Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnička kriza

Grčkoj kreditni rejting spušten na najnižu razinu

grčka
27.04.2010.
u 19:47

Agencija Standard&Poor's upozorila je vjerovnike da imaju između 30 i 50 posto šanse da vrate svoj novac.

Agencija Standard&Poor's spustila je kreditni rejting Grčke na najnižu moguću razinu zato što postoji bojazan da ta zemlja neće uspjeti poduzeti korake kako bi razriješila duboku gospodarsku i dužničku krizu u koju je zapala. Snižavanje kreditnog rejtinga za neku zemlju ujedno znači i to da je ona proglašena nesigurnijom za investiranje, a snižavanje na razinu na kojoj je sada Grčka znači da zemlja u potpunosti gubi status zemlje u koju se može ulagati.

Vijest o snižavanju kreditnog rejtinga potresla je europske i američke burze. Tako je od trenutka kada je oko 18 sati to objavljeno, pa do zatvaranja burze u Londonu, indeks pao za 2,6 posto. Njemački burzovni indeks pao je za 2,7 posto, francuski za 3,8 posto. Na Wall Streetu indeks Dow Jones pao je za 1,4 posto. U bankama u Grčkoj vrijednost dionica pala je za čak devet posto.  

Iako se u EU još uvijek razgovara o paketu pomoći za Grčku vrijednom 40 milijardi eura, još nema jamstava da će ta zemlja uspjeti doći do toga novca. Neizvjesno je hoće li do 18. svibnja uspjeti namaći 9 milijardi dolara neophodnih za servisiranje dugova zato što su kamatne stope iznimno nepovoljne.

Standard&Poor's upozorio je vjerovnike kojima Grčka duguje novac da imaju između 30 i 50 posto šanse da vrate novac koji su pozajmili ako dođe do restrukturiranja dugova. Agencija je također naglasila da je dugoročna prognoza gospodarskog rasta u Grčkoj vrlo loša, što zemlju čini kreditno još nesposobnijom.

Ključne riječi

Komentara 7

DS
druga strana
09:31 28.04.2010.

Spas je u islamskom bankarstvu

VU
vucko
10:07 28.04.2010.

Za Grcku bi najbolje bilo da se povuce iz Eurozone i ponovo da uvede vlastitu prijasnju valutu DRAHME tako da ne opterecuje ostale clanice EU,sto se vidi na svjetskim burzama po padu vrijednosti €. Tek onda mogla bi EU.MMF i i Svjetska banka dati financijsku inekciju Grckoj da sredi svoje gospodarstvo .Grcka je dugo zatajivala realnu gospodarsku sliku svog gospodarstva i lazno prikrivala stvarno stanje i razinu BDP-a a svjetska financijska kriza otkrila je te makinacije. Grckoj ce biti potrebno nekoliko godina da stegnu remen i prilagode svoje gospodarstvo da stanu na vlastite noge,a ne samo da traze nove pozajmice od svjetskih financijskih centara. U svibnju dolaze na naplatu podignuti krediti od oko 10 miliona € a novaca nema, a za pokretanje gospodarstva postoji potraznja za oko 35 miliona € sto ukupno iznsa oko 45 miliona € !

RI
riise
23:03 27.04.2010.

Prema Bloombergu, Grčke 2-godišnje obveznice-prinos se povećao za 300 bps, na 13,5%, tako da se radi o najvećim kratkoročnim prinosima bilo koje zemlje u svijetu, višim od Argentine (8,8%) i Venezuele (11%)...Sutra Bundestag odlučuje o paketu pomoći za Grčku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije