Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lobiranje

Tsipras želi novi dogovor sa Trojkom, stiže prvo u Rim i Pariz

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.02.2015.
u 20:17

- Nećemo otpisati dug, možemo razgovarati i odgoditi otplatu, možemo je i smanjiti, ali ne i otpisati – odlučan je bio francuski ministar financija Michel Sapin u izjavi za televiziju Canal Plus

Nova grčka Vlada danas je krenula u pothvat uvjeravanja skeptične Europe da prihvati novi dogovor oko otpisa duga dok istodobno pokušava olabaviti mjere štednje nametnute postojećim dogovorom "Trojke". Nakon prvog turbulentnog tjedna u uredu, nova Vlada jasno je dala na znanje da želi obustaviti postojeći dogovor o pomoći s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom koji ističe 28. veljače, objavio je Reuters.

Premijer Alexis Tsipras želi novi dogovor sa Trojkom kojim će se Grčkoj reducirati nevjerojatan javni dug koji prelazi 175 posto BDP-a.

Ministar financija Yanis Varoufakis koji je razgovarao s američkim tajnikom za financije Jackom Lewom u petak što je izazvao diplomatski otpor u Parizu danas, gdje se sastao s francuskim kolegom Michelom Sapinom i ministrom gospodarstva Emmanuelom Macronom. Varoufakis putuje i u London britanskom ministru financija Georgeu Osborneu u ponedjeljak, a u utorak ide u Rim.

Prije sastanka Sapin je rekao da Grčka ne može očekivati da njihovi partneri prihvate otpis dugova. No, ostavio je otvorene druge opcije koje bi Ateni ostavile više vremena za otplatu.

- Nećemo otpisati dug, možemo razgovarati i odgoditi otplatu, možemo je i smanjiti, ali ne i otpisati – odlučan je bio u izjavi za televiziju Canal Plus.

Tsipras ovog tjedna ide u Rim i Pariz i nada se da će ga ondje  saslušati i popustiti u mjerama štednje. Sastat će se i sa predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom, ali se mora izjasniti kad će se sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel ili ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom koji odbija čak i razmatranje o otpisu grčkog duga.

U isto vrijeme u Grčkoj, gdje se granica siromaštva znatno povećala nego igdje u zapadnoj Europi, Tsiprasova Vlada jasno je dala do znanja da će poštovati svoja predizborna obećanja kojima su najavili završetak štednje. Zaustavili su seriju privatizacija te najavili zapošljavanje otpuštenih radnika u javnom sektoru.

Ministar rada Panos Skourletis rekao je da će Vlada vratiti kolektivno pregovaranje i podići minimalnu plaću sa 486 eura na 751 euro o čemu će razgovarati sa sindikatima i radnicima prije nego što krenu u izmjene. Očekuje se da će Tsipras detaljnije pojasniti program u parlamentu u idućih nekoliko dana.

>> 'Moramo učiniti sve da Grčka ne izađe iz eurozone'

>> Grčka duguje Njemačkoj milijarde. Ili obrnuto?

Ključne riječi

Komentara 12

R0
R00kie
21:11 01.02.2015.

zar nije rekao da nema dogovaranja? haha plesat ce on kako oni sviraju, ne mozes posudit lovu pa se pravit pametan.

MA
Malenkost
21:17 01.02.2015.

Tsipras nek vrati oko 200 Milijardi € koje su iznjeli u Svicarsku njegovo zemljaci. A i njegov zemljak i bivsi duznosnik Papandreu ima u Londonu iznesenih 50 miliona €. Svi balkanci izgleda isti. Pokradose novac i veliki dio spremili u u Svicarsku (Drzava u koju mozete sakriti Milijarde- kao Mubarak ili Gadafi ili HR Gradani koje se ne smije navesti ali tamo zive i sinovi bivsih komunsitickih duznosnika). Svi balkanski narodi sute i trpe. Svicarska se mora obvezati da ce prijaviti sve "Stedise" njihovim maticnim zemljama. Za mene ova brdovita zemlja puna novca rado igra ovu kriminalnu ulogu. Najveci kriminalci su Banke- Osiguranja- Svicarska- i VATIKANSA BANKA - Puna ispranog Novca od mafijasa mnogih zemalja.

VV
Vrazje Vjestice
21:56 01.02.2015.

dugovi se moraju platiti i tu sigurno nema rasprave. može on obećati brda i doline (zvuči poznato?) ali račun uvijek dođe na naplatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije