Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'velik iskorak'

Grčić: Ugovorili smo 581 milijun eura iz EU fondova

Branko Grčić,Eugen Orlando Teodorovici
Vlada RH
28.08.2014.
u 16:52

U realizaciji EU projekata itekako su nam korisna iskustva drugih zemalja Europske unije, poput Rumunjske, kazao je Branko Grčić tijekom današnjeg susreta s rumunjskim ministrom EU fondova Eugenom Orlandom Teodorovicijem

Podaci Nacionalnoga fonda koji obavlja transakcije s Europskom komisijom pokazuju kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u korištenju EU fondova. U dvije i pol godine ugovorili smo 581 milijun eura, a isplaćeno je 306 milijuna eura, dok je u prethodne 4 godine, od 2007. do 2011., ugovoreno 247 milijuna eura i isplaćeno 127 milijuna eura. Pripremom projekata na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini cilj nam je u što većoj mjeri nacionalna sredstva za financiranje razvojnih projekata zamijeniti s bespovratnim i besplatnim sredstvima, čime se daje i izravni doprinos fiskalnoj konsolidaciji. U realizaciji EU projekata itekako su nam korisna iskustva drugih zemalja Europske unije, poput Rumunjske - kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić tijekom današnjeg susreta s rumunjskim ministrom EU fondova Eugenom Orlandom Teodorovicijem.

Ministar Teodorovici, koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, prezentirao je predstavnicima Vlade RH rumunjsko iskustvo u upravljanju EU fondovima, priopćavaju iz Vlade.

- Rumunjska ima veliko iskustvo u upravljanju EU fondovima. Do 2012. godine napravljeno je puno pogrešaka. Od svibnja 2012. sadašnja Vlada poduzela je cijeli niz mjera kako bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme - rekao je Teodorovici te članovima hrvatske Vlade istaknuo da mogu računati na potporu rumunjske Vlade u primjeni najboljih praksi koje Rumunjska provodi u korištenju 19,2 milijarde eura koliko im je na raspolaganju u razdoblju 2007.- 2013.

- Želimo podijeliti naše iskustvo s vama, kako bismo pomogli da Hrvatska ima samo uspješne priče u korištenju EU fondova - poručio je ministar Teodorovici.

Promatrajući IPA sredstva u razdoblju 2007.-2013. Hrvatska je ugovorila 623 milijuna od dodijeljenih 835 milijuna eura, a isplatila 409 milijuna eura ili 49 posto. Kad se tome dodaju strukturni fondovi za šest mjeseci članstva u 2013. godini, Hrvatska je ugovorila 828 milijuna eura, a isplaćeno je 433 milijuna eura. O značaju koji hrvatska Vlada pridaje EU fondovima, naveo je potpredsjednik Grčić, govori i to da Vlada, uz brojne manje projekte koji se provode, prati provedbu 25 velikih investicijskih projekata i 35 'grant shema', od kojih je dio već proveden ili je u natječajnoj proceduri, a dio će biti krajem ove i početkom iduće godine. Ti su projekti i 'grant sheme' vrijedni preko 12 milijardi kuna.

Samo za devet velikih pojedinačnih projekata i 22 'grant sheme', koje se prate po Vladinom zaključku iz lipnja prošle godine, dosad objavljeni natječaji u procijenjenoj vrijednosti većoj od 3,5 milijarde kuna nadmašuju iznos koji je Hrvatskoj na raspolaganju za šest mjeseci članstva u proračunskom razdoblju od 2007. do 2013. godine.

- Za razdoblje 2014.-2020. godine, Hrvatska je pripremila dva operativna programa, jedan iz područja konkurentnosti i kohezije i drugi iz područja učinkovitih ljudskih potencijala, za korištenje 8,463 milijarde eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Tim ulaganjima namjeravamo ojačati konkurentnost gospodarstva, smanjiti ukupnu razinu siromaštva u zemlji, te postići ravnomjerniji regionalni razvoj i bolje uvjete života građanima
 - zaključio je potpredsjednik Grčić.

Komentara 7

XA
xaron
07:54 29.08.2014.

...dobili smo 381 milion € za dvije godine...Kao ministar morao bi znati da je naša članarinu u EU 500 miliona € godišnje. Dakle imamo čist gubitak od 619 miliona € a on se još hvali. Za koga on ustvari radi ?

Avatar deziderij
deziderij
20:07 28.08.2014.

Ništa dobroga od ovih nesposobnih na vlasti a od Grčića svakom normalnom se želudac zgrči od njegovih bezobzirnih laži.

LA
laptop
23:35 28.08.2014.

Drug Grcic je ugovorio 581 milion eura. A kad ce dobiti ili realizovati NIKADA kao ni do sada sto nije nista napravio. Samo mlsti praznu slamu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije