “Radom iz krize” trebala je biti u podne, no otkazana je sat vremena prije početka uz ispriku da “je u međuvremenu na istu temu sazvan sastanak u Ministarstvu gospodarstva”.

Sastanak u ponedjeljak

Ministar gospodarstva Đuro Popijač tvrdi da nije imao nikakve veze s otkazivanjem, no dodaje da već tri tjedna s potpredsjednikom vlade Miloševićem dogovora veliki skup s poduzetnicima. Popijač tvrdi da su ih druge obveze spriječile da se već nađu te da će sastanak biti u najskorije vrijeme, vrlo vjerojatno u ponedjeljak.

Pitanje je što bi bilo od tog skupa da nije bilo Rohatinskog i puštanja 6 milijardi kuna, no čini se da su se i u Vladi malo pribrali te su odlučili razgovarati s njime.

– Kapital sam po sebi ništa ne znači ako se ne pretvori u investicije i radna mjesta – kazao je Popijač.

Bilo je još demantija. Adris je, na primjer, prije podne demantirao da je uključen i bilo kakvu inicijativu za pokretanje Hrvatske iako pozdravlja nastojanje da se zaposli što više radnika. Adrisa međutim nije bilo na popisu sudionika odgođene presice, a od većih su tvrtki spomenuti Atlantic grupa, AWT, Dukat, Franck, IGH, Karlovačka pivovara, Saponia, Tehnika, Vindija, Viro, Zagrebačka pivovara, Pekarne Klara, Zvečevo i Žito.

Komentara 85

Avatar dutra
dutra
14:08 10.03.2011.

Predsjednik pozove čelnike stranaka na razgovor pa to odmah učini i Jadranka. Rohatinski pozove gospodarstvenike pa to odmah učini i Ministarstvo gospodarstva. Ova vlada i njena predsjednica ne da nema sposobnost smisliti i provesti neku originalnu i korisnu akciju, nego se još trudi i minirati svaku inicijativu onih koji su sposobniji od nje.

Avatar puky
puky
14:33 10.03.2011.

... već sam jučer zaključio na poslovično pogrešno zaključivanje naše lijepe, zgodne, pametne, informirane i sve naj naj novinarke anite koja je bez ikakvog promišljanja zaprijetila vladi ?!?! ulaskom ovog foliranta u političke vode a danas potvrda dolazi od samog foliranta - neće biti političar već privatni poduzetnik ... a on danas dogovara sa bankama i ponekim poduzetnicima gdje će i na koji način utrošiti 6,3 milijarde deviznih sredstava ?!?! ... veliki spasitelj Hrvata koristi poziciju nezavisne institucije za pripremu svog privatnog biznisa ... u čemu je on različit od Keruma ? ... pa u tome što Kerum to javno tvrdi i radi a on sa pozicije \"mesije\" iz \"busije\" ... strava ...

DA
darko9
18:08 10.03.2011.

ti poslovni gosti su sami trgovci i niš drugo izgleda da i njima gori jer narod sve manje troši

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije