Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Grmoja: Neki se genijalac sjetio baš sada uvoditi novi signal

Zagreb: Sabor je 4. sjednicu nastavio izlaganjem zastupničkih stajališta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.11.2020.
u 11:13

U vrijeme kad bi nam umirovljenici morali biti doma i čuvati se zaraze, mi ih „tjeramo“ da izlaze u trgovine tražeći DVB-T2 prijemnike i prikladne kabele, kazao je zastupnik

Saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most) pozvao je u utorak hrvatsku Vladu da osigura umirovljenicima i socijalno ugroženim skupinama građana naknadu troškova za DVB-T2 uređaje te kritizirao ideju da se u vrijeme dok koronavirus „hara“ državom, prelazi na novi tv signal.

„U vrijeme dok nam državom i svijetom kad hara koronavirus, dok bilježimo rekordan broj zaraženih, neki se genijalac dosjetio da bi bilo pravo vrijeme za prelazak na novi tv signal famozni DVB-T2 signal“, rekao je Grmoja u saborskom govoru na slobodnu temu te upozorio kako to najviše pogađa umirovljenike.

 U vrijeme kad bi nam umirovljenici morali biti doma i čuvati se zaraze, mi ih „tjeramo“ da izlaze u trgovine tražeći DVB-T2 prijemnike i prikladne kabele, kazao je zastupnik, napominjući da se na novi signal prelazi u trenutku kad je počela sezona grijanja koja za građane znači dodatni trošak.

Mnogi nemaju 300-tinjak kuna 

 „Nikome nije palo na pamet da mnogi građani nemaju 300-tinjak kuna za uređaje i kabele kako bi mogli pratiti tv program koji im je jedini izvor informacija“, kazao je i podsjetio da su prijašnje vlade u sličnim situacijama vodile računa o najsiromašnijima, svima kojima je takav trošak ozbiljan udar na kućni budžet.

 Boška Ban Vlahek (SDP) poručila je da dostupnost zdravstvene zaštite mora biti jednakomjerna, a politika zdravstvenog sustava jednaka prema svima.

„Nema jednakih i jednakijih, sjevera i juga, naših i vaših“, istaknula je zastupnica i ustvrdila da to u stvarnosti i nije tako.  Tijekom ove godine Vlada, odnosno HZZO odlučio je isplatiti 1, 2 milijarde kuna zdravstvenom sustava da podmiri dugove veledrogerijama, pri tom je netko dobio više stotina milijuna kuna,  netko desetak, a netko ni lipe", izjavila je pitajući se po kojem su kriteriju raspodijeljena ta sredstva.

10.11.2020., Zagreb - Sabor je 4. sjednicu nastavio izlaganjem zastupnickih stajalista nakon kojih slijedi izjaznjavanje o podnesenim amandmanima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 Nagrađuje li HZZO neplatiše, a kažnjava one koji koliko-toliko uredno ispunjavaju svoje obveze, na koji će se način raspodijeliti ostatak novaca predviđen nakon usvajanja rebalansa proračuna? upitala je.  Rješenje, kaže, vidi u jasnim kriterijima, vidljivim ciljevima, mjerljivim rezultatima, kontroli javnih financija, efikasnosti. Tim pristupom ćemo i zdravstveni sustav spriječiti od daljnjeg gomilanja dugova, poručila je Ban Vlahek.

Hrvoje Zekanović (HS) podsjetio je da Hrvatski suverenisti danas obilježavaju svoj prvi rođendan. Na zadnja dva izborna ciklusa (europskim i parlamentarnim izborima) bili smo treća snaga, pohvalio se i naveo kako su Suverenisti nastali kao odgovor na globalizam.

 Potrebni smo hrvatskom društvu i politici, od drugih stranaka se razlikujemo po tome što smo jasni, nismo sivi, ni mutni po svim pitanjima koji dijele hrvatsko društvo, za suverenu smo državu Hrvatsku, protiv smo uvođenja eura, za zaštitu smo života od začeća, bez onoga 'ali', naglasio je zastupnik.

Stoji projekt regionalnih centara kompetentnosti

Katarina Nemet (IDS) upozorila je na probleme Projekta razvoja regionalnih centara kompetentnosti vezanom uz strukovno obrazovanje i vrijednom više od milijarde kuna, za koji su sredstva  osigurana iz europskih fondova. „Ovaj projekt je neobjašnjivo u jednom trenutku stao, nakon što je u njegovoj prvoj fazi već utrošen dio sredstava u infrastrukturu, sada su školama ruke vezane“, kazala je Nemet, napominjući da je apsurd tim veći što novac nije problem.

Problem je da škole ne mogu i ne smiju trošiti novac dok im ne stignu upute MZO o modelu isplate plaća i naknada djelatnicima koji će se dodatno angažirati na projektu, kazala je i pozvala premijera i resornog ministra da reagiraju u najkraćem roku na taj problem i omoguće tisućama srednjoškolaca da u svojim školama zakorače u 21. stoljeće.

Komentara 4

WP
W_P38
17:41 10.11.2020.

..ma, kaj ovaj drobi... deset mjeseci odvojiti po 20kn maks. i evo ti za dvbt2 prijemnik...

BE
bezvrijedanyugodinar
16:50 10.11.2020.

Ovaj se u sve pača

Avatar manjejeviše
manjejeviše
12:59 10.11.2020.

Inače umirovljenici uopće ne izlaze nikuda pa ne stignu kupiti potrebite nove uređaje koji koštaju "sramotnih" 100-150 kn !!! Ajde Grmoja stvarno više ne znaš što blebećeš !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije