Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNI UDAR u Venezueli

Više od 70 ozlijeđenih, ministar obrane: Upotrijebit ćemo oružje ako budemo morali

Venezuela
Foto: Reuters/Pixsell
1/24
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.05.2019.
u 00:00

Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele, poručio je Guaido.

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido rekao je u utorak kako je započeo s "posljednjom fazom" svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura s vlasti, pozvavši građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu "uzurpaciju".

71 osoba ozlijeđena je u sukobima u glavnom gradu Caracasu, nema informacija o mrtvima, prenosi CNN. Od njih je 43 ozlijeđeno gumenim mecima. Također, venezuelanska vlada blokirala je program CNN-a.

Ministar unutarnjih poslova Vladimir Padrino Lopez rekao je u televizijskom obraćanju kako će vojska upotrijebiti silu u slučaju potrebe.

- Svatko tko dođe do predsjedničke palače u nasilju bit će poražen nasiljem. Ako budemo morali upotrijebiti oružje, upotrijebit ćemo ga - rekao je.

Pogledajte video sukoba na ulicama:

Ministar obrane rekao je kako je u sukobima ozlijeđen i vojni pukovnik. Za to, direktno, krive vodstvo blisko Guaidu.

Javio se i američki predsjednik Donald Trump na Twitteru. Poručio je da prati situaciju u Venezueli. Trump je također zaprijetio Kubi embargom i sankcijama zbog potpore Maduru.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izdvojio je pak trojicu visokih Madurovih suradnika za koje je rekao da moraju izvršiti obećanja koja su dali oporbi o provedbi mirne tranzicije od Madurove vlasti. Govoreći u Bijeloj kući Bolton je naveo kako su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, predsjednik Vrhovnog suda Maikel Moreno i zapovjednik predsjedničke garde Ivan Rafael Hernandez Dala rekli oporbi kako Maduro treba predati vlast Guaidou. Bolton je rekao kako je oporba informirala Trumpovu administraciju o njihovim razgovorima.

"Veoma je važno da tri čelnika u Madurovu režimu, koji razgovaraju s oporbom tijekom zadnja tri mjeseca, ispune svoja obećanja da se postigne mirni prijenos vlasti s Madurove klike na privremenog predsjednika Juana Guaidoa", rekao je novinarima Bolton.

"Svi su se suglasili kako Maduro mora otići", rekao je Bolton. "Oni trebaju djelovati ovoga popodneva i večeri kako bi preveli druge vojne snage na stranu privremenog predsjednika".

Juan Guaido uputio se zapadno od glavnog grada, ali ne zna se gdje točno. 

- Predsjednička palača nam nije cilj - rekao je glasnogovornik.

Skupina venezuelskih vojnika podržala je oporbenog čelnika Juana Guaidoa koji je rekao da više "nema povratka natrag" u svrgavanju predsjednika Nicolasa Madura.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je u utorak izdvojio trojicu visokih suradnika venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura za koje je rekao da moraju izvršiti obećanja koja su dali oporbi o provedbi mirne tranzicije od Madurove vlasti.

Kaos u Venezueli nakon što je samoproglašeni predsjednik pozvao na oružani ustanak

Govoreći u Bijeloj kući u danu obilježenom protuvladinim prosvjedima u Venezueli, Bolton je naveo kako su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, predsjednik Vrhovnog suda Maikel Moreno i zapovjednik predsjedničke garde Ivan Rafael Hernandez Dala rekli oporbi kako Maduro treba predati vlast oporbenom čelniku Juanu Guaidou.

Venezuelanski oporbeni čelnik Leopoldo Lopez sklonio se u čileansko veleposlanstvo u Caracasu, objavio je u utorak čileanski ministar vanjskih poslova Robert Ampuero. Lopez se pridružio ženi Lilian Tintori i kćeri koje su "došle u našu diplomatsku misiju kao gošće", izvijestio je Ampuero na Twitteru.

"Čile potvrđuje potporu venezuelanskim demokratima", dodao je.

Lopez je od srpnja 2017. u kućnom pritvoru a danas je neočekivano zajedno s muškarcima u vojnoj uniformi bio u pratnji predsjednika venezuelanskog parlamenta čelnika Juana Guaidoa koji je najavio završnu fazu plana svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura, kako pokazuje snimka objavljena na Guaidoovom računu na Twitteru.

Na pločnicima su zapaljene gume i automobili, leti kamenje, plove oblaci suzavca i stanje je i dalje jako kaotično u istočnom dijelu Caracasa, javlja agencija France Presse. Na prilazima vojnoj bazi La Carlota, žestoko se sukobljavaju lojalne snage reda s pobornicima Guadioa.

Glavni tajnik UN-a António Guterres "pozorno i s brigom" prati događanja u Venezueli, priopćio je njegov glasnogovornik te poručio da UN pokušava razgovarati s obje strane pozivajući ih da se ne koriste nasiljem.

Jedno oklopno vozilo se zaletilo prema oporbenim prosvjednicima i nekoliko osoba je srušeno, prema snimkama lokalne televizije. Jedan aktivist sklon Maduru je ranjen vatrenim oružjem, navela je vlada.

UPOZORENJE - SNIMKA JE UZNEMIRUJUĆA

Reuters navodi kako su svjedoci rekli da su deseci uglavnom mladih naoružanih muškaraca u vojnim uniformama koji prate Guaida razmijenili vatru s vojnicima koji podržavaju Madura izvan zračne luke La Carlota, ali da se ne čini da je opozicija pokušala silom preuzeti vlast.

I Maduro i Guaido tvrde da imaju potporu vojske, ali za sada nije u potpunosti jasno tko od njih ima veću vojnu potporu.

Samoproglašeni predsjednik Guaido obratio se ljudima u Caracasu.

- Operacija Sloboda je započela! - rekao je te dodao - Stajati ćemo zajedno ovdje tražeći da nam se vojska pridruži - 

- Godinama smo razgovarali s oružanim snagama, a danas je postalo jasno da je vojska uz narod koji ne podržava diktatora - obratio se Juan Guaido javnosti.

Američka ambasada u Venezueli upozorila je svoje građane koje su trenutno u toj zemlji da "ostanu na sigurnom" te ne izlaze na ulice.

Venezuela
1/15

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro podržao je vojni udar Juana Guaida.

- Brazil suosjeća s patnjama naroda Venezuele koji su zarobljeni od diktatora. Podržavamo slobodu naše sestrinske nacije koja želi pravu demokraciju - napisao je Bolsonaro na Twitteru.

Ruska novinska agencija potvrdila je da je ruski predsjednik Vladimir Putin diskutirao sa svojim vijećem sigurnosti o situaciji u Venezueli.

Nicolas Maduro oglasio se poručujući kako su svi vojni zapovjednici odani vladi. Rekao je da je razgovarao s njima te da su ga uvjerili u potpunu odanost ustavu i domovini.

Guaido se, u videu koji je objavio na svom Twitter profilu, nalazio u društvu muškaraca u vojnim odorama i oporbenog političara Leopolda Lopeza, koji je u kućnom pritvoru. Rekao je kako se nalazi u zračnoj bazi La Carlota u Caracasu.

"Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele", poručio je Guaido..

No, prema riječima glavnog vojnog zapovjednika Vladimira Padrina, vojska ostaje lojalna Maduru.

- Svi koji su stali na stranu Guaida su kukavice i izdajnici! Čvrsto ćemo braniti naš ustav i mir. Iza nas su pravo, povijest i to je ono što vrijedi. Uvijek vjerni, nikad izdajnici - poručio je Padrino.

Na ulicama Chacaoa ulicama voze oklopna vozila.

Objavljene su i prve snimke sukoba pristaša vlade i oporbe koji su se dogodili pokraj vojne baze La Carlota. Kako javljaju reporteri CNN-a čula se i pucnjava pokraj baze Caracasa. Američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je da SAD u potpunosti podržava privremenog predsjednika Venezuele Juana Guaidoa koji je proglasio početak 'Operacije sloboda'. "Demokracija ne može biti poražena", napisao je Pompeo.

Guaido, čelnik venezuelske Nacionalne skupštine koju nadzire oporba, u siječnju se pozvao na ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim. 

Posljednjih je tjedana sve više i više putovao izvan glavnog grada Caracasa kako bi pokušao izvršiti pritisak na Madura da odstupi.

Za srijedu su planirani prosvjedi među kojima je, po najavama Guaidoa, "najveći mimohod u povijesti Venezuele".  

Maduro naziva Guaida marionetom SAD-a koji ga pokušava svrgnuti državnim udarom. Vlada je uhitila njegova glavnog pomoćnika, ukinula Guaidov parlamentarni imunitet te je otvoreno nekoliko istraga protiv njega. Također su mu zabranili odlazak iz zemlje, što je Guaido otvoreno prekršio ranije ove godine.

Venezuela
1/16

Prošlog je tjedna Guaido rekao kako je njegov kongresni saveznik, oporbeni zastupnik Gilber Caro, pritvoren te je 11 članova njegova tima pozvano na razgovor u obavještajnu agenciju Sebin.

Španjolska vlada kaže da ne želi krv nego izbore u Venezueli

Španjolska vlada je u utorak zatražila organiziranje mirnih izbora te izbjegavanje prolijevanja krvi u Venezueli nakon što je vođa oporbe Juan Guaidó najavio „konačnu fazu“ za svrgavanje s vlasti predsjednika Nicolása Madura pomoću odmetnutih vojnika.

"Iskreno se nadamo da neće doći do prolijevanja krvi. Podržavamo mirni i demokratski postupak u Venezueli te trenutačno organiziranje izbora za novog predsjednika“, rekla je španjolska ministrica i glasnogovornica vlade  Isabel Celaá na konferenciji za medije u Madridu nakon redovnog sastanka ministara.
Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji je u nedjelju na izborima dobio najviše glasova ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade, poručio je kako pozorno prati razvoj događa u toj južnoameričkoj zemlji. Sánchezova vlada priznala je oporbenog vođu Juana Guaidóa za predsjednika Venezuele nakon što se, kao predsjednik parlamenta, proglasio predsjednikom interpretirajući ustav, a uz podršku Sjedinjenih Država.

Komentara 217

MO
Morvena1936
13:43 30.04.2019.

Crveni kmer maduro i njegova klika imaju punu podršku većine salonskih ljevičara koji 24 sata na dan dežuraju na svim portalima, vidjet ćemo da li će to biti dovoljno😂😂😂

MO
Mojsije
14:06 30.04.2019.

Narod će se osloboditi crvenog fašizma,možda kao Rumunji u helikopteru kad žeđ za slobodom dosegne nivo.

RO
ronyday
16:21 30.04.2019.

Krajnji je čas dok je još maduro na vlasti da našu komunjarsku gamad pošaljemo u jednu od posljednjih oaza komunizma . Neka uživaju i neka se ne vraćaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije