Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve što niste znali o Zagrebu

Grički top svojim praskom podsjeća na pobjede protiv Turaka

Grički top
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
30.11.2018.
u 12:00

Prema legendi, Grički top s Lotrščaka ispalio je točno u podne hitac na turski tabor koji se nalazio preko Save i time raznio pijetla što ga je kuhar na pladnju nosio paši

Svaki dan, točno u 12, glasan prasak odjekuje cijelim centrom. Turisti i pridošlice iznenađeno gledaju, no građani Zagreba već znaju da je Grički top još jednom najavio da je došlo vrijeme podneva. Grički se top nalazi u kuli Lotrščak, a više od stotinu i deset godina puca točno u podne kao sjećanje na jedan događaj iz zagrebačke prošlosti.

Naime, prema legendi, Grički top s Lotrščaka ispalio je točno u podne hitac na turski tabor koji se nalazio preko Save i time raznio pijetla što ga je kuhar na pladnju nosio paši. Nakon toga, legenda kaže, Turci su se razbježali i nikad više nisu napali Zagreb.     

Želite li razgledati grad uz turističkog vodiča, možete odabrati između 50 različitih vrsta tura hrvatskom metropolom. Cijena razgleda grada ovisi o vrsti ture, od 70 kuna za razgled turističkim autobusom do +500 kuna za specijalizirane razglede.     

Turistička zajednica grada Zagreba prošle je godine uvela Zagreb Card – karticu kojom turisti ostvaruju pogodnosti i popuste za razne sadržaje diljem grada. Kartica se može kupiti za period od 24 ili 72 sata, a korisnicima pruža besplatnu vožnju gradskim prijevozom i slobodan ulazak u četiri najprestižnija zagrebačka muzeja – Muzej prekinutih veza, Muzej suvremene umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt te Muzej grada Zagreba.

Besplatan je posjet i Zoološkom vrtu, Vidikovcu 360, a mogu se ostvariti i znatni popusti na 70 različitih mjesta, poput mnogih gradskih muzeja, restorana, dućana te raznih uslužnih djelatnosti. Kartica stoji 98 kuna za razdoblje od 24 sata, a za 72 sata gost će izdvojiti 135 kuna.

35 muzeja rasprostranjeno je po cijelom gradu, a tu je još i 79 različitih galerija i umjetničkih zbirki. Zagreb je tako grad s najviše muzeja i galerija po četvornom metru u Hrvatskoj.     

Grad se brine da i osobe s invalidnošću imaju adekvatnu uslugu pa tako četiri hostela, 20 hotela i 80 privatnih jedinica smještaja te 14 muzeja imaju prilagođen pristup osobama s invalidnošću, a dostupan im je i prilagođen prijevoz      .    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije