Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI NOVE STUDIJE

Gubitak kose kao posljedica dugog COVID-19: Zabilježen kod više od 20% hospitaliziranih pacijenata

Ilustracija
Pixabay/ilustracija
23.02.2021.
u 13:26

Dermatolozi kažu da je gubitak kose normalan fiziološki odgovor na stresan događaj poput zarazne bolesti i da je samo privremen

Umor, gubitak njuha i bolovi u prsima neki su od poznatih dugoročnih posljedica koji mogu trajati mjesecima nakon zaraze koronavirusom, no prema novom znanstvenom radu, gotovo četvrtina osoba koje su preboljele COVID-19 suočit će se i gubitkom kose

Studija objavljena u časopisu The Lancet otkriva da je 359 od 1655 pacijenata hospitaliziranih u Wuhanu u Kini doživjela gubitak kose šest mjeseci nakon što su otpušteni iz bolnice. Dermatolozi kažu da je gubitak kose normalan fiziološki odgovor na stresan događaj poput zarazne bolesti i da je samo privremen, no COVID-19 bi mogao biti povezan sa stanjima poput alopecije, što može dovesti do nepovratnog gubitka kose, piše The Daily Mail

"Cilj ove studije bio je opisati dugoročne zdravstvene posljedice pacijenata s COVID-19 koji su otpušteni iz bolnice", rekli su autori s Kineske akademije medicinskih znanosti. 

Pacijenti uključeni u njihovo istraživanje otpušteni su iz bolnice u Wuhanu između 7. siječnja i 29. svibnja 2020. godine. Šest mjeseci kasnije intervjuirani su nizom upitnika za procjenu simptoma i kvalitete života, podvrgnuti su fizičkim pregledima, krvnim pretragama i šestominutnim testom hodanja. Otkriveno je kako su oni uglavnom bili pogođeni umorom ili mišićnom slabošću, poteškoćama sa spavanjem, tjeskobom, depresijom, ali i gubitkom kose. 

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), gubitak kose izazvan koronavirusom posljedica je telogenog efluvija (TE). TE traje između šest i devet mjeseci prije nego što kosa vrati normalnu debljinu i izgled. O porastu slučajeva telogenog efluvija izvijestili su i stručnjaci iz londonskog centra Belgravia. 

Gotovo dvije trećine (64 posto) muških pacijenata i više od trećine žena (38 posto) kojima je dijagnosticiran TE u Centru Belgravia tvrdili su da su iskusili simptome povezane s koronavirusom

"Uobičajeno je da se gubitak kose povezan s TE pojavi oko tri mjeseca nakon razdoblja teške traume, bolesti ili stresa, što se uklapa u naša otkrića", rekla je Rali Bozhinova iz londonskog centra. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:28 23.02.2021.

Ima li bilo kaj još na ovome svijetu a da corona za to nije kriva??? Dojadili ste sa tim glupostima i Bogu i vragu!!!

Avatar mofo
mofo
13:47 23.02.2021.

"novost" koja se zna vec mjesecima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije