Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje veta za Schengen

Grmoja: Slovenske blokade i tužakanja postale su jeftini ritual za nepotrebne tenzije

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.09.2019.
u 11:17

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je kako su stajališta Slovenije o arbitraži i presudi arbitražnog suda o graničnom sporu jasna i poznata

Moguće ulaganje veta od Slovenije na članstvo Hrvatske u Schengenu komentirali su i hrvatski političari. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže kako su slovenske blokade i tužakanja već postale jedan jeftini ritual kojim se stvaraju nepotrebne tenzije.

– To se očito radi za potrebe jeftine političke svakodnevice i to je valjda već svima i u EU jasno – zaključio je Grmoja.

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović kazao je da će se situacija komplicirati onoliko koliko Slovenija bude komplicirala.

– Kada Hrvatska ispuni sve uvjete za Schengen i Europska komisija to potvrdi onda je u interesu EU da Hrvatska bude njegov dio. Mogu je zaustaviti samo pojedinačni interesi neke države članica. Takav odnos prema Hrvatskoj neće doprinijeti boljim bilateralnih odnosima niti unaprijediti ozračje za rješavanje otvorenih pitanja s takvom državom – kazao je Klisović.

Podsjećamo, slovenski premijer Marjan Šarec u četvrtak je u New Yorku, na izravno pitanje hoće li Slovenija na buduće članstvo Hrvatske u Schengenu zbog spora oko granice uložiti veto dao je odgovor kako će Slovenija ”postupiti onako kako je u interesu Slovenije, ali ne samo Slovenije nego i u interesu vladavine prava”. Šarec je tada kazao i kako su stajališta Slovenije o arbitraži i presudi arbitražnog suda o graničnom sporu jasna i poznata.

Video: Plenković o Šuici, Milanoviću, Pupovcu, putu u Helsinki...

Komentara 14

BU
burza
13:27 27.09.2019.

Pa kako nas nebi tuzskali Slovenci kad i sami Hrvati kopaju jamu i tuzakaju nas gdje god stignu i rovare protiv svog naroda

BB
Bruno_Bear1
16:39 27.09.2019.

Bagra kao grmoja najveći su savaznici svim našim neprijateljima

DU
Deleted user
11:28 27.09.2019.

O vladavini prava: quote Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik. Bio je prognozirao da će Sud u Haagu, unatoč priličnoj kompromitaciji, nastaviti arbitražu između Hrvatske i Slovenije i po inerciji je privesti kraju, što se na kraju pokazalo točnim. Inače, Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici s Hrvatskom. Kad je 2008. godine, unatoč činjenici da je postignut dogovor u 95 posto spornih pitanja, došlo do zaokreta Ljubljane, sam je dao ostavku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije