Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija jurišnik

Grdića i ostale terete da su prisvojili 5 milijuna kn

darko grdić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.05.2014.
u 09:45

Novac za koji se Grdić i ostali terete bio je namijenjen fondu za doušnike

Nakon što je lani u studenom optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo optužnicu u aferi Jurišnik protiv bivših šefova Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), njima bi danas na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje.

Tražili isključenje javnosti

Na optuženičku klupu, pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Renata Miličević, trebali bi sjesti bivši ravnatelj VSOA-e general pukovnik Darko Grdić, umirovljeni brigadni general Ognjen Preost, Zdeslav Ivanković, tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e, Denis Lukić, djelatnik kabineta ravnatelja te Tibor Mijo Kuljanić, načelnik Odsjeka za operativnu tehniku.

Riječ je o postupku koji je specifičan jer su na optuženičkoj klupi završili visokopozicionirani djelatnici neke hrvatske tajne službe, a radi zaštite nacionalne sigurnosti, odnosno podataka koji bi na suđenju mogli isplivati na površinu USKOK je zatražio da su suđenje zatvori za javnost.

O tom zahtjevu sudsko vijeće trebalo bi odlučiti na početku suđenja, a Grdić i ostali u postupku koji je bez sumnje osramotio vojni vrh terete se za zloporabu položaja “tešku” oko pet milijuna kuna. Prema optužnici, USKOK Grdića i ostale tereti da su od 2009. do 2012. novac koji je bio namijenjen financiranju informatora prisvojili za sebe. Preosta se tako, prema optužnici, tereti da je za sebe prisvojio tri milijuna kuna, Grdića se tereti da je prisvojio 1,5 milijuna kuna, dok se Ivankovića tereti za 182.000 kuna, Lukića za 199.000 kuna, a Kuljanića za 70.000 kuna. USKOK usto Preosta i Grdića tereti i da su, nakon što su doznali da na mjesto ravnatelja VSOA-e dolazi general Zdravko Klanac, uništili dokumentaciju o isplati informatorima.

Četvorica porekla djela

U istrazi su svi osim Ivankovića porekli djela pa će, s obzirom na to, biti zanimljivo vidjeti i hoće li se Ivanković pokušati nagoditi s USKOK-om.

Cijela ta ružna priča počela je u srpnju 2012. kada je Grdićev nasljednik na mjestu ravnatelja VSOA-e počeo kopati po njegovu nasljeđu, a malo potom u cijelu se priču uključio i USKOK.

>> Grdić, Preost i trojica uzeli milijune kuna iz fonda za doušnike

Ključne riječi

Komentara 24

IB
Ivan Basar
12:07 12.05.2014.

Vidjet ćete kako naši kradu. ---- Svatko nas je krao i potkradao, ---- a najteže će biti ---- kad nas naši budu krali i prodavali ---- svjetskim jebivjetrima, makrolopovima. ---- Navalit će na nas velike ptice grabljivice, ---- Kako tada spasiti nas od nas. ----- Bruno Bušić

TM
Trt mrt smrt
10:03 12.05.2014.

To je čista izmišljotina i laž! Hrvatsku vode časni i pošteni ljudi i na svim iole bitnim funkcijama u hrvatskoj su pouzdani i dokazani domoljubi koji bi prije ostali bez desne ruke negoli uzeli iti jedne kune koja im ne pripada. Ovo su spletke i špekulacije vanjskih neprijatelja koji žele zaustaviti strelovit rast i razvoj novog europsko-balkanskog tigra, našu voljenu Hrvatsku!

Avatar Robinzon
Robinzon
11:47 12.05.2014.

Hrvatsku pljačkali svi.Od kumica na placu do predsjednika države, a narod krivi sadašnju vlast za bjedu u kojoj se nalazimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije