Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovo zakona

Gubi punu rodiljsku naknadu zbog rupe u stažu od 20-tak dana

lova
Arhiva VL
16.01.2011.
u 22:45

Novi je prijedlog da je rodilja radila bar 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine

Silvija Bungić, 27-godišnja profesorica hrvatskoga i engleskoga jezika, u petom je mjesecu trudnoće i nada se da će cijelu trudnoću raditi, ali kad rodi, jedva će sa 1663 kune rodiljske naknade pokrivati ratu kredita za kućanstvo u kojem je jedina zaposlena.

Iako je sad već više od godinu i pol dana stalno zaposlena, a kad krene na rodiljski dopust bit će to i dvije godine, apsurdno i grubo zaobići će je zakonsko pravo na rodiljsku naknadu u punom iznosu njezine plaće.

Naime, Zakonom o rodiljskim i roditeljskim potporama od 2009. godine rodiljske su naknade delimitirane pa majke za prvih šest mjeseci djetetova života primaju iznos u visini svoje pune plaće. Međutim...

– U mom je slučaju riječ o prekidu staža od dvadeset dana zbog prelaska s jednoga radnog mjesta na drugo. Do 16. kolovoza 2010. bila sam zaposlena u Osnovnoj školi Okučani, a s početkom školske godine, 5. rujna, prešla u gimnaziju u Novoj Gradiški. Iako sam cijelo vrijeme zaposlena, formalno imam tu “rupu” u stažu.

Ta se nepravda događa svim trudnicama u školstvu koje imaju ugovore na određeno vrijeme jer se ugovori datiraju s krajem, odnosno početkom školske godine. A zbog toga se u slučaju trudnoće tretiraju kao da su nezaposlene – ispričala je Silvija Bungić.

Nema popusta

U HZZ-u kažu da u ovakvu slučaju ne mogu priznati naknadu veću od 1663 kune jer je 12-mjesečni staž prekinut. Slično poručuju i iz kabineta ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića.

Ne zna se kad će izmjena

– U konkretnu slučaju, unatoč tomu što ima ukupni staž osiguranja dulji od propisanih 12 mjeseci, korisnica ne može ostvariti pravo na naknadu svoje pune plaće za korištenja rodiljskog. Naime, članak 24., točka 9. propisuje da zaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za korištenja prava utvrđenih ovim zakonom ima pravo na naknadu plaće od 50% proračunske osnovice – suho je slovo zakona koje u Ministarstvu citiraju. Najavljuju, pak, zakonske izmjene te odredbe pa bi se pravo na punu plaću ostvarivalo pod uvjetom da rodilja ima ostvaren staž od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Kad će biti izmjena, ne zna se.

Ključne riječi

Komentara 4

JU
Jurišić40
01:07 17.01.2011.

jedva će sa 1663 kune rodiljske naknade pokrivati ratu kredita za kućanstvo u kojem je jedina zaposlena. ============================= Opet cijela afera zbog Kredita. Imali itko u HR da mu je nešto drugo važno u životu osim kredita.

Avatar billybull
billybull
02:31 17.01.2011.

kakva rodiljska naknada? hrvatska je sigurno strahovito bogata zemlja kad moze tako nesto placati...to tu u americi, koja je ocigledno puuuuno siromasnija od hrvatske, ne postoji....

DE
denderi
07:20 17.01.2011.

bitno je da ciganke dobivaju puni iznos one su jedine hrvatske majke..ciganska posla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije