Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UDARAC

Grčki kreditni rejting niži je od pakistanskog i ekvadorskog

stock
Arhiva Vl-a
14.06.2011.
u 14:06

Smatra se da će europski političari nametnuti restrukturiranje grčkog duga, bilo zamjenom obveznica, bilo produljenjem roka dospijeća grčkih obveznica

Grčka trenutačno ima niži kreditni rejting od zemalja kao što su Pakistan i Ekvador, koje, za razliku od Grčke, nemaju pristup međunarodnim tržištima od bankrota u 2009.

Trošak osiguranja grčkog duga, donosi Lider, sada je gotovo dvostruko veći od cijene osiguranja pakistanskih državnih obveznica. Novi je to udarac grčkoj socijalističkoj vladi koja nastoji preko parlamenta progurati mjere štednje kako bi osigurala financiranje 110 milijardi eura vrijedan paket pomoći triju institucija, EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB).

Samo godinu dana od dogovora EU, MMF i ECB rade na novom paketu pomoći, čija se vrijednost procjenjuje na oko 120 milijardi eura. Neke europske zemlje protive se tome jer ne žele davati novac Grčkoj ako će sav teret snositi porezni obveznici. Neke od članica EU žele da se uključe i privatni kreditori.

Smatra se da će europski političari nametnuti restrukturiranje grčkog duga, bilo zamjenom obveznica, bilo produljenjem roka dospijeća grčkih obveznica, kako bi privatni vlasnici podnijeli dio rizika.

Komentara 10

FR
franjo
20:31 14.06.2011.

Europa i € nisu donijeli svima blagostanje.

OB
-obrisani-
21:43 14.06.2011.

Grci vec potrazuju jos novca Ovi dogadjaji oko Grcke i Portugala su dobra prilika nekima na forumu da se rijese teskih zabluda Nekolicina su mi spocitavali da pojma nemam ni o cemu posto je novac utemeljen na zlatnim rezervama svakeke zemlje....... Tako nesto mogu izjaviti samo obicne lijencine , kojima je tesko provjeriti svoj navod prije nego li bubnu takvu glupost. Sve zlato IKAD iskopano vrednuje se na nesto preko $ 5 trilijuna. Samo svijetski dug ( da ne govorim o unutrasnjem ) je preko $ 54 trilijuna.Ocigledno je da novac nije baziran na zlatu. U 2 tjedna je EU i MMF kreirao iz vakuma $1 trilijun za \"spas\" Grcke i spas eura. Je li se u ta 2 tjedna privredna proizvodnja EU povecala za $ trilijun ??? Tjedan prije FED je kreirao dodatnih $ 600 bilijuna. Trebalo bi vam biti jasno da novac nije utemeljen ni na cemu. Trece, Ne spasava EU i MMF Grcku , nego spasavaju monetarni sustav koji posvuda puca po savovima.Ponzi piramida je na jako klimavim nogama . Nisu banksteri DALI Grckoj i Portugalu novac nego su ga posudili .Naravno da tu glavnicu treba vratiti i povrh toga kamate. Grcka nije bila sposobna otplacivati dosadasnji dug a kako ce moci jos i ovaj novi

XA
xaron
19:21 14.06.2011.

Tako je rasprsen (jos jedan) san o raju u EU. To sto : ....... će europski političari nametnuti restrukturiranje grčkog duga je zasada samo zelja politicara, jer se EU centralna banka tome zestoko protivi. Restruktuiranje je eufemizam za gubitke, kojee bi u tom slucaju morale preuzeti mnoge EU banke i time oslabiti svoju poziciju na bankarskom trzistu. Dok su te iste banke kupovale (i na tome debelo zaradjivale) Grcke drzavne papire, nitko se nije bunio, a sada kada treba platiti pojedeno svi su uzasnuti. Tipicno za trzisnu ekonomiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije