Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE OLUJE

Grlić Radman odbacio Vučićeve optužbe: 'Srbi u Hrvatskoj ne trebaju mentora sa strane'

Zagreb: Ministar Gordan Grlić Radman održao videokonferenciju s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
07.08.2020.
u 19:41

Ne postoji više predsjednik svih Srba u Europi. Srbi u Hrvatskoj svoja pitanja rješavaju u institucijama i u uključivosti u hrvatsko društvo, a tomu u prilog ide i da je sadašnji potpredsjednik vlade gospodin Boris Milošević iz reda srpske nacionalne manjine, istaknuo je Grlić

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je odbacio najnovije optužbe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je operacija Oluja bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon drugog svjetskog rata, ocijenivši kako je to na crti "poražene velikosrpske Miloševićeve politike, čije su najveće žrtve Srbi u Hrvatskoj."

"Nama je žao da je političko vodstvo u Beogradu još uvijek na crti poražene velikosrpske politike Slobodana  Miloševića i ovo uplitanje u unutarnjepolitička pitanja druge države je protivno temeljnim načelima međunarodnih odnosa i međunarodnog prava", rekao je ministar Grlića Radmana novinarima u Baškoj Vodi.

Po riječima ministra, upravo su Srbi u Hrvatskoj žrtve te politike koja je poražena u vojno-redarstvenoj akciji Oluji, koja je bila legitimna i temeljila se na svim relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

"Oluja je spriječila etničko čišćenje i humanitarnu katastrofu u Hrvatskoj i BiH, a upravo za vrijeme tzv. 'krajine' provođeno je etničko čišćenje od vodstva pobunjenih Srba koji su protjerali s tog prostora sve Hrvate i nesrbe, a ovom akcijom (Olujom) taj je teritorij ponovno doveden u upravno-pravni poredak Republike Hrvatske," poručio je Grlić Radman.

Istaknuo je kako Srbi u Hrvatskoj "ne trebaju mentora sa strane".

"Ne postoji više predsjednik svih Srba u Europi. Srbi u Hrvatskoj svoja pitanja rješavaju u institucijama i u uključivosti u hrvatsko društvo, a tomu u prilog ide i da je sadašnji potpredsjednik vlade gospodin Boris Milošević iz reda srpske nacionalne manjine," istaknuo je Grlić odgovarajući na Vučićeve zamjerke vodstvu Srba u Hrvatskoj zbog toga što je Boris Milošević nazočio na nedavnoj 25. obljetnici Oluje u Kninu.

Na upit kako komentira oponente Plenkovićeve vlade u Hrvatskoj koji traže da Hrvatska blokira, odnosno uvjetuje pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom, Grlić Radman je kazao kako Hrvatska kao odgovorna članica NATO-a i EU-a želi podijeliti svoja iskustva europskih vrijednosti i vladavine prava "i sa Srbijom, s kojom želimo dobrosusjedske odnose."

"Kao što je Hrvatska osigurala temeljem međudržavnog sporazuma zastupanje  Srba u Hrvatskom saboru tako mi očekujemo jednako recipročno zastupanje prava  Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji", o čemu je hrvatsko vodstvo nedavno razgovaralo i s predsjednikom Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovom, kazao je ministar.

"Pitanje je tu logoraša, pitanje 1869 nestalih, za koje nam Srbija mora dati odgovor, i puno drugih pitanja i zato mislim da je ovo jako dobar povod, nakon što se uspostavi srbijanska vlada, da sjednemo  za stol i razgovaramo o ovim temama kao dobri susjedi u duhu dobre volje", dodao je hrvatski šef diplomacije. "I na koncu, Srbija ako želi europski put, Hrvatska će pomoći, kao što će pomoći i svim zemljama na Zapadnom Balkanu," kazao je Grlić Radman.

Na upit jesu li najnovije Vučićeve izjave u kojima optužuje Hrvatsku zapravo namijenjene javnosti u Srbiji i smirivanju političke uzavrelosti u toj zemlji, Radman Grlić je kazao kako je "za  političko liderstvo to smirivanje određenih tenzija kratkotrajno" jer Srbija se mora suočiti s prošlošću.

"Srbija se mora suočiti s prošlošću i mora napraviti iskorak, a Hrvatska je upravo najbolji primjer. Na proslavi Oluje bio je član potpredsjednik vlade Boris Milošević i to je ono  što Hrvatska želi  -stvarati ozračje, nakon 25 godina, stvarati hrvatsko društvo i budućnost za nove generacije koje će dijeliti jednako i prava i obveze i gdje će se svaki građanin RH osjećati sigurno".

Mislim da smo u tome napravili velik civilizacijski iskorak, ovo je gesta, Hrvatska pruža ruku, istaknuo je Grlić Radman.  Po njegovim riječima, Hrvatska može biti primjer stabilne države u Europi koja je stvorila demokratsko društvo u kojem svatko ima svoja prava i obveze, u kojem će, bez obzira na nacionalnost, građani RH moći živjeti u ozračju u kojem će zemlja ići u smjeru budućnosti, socijalne stabilnosti, snaženja gospodarstva i blagostanja za sve građane.

Komentara 15

BO
bolnaistina
20:19 07.08.2020.

Vučič se ne može pomiriti stvarnošću da on u Hrvatskoj više nema utjecaja. A to boliiiiiiiii. I boljeti će ga dok je živ. Eee to su muke isusove.

Avatar southman
southman
20:43 07.08.2020.

Vućka više nitko ne šljivi !

DI
dinol
22:15 07.08.2020.

Mislim da ni Hrvatska trabala prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom dokle god Srbiju vode Vucic &co. Vucic, koji je licno propagirao veliku Srbiju, i dan danas ima lice grubo vrijedati i diskreditirati Hrvatski oslobodilacki rat. Nepobitna cinjenica ja da je je iz tkz. Krajine pocetkom 90-tih provedeno etničko čišćenje od vodstva pobunjenih Srba koji su protjerali nekoliko stotina tisuca Hrvate i nesrba sa tog prostora. Da ne spominjamo velika razaranja hrvatskog gospodarstva, teror i ubijanje tisućama nedužnih hrvatskih žrtava u tkz. Krajini kao i u BiH. Isto tako je cinjenica da je evakuaciju Srba iz okupiranog dijela Dalmacije 4. kolovoza 1995. naredilo vodsto tkz. Krajine na celu sa ratnim zlocincom Milanom Martićem. Etnicko ciscenje od strane Hrvatske je ogromna, neukusna i totalno neprihvatljiva laz Srbskog rukovodstva i , na zalost, veliki dio srpske populacije. I dokle god se Srpska retorika huškanja i vrijeđanja ne promijeni odnosno prizna zlocinacki projekt i politiku " velika Srbija", pravi mir i istinska pomirba nije moguca!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije