Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada u akciji

Grčka pokušava promijeniti uvjete financijske pomoći

'Conservative New Democracy leader and winner in Greece\'s general elections Antonis Samaras arrives at the parliament before a meeting with leader of the Democratic Left Fotis Kouvelis (not pictured)
'JOHN KOLESIDIS'
05.07.2012.
u 11:20

Grčka vlada od EU će tražiti smanjenje poreza, zaustavljanje daljnjih otkaza, pomoć siromašnima i nezaposlenima te dodatne dvije godine za smanjenje deficita

Grčka koalicijska vlada pokušat će uvjeriti predstavnike Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda da popuste malo uzde i dozvole Grčkoj malo slobodnog hoda u ispunjavanju uvjeta potrebnih za dodatnu financijsku pomoć.

Međunarodni šefovi takozvane "trojke" u Atenu su stigli kako bi provjerili drži li se Grčka dogovorenog plana, a grčki ministar financija Yannis Stournaras našao se s njima samo nekoliko sati nakon prisege članova vlade.

Grčka će pokušati iskoristiti političke promjene u Europi i ublažiti ranije dogovorene uvjete koje mora ispuniti ako želi ostati dio eurozone i dobivati financijske injekcije. Najveći trud uložit će u pokušaje ublažavanja poreznih povišica, u spašavanje radnih mjesta i smanjenja plaća zbog kojih je Grčka u recesiji već petu godinu za redom, javlja Reuters.

Grčka koalicijska vlada Antonisa Samarasa suočena je s velikim negodovanjem europskih partnera zbog pokušaja mijenjanja uvjeta potrebnih za dobivanje daljnje financijske pomoći, a najveći protivnik promjena je Njemačka koja je Grčkoj poručila kako su spremni na prilagodbu ugovora, ali ne i na tražene ciljeve koji se provođenjem mjera štednje moraju postići.

Ako nova vlada ne ispuni uvjete koji bi zemlji donijeli dodatnih 31,5 milijardi eura, Grčka će u idućih nekoliko tjedana ostati bez novca, a o prilagodbama uvjeta koje Grčka mora ispuniti odlučivat će se ovog mjeseca.

Prema posljednjim informacijama, grčka vlada spremna je od EU tražiti smanjenje poreza, zaustavljanje daljnjih otkaza, pomoć siromašnima i nezaposlenima te dodatne dvije godine za smanjenje deficita. U zamjenu za svoje želje Grčka je spremna proširiti u ubrzati privatizacijski proces u zemlji.

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:04 05.07.2012.

kad su tak pametni....treba ih pustiti da krepaju

OB
-obrisani-
13:38 05.07.2012.

propadjoti probaju nasanjkat nazoj nijemce i francuze-drugi osim njih im niti neda lovu

AA
aabbcc
23:12 06.07.2012.

od EU tražiti smanjenje poreza, zaustavljanje daljnjih otkaza, pomoć siromašnima i nezaposlenima Strasno !!! _______ Pa ovi Grci bi da uniste smisao Kapitalizma kao klasnog drustva .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije