Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritike Zekanoviću i Hasanbegoviću

Grmoja: Ili si na Plenkovićev daljinski ili si malo zbunjen i smotan

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.02.2019.
u 11:30

Prozvani Hrvoje Zekanović objašnjava kako bi HDZ, nažalost, izglasao zakon i bez njega i bez Hasanbegovića jer oni imaju oko 80 ruku, a u vezi s proračunom imaju i više

HRAST-ov Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku su kvazioporba, komentirali su danas oporbeni zastupnici jučerašnje glasovanje o Zakonu o Ini koji je donesen zahvaljujući ovom dvojcu koji je vladajućoj većini spasio kvorum. Iako se dvojac pravda da nije znao da čuva kvorum, oporbene kolege poručuju im da bi trebali malo bolje pratiti zbivanja.

– Ili si na Plenkovićev daljinski ili si malo zbunjen i smotan – komentirao je Mostov Nikola Grmoja dodavši kako ne može sigurno znati jesu li Zekanović i Hasanbegović čuvali kvorum jer su uvijek tu za HDZ kad zatreba ili se to uistinu dogodilo slučajno.

Prozvani Hrvoje Zekanović pak objašnjava kako bi HDZ, nažalost, izglasao zakon i bez njega i bez Hasanbegovića jer oni imaju oko 80 ruku, a u vezi s proračunom i više.

– U tom trenutku Hasanbegović i ja bili smo u sabornici i glasali smo, što je bitno naglasiti, protiv tog zakona. Činjenica je da bi oni, kada bi utvrdili da nemaju kvorum, za nekoliko minuta imali isti broj zastupnika jer ih je nekoliko iz većine bilo u i oko sabornice. Ako me pitate zbog medijskog odjeka, možda to i ne bih ponovio, možda bih vodio računa i gledao hoće li tko glasovati i rušio bih kvorum. Jednostavno, u tom trenutku bio je opći metež u sabornici i zato što neki HDZ-ovi zastupnici nisu stigli na vrijeme, dogodilo se to što se dogodilo. No, definitivno, Zekanović i Hasanbegović ne drže ljestve Plenkoviću. Moj HRAST i ja smo dokazali da nam vlast ne treba, da ne ovisimo o njegovim sinekurama, tako da po pitanju ovog i svih drugih zakona mi ćemo uvijek biti protiv Vlade Andreja Plenkovića – objasnio je Zekanović. Upitan znači li njegovo osiguravanje kvoruma da se nije snašao, Zekanović odgovara da negdje čovjek odigra dobro, negdje lošije.

Pogledajte video: Zastupnik Mosta Miro Bulj u Saboru puštao i pjevao 'Ustani bane'

– Mogući scenarij bio je da i ja izađem iz sabornice i ne glasam, no moja procjena bila je da HDZ-ovaca u Saboru ima više od 80, ali očito ih nije bilo i u tome je moja pogreška. Nažalost, Andrej Plenković definitivno ima dovoljno ruku u Saboru tako da moj i Hasanbegovićev glas nije odlučio. Da se mogu vratiti 24 sata unatrag, definitivno bih se priklonio nekom drukčijem scenariju. Bitno je naglasiti da smo bili protiv zakona, a to što smo u jednom trenutku činili kvorum, da nije bilo nas, za 20 sekundi HDZ bi ustrojio svoje zastupnike i glasanje bi se održalo. Ovakav medijski imidž mi ne odgovara, ali bit ću suveren pa ću reći da stojim iza svog glasovanja. Žao mi je što javnost to nije percipirala na pravi način, no moje odluke uvijek su vjerodostojne – tvrdi.

Nije za ostalom oporbom krenuo izvan sabornice jer, naglašava, "ne skače na mig Davora Bernardića".

– Kad me Bernardić i Stazić pozivaju van, nisam se i neću a priori odazvati. Nisam u tom pozivu razumio da se ide na rušenje kvoruma jer s tom gospodom s ljevice ne komuniciram, ni oni sa mnom, a nitko me nije obavijestio da se ide na rušenje kvoruma. Kolege iz Mosta bili su iznenađeni, ali oni često na Bernardićev mig iziđu pa su tako napravili i ovaj put – kaže Zekanović. Ne želi imati veze s SDP-om pa ne planira skakati na svaki njegov mig, zaključuje poručivši kako on svakako glasuje protiv Vlade Andreja Plenkovića.

– Mislim da je loše da nismo mogli još problematizirati Zakon o Ini kad već nije bilo većine, a možda zakon ne bi ni prošao s obzirom na trvljenja u HDZ-u. Ne znam zašto gospoda Hasanbegović i Zekanović nisu izašli zajedno s ostalom oporbom ili barem, kad su već ostali unutra, zašto nisu pratili ima li kvoruma. Ne znam, ali ovo je već drugi put da se ponavlja ovakva situacija, prvu smo imali kod glasovanja pri opozivu Zdravka Marića, gdje je također dio tih zastupnika spasio Vladu Andreja Plenkovića. Neki kažu da je slučajnost, neki kažu da ne može biti slučajno, ako je dva puta. Ne znam što se događa. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali sigurno nije dobro da oni koji se predstavljaju kao oporba spašavaju Vladu držanjem kvoruma – komentirao je Mostov Nikola Grmoja.

SDP-ov Peđa Grbin kaže da je ovaj potez spomenutog dvojca dokazao da su uvijek tu za HDZ.

– Jučer smo vidjeli da su gospoda Zekanović i Hasanbegović samoproklamirani suverenisti. Međutim, njihov suverenizam dolazi do izražaja samo kada treba napadati slabije, kada se treba boriti protiv prava žena, prava manjina, bilo nacionalnih, socijalnih ili nekih trećih. Kad se jučer trebalo boriti za ekonomske interese RH, ostali su u sabornici i svojom kvazioporbenošću – gdje su glasovali protiv, a svejedno držali kvorum – omogućili HDZ-u da izglasa štetan zakon. Time su se razotkrili i pokazali i tko su i što su.

Mislim da bi svakome s imalo inteligencije riječi "napuštamo sabornicu jer ne želimo sudjelovati u izglasavanju ovog zakona" trebale biti jasne i samorazumljive. Svatko od nas tko je sjeo u saborske klupe valjda je uzeo u ruke Ustav RH i Poslovnik Sabora i tamo pročitao da se većina zakona može donijeti samo ako je u sabornici prisutna natpolovična većina svih zastupnika. Kada se dižeš i napuštaš sabornicu, s jedne strane šalješ političku poruku, no s druge strane pokušavaš napraviti ono što je sasvim legitimno kada si prava oporba, a to je onemogućiti vladajućima donošenje zakona s kojima se ne slažeš. Mi smo to pokušali napraviti na sve moguće načine. Većina oporbe sabornicu je napustila, a oni koji su kvazioporba, koji su oporba samo na riječima, a ne i na djelima, jučer su ostali podržati HDZ. Vjerojatno su upravo to oni žetončići o kojima je svojedobno govorio Milan Bandić – ocijenio je Grbin. Čini se, dodaje, da nije slučajno da je baš na ovom zakonu HDZ imao problema s kvorumom.

– Gledao sam kako je tko glasovao i vidio da jedan veliki broj zastupnika, iako je bio u sabornici, nije htio sudjelovati u ovom glasovanju i time je izrazio svoj stav. Nadam se da će to i ubuduće biti tako kada se prevrši svaka mjera – zaključuje Grbin.

Bačić: Imali smo kvorum

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odbacuje teze da se jučer raspala većina.

– Nije se raspala, imali smo kvorum. To je lako provjeriti na snimkama i fotografijama. Riječ je o sljedećem: prilikom glasovanja o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e, oporba je odlučila napustiti sjednicu i u tom je trenutku vladajuća većima imala u dvorani 76 zastupnika, ali u toj se strci dvoje njih nije uključilo u glasovanje. Predsjednik Sabora zaključio je glasovanje kad se na ekranu pojavilo da je glasovalo 76 zastupnika. Zbog malog kašnjenja Kosora i Dodiga njihovi glasovi nisu bili evidentirani na ekranu – objašnjava Bačić te dodaje kako Hasanbegović i Zekanović nisu ništa spasili.

– Da na ekranu nije bilo 76 glasova, predsjednik Sabora pričekao bi nekoliko sekundi da se Kosor i Dodig uključe u glasovanje. Njih dvojica pritisnuli su dugme, ali prekasno, kad je predsjednik Sabora već zaključio glasovanje. Zato bih malo dedramatizirao jučerašnje glasovanje. Nikakvih problema nije bilo. Osim što su dva zastupnika vladajuće većine najavila da neće biti na glasovanju – Milorad Pupovac koji je na službenom putu i Darinko Dumbović koji je bio na sastanku. Nema problema u funkcioniranju vladajuće većine. Mario Habek također je bio u dvorani i kasnije mi je došao reći da je zakasnio s glasovanjem. Puno puta se zna dogoditi da neki zastupnik prekasno glasuje. Ne bismo krenuli u glasovanje da je bilo nekog prijepora u parlamentarnoj većini, nije bila upitna podrška tom zakonu – poručio je Bačić.

Video: Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Komentara 39

AF
afera
11:45 21.02.2019.

Dobro u čemu je problem? Njih su dvojica lijepo glasala protiv, jer se s istim ne slažu, a nisu ko ostali cirkusanti trčali van iz sabora i opstruirali rad i izvodili budalaštine kao zadnjih godinu dana... Da se Grmoju pita, ako je netko oporba, ne treba više ni dolaziti na posao

Avatar Jaglun
Jaglun
11:59 21.02.2019.

Oporba po stoti put namagarčena.

Avatar Kaladin
Kaladin
12:00 21.02.2019.

Glupost... da im je trebao kvorum, isti bi sastavili u roku keks.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije