Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepopularan zbog sjeverne makedonije

Grčki premijer podigao minimalnu plaću i kaže: “Dosta je bilo rezanja!”

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
30.01.2019.
u 08:12

Tsipras i njegova stranka Syriza došli su na vlast 2015. na ljevičarskoj platformi, ali brzo su se pomirili s realnošću i prihvatili bailout program Europske unije

Premijer Grčke Alexis Tsipras u ponedjeljak je rekao da se minimalna plaća u toj zemlji diže s 586 (oko 4350 kuna) na 650 eura (4820 kuna) te je preporučio da se ukine minimalna plaća za one mlađe od 25 godina koja je dosad bila na nižoj razini od opće.

– Pozivam vas da nakon desetljeća rezanja primanja poduzmemo ovaj povijesni korak – rekao je premijer zemlje koja je 2012. snizila minimalnu plaću za 22 posto.

Tsipras i njegova stranka Syriza došli su na vlast 2015. na ljevičarskoj platformi, ali brzo su se pomirili s realnošću i prihvatili bailout program Europske unije. Parlament u kojem Tsipras ima vrlo tanku većinu mora još odobriti ove promjene.

– Ova odluka dokazuje u praksi što znači imati lijevu vladu za kormilom zemlje – rekao je ministar rada Effie Acthsioglou.

Pa ipak, sindikati su rekli da treba napraviti više kako bi se radnicima nadoknadilo ono što su izgubili u krizi. Radnici su, pak, prenosi Reuters, kazali da ove mjere tek treba iskombinirati sa smanjenjem poreza. Ova je godina za Grke izborna i neki upravo u tomu vide razlog ovog poteza Tsiprasa. Kako je prošlog tjedna kroz parlament progurao sporazum s Makedonijom o tomu da ta zemlja mijenja ime u Sjeverna Makedonija, Tsiprasu je pala popularnost. Za oporbenom Novom demokracijom zaostaje 12 postotnih poena i suočava se s mogućim krajem svog premijerskog mandata.

>>Pogledajte video: Alexis Tsipras

Ključne riječi

Komentara 5

BF
bf2
10:16 30.01.2019.

Syriza? to je ona šarlatanska stranka koja je tvrdila da neće platiti dug i slične baljezgarije? podsjećaju me na našu (ne)radničku frontu. Stvarnost je ipak malo drugačija,kao što smo vidjeli na njihovom primjeru.

DU
Deleted user
08:39 30.01.2019.

Jesenti milu bigulicu, i taj Cipras je prvorazrerdni stručnjak za prelijevanje iz šupljega u prazno. Kao da se u gledao na naše dične i drage vođe, učitelje i usrećitelje. Bilo mu sa srećom!

VO
vorda400
10:19 30.01.2019.

Da diže plaće koje su i ovaj bile preplaćne pazi samo kaj je radnik došao na posao ima punu plaću sve dalje je bio bonus i stimulacija kod nas uhljebi ništa ne rade tamo su samo trebali se pojaviti na poslu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije