Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Grlić Radman odgovorio na optužbe srbijanskih dužnosnika: Antihrvatska histerija u Srbiji je nepotrebna

Zagreb: Ministar vanjskih poslova Grlić Radman sastao se s češkim kolegom Tomašom Petričekom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
07.05.2021.
u 17:36

Kazao je i da se u Srbiji donose političke odluke čiji je cilj razbijanje jedinstva hrvatske zajednice u Srbiji

Antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije je nepotrebna, a njen generator je prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj, rekao je u petak tijekom posjeta Podgorici hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je odgovarao na pitanje novinara da prokomentira stajalište srbijanskih dužnosnika, koji su nakon što je Grlić Radman u Prištini rekao da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR-a, ustvrdili, između ostalog, kako bi šef hrvatske diplomacije volio da može rasporediti "okupacijske snage na prostoru Srbije", ali da će mu za to trebati "mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti".

 Grlić Radman je u Podgorici pojasnio da je u Prištini, tijekom posjeta 34. kontigentu Hrvatske vojske u okviru KFOR-a, govorio o povećanju broja vojnika što Hrvatska kao odgovorna članica NATO saveza ima pravo, istaknuvši da ne zna "zašto bi bilo tko sa strane bio pogođen tom izjavom".

 “Ta nekakva antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije, je nepotrebna... Možda je generator svih tih pitanja prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman.

On je pojasnio da je Hrvatska kao odgovorna članica EU usvojila sve europske vrijednosti pa Srbi u Hrvatskoj imaju tri fiksna mjesta u Saboru, što temelj ima u ugovoru iz 2004. godine, koji srbijanska strana, kako je rekao, ne poštuje.

 Također, Grlić Radman je rekao da se u Srbiji donose političke odluke čiji je cilj razbijanje jedinstva hrvatske zajednice u Srbiji stvaranjem takozvanog bunjevačkog jezika, “a znamo da su Bunjevci etnička skupina hrvatskog naroda”.

 “Mi želimo sa Srbijom riješiti sva otvorena pitanja. Dobiti odgovor o 1869 nestalih. Želimo također odštetu za logoraše, ljudi koji su bili po logorima po Vojvodini i cijeloj Srbiji”, rekao je Grlić Radman komentirajući najnovije prijepore sa Srbijom.

 

Twitter zatvorio profile koji su prenosili poruke Trumpa, doživotno izbačenog s mreže!

Komentara 23

Avatar Dančo3
Dančo3
17:57 07.05.2021.

Hrvatska baza na Kosovu trebala bi nositi ime hrvatskog generala Rasima Ademija

HZ
hrvati-za-dom-spremni
18:19 07.05.2021.

kakve imaju veze srbi sa tim pa baza se pravi u nezavisnoj drzavi Kosovo

DU
Deleted user
19:04 07.05.2021.

Istina je sasvim drugačija. Naime Srbija od 1918. godine provodi posrbljivanje na ovim prostorima, lukavo postupno i perfiddno. Prvo su sve vjernike sa područja bivše Austrougarske, istočno pravoslavne vjere uspjeli posrbiti, polovično su to uspjeli i u Crnoj Gori, ali sada se Crnogorci probudiše. Oni znaju da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna, dok još Srpska pravoslavna crkva nije postojala,(naime naziv SPC dobiva po odobrenju Carigrada 1920. god, tek po uplati 1,5 mil švic. franaka) . Drugo Zemun je 1920. god. imao po popisu 70% Hrvata, sada par stotina. Velikosrpska taktika je dugoročna, mudra i pokvarena do srži, Naime god. 1991. u Srbiji na popisu stanovništva u lukavo i pokvareno(kao u cilju demokracije i slobode) Hrvati su se mogli izjasniti kao Bunjevci, Istrijani, Jugoslaveni, Zagorci itd i mnogi su nasjeli. Time su hrvatski korpus razbili na male beznačajne grupice. Evo sada su u Subotici uveli i službeni Bunjevački jezik, koji ne postoji, čija gramatika ne postoji, pravopis ne postoji, riječnik ne postoji, jer je to hrvatski jezik , malo arhaičan kao i jezik gradiščanskih Hrvata. U kontekstu toga poznato srpsko manipuliranje po načelu"držte lopova", optužuju Hrvatsku koja svoje snage po ugovoru i dogovoru šalje po zahtjevu svojih partnera, u državu Kosovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije