Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA ŠTRAJKU UČITELJA

Grčić: 'Povećanjem koeficijenta za 6,11 posto i osobnog odbitka plaće bi kumulativno rasle oko 13 posto'

Branko Grčić i Rajko Ostojić
Foto: Patrik Maček/ PIXSELL
1/10
10.10.2019.
u 14:05

- Za štrajk je kriv prvenstveno HDZ, ali i HNS i ministrica Blaženka Divjak, izjavio je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Potporu štrajka prosvjetara danas su dali i SDP-ovci kojima je žao da nije uspjela prva runda pregovora sindikata s Vladom. U toj stranci su izračunali kako bi uz traženih 6,11 posto povećanja koeficijenta i povećanja neoporezivog odbitka na 5000 kuna plaće kumulativno rasle oko 13 posto i to ne samo prosvjetarima nego većini zaposlenih.

- Očekivali smo da će Vlada imati više slušati i izdvojiti tih relativno malih 400 milijuna kuna koliko je potrebno godišnje za povećanje plaća u obrazovanju. Uz povećanje od 6,11 posto i 400 milijuna kuna koje se definitivno može pronaći u proračunu, a s obzirom na najavljene prihode proračuna od 3,5 milijardi kuna, pitanje je kako će se ti prihodi rasporediti. Ključno je pitanje što su stvarni prioriteti? Ako to nije obrazovanje, ako to nisu medicinske sestre, liječnici kojih je sve manje, onda tko je? To su sve stupovi društva. Ako je to tako, onda Vlada mora voditi računa kako će tih 3,5 milijardi kuna većih poreznih prihoda rasporediti, onda nije problem naći oko 800 milijuna kuna za učitelje i zdravstveno osoblje – objašnjava SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Zadovoljan je jer HDZ odustaje od smanjenja PDV-a s 25 na 24 posto, pa bi te dvije dodatne milijarde kuna koje će ostati u proračunu, tvrdi, mogle poslužiti za daljnje povećanje plaća, i to ne samo ovim djelatnostima nego i velikom broju sugrađana, i to povećanjem osobnog neoporezivog odbitka s 3800 na 5000 kuna.

- To povećanje bi učiteljima i medicinskim sestrama odmah donijelo 330 kuna povećanja plaće, što je dodatnih šest posto povećanja plaća između šest i sedam tisuća kuna. Povećanjem koeficijenta za 6,11 posto i osobnog odbitka plaće bi kumulativno rasle oko 13 posto - kaže Grčić.

Danas svjedočimo kaosu u osnovnim i srednjim školama koji može ugroziti i ovu djelomičnu reformu, nastavlja potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

- Za štrajk je kriv prvenstveno HDZ, ali i HNS i ministrica Blaženka Divjak. Da je htjela, da je razmišljala, da je imala sluha, da je htjela pomoći učiteljima, ministrica je problem plaća mogla riješiti u svibnju prošle godine kada je potpisala granski kolektivni ugovor. Naime, već bi tada povisila plaću kao pripremu za ovu kurikularnu reformu. I ona je pravu, dobro je da je ljuta, ali treba biti ljuta ne sebe jer je propustila priliku povisiti plaću. HNS se vara jer misli da im klub broji šest zastupnika i da može ucjenjivati Vladu, ali taj klub nema šest zastupnika, već su neki žetončići prešli i prelaze u druge klubove – drži Ostojić. Sve o tome kakva je situacija u Vladi govori to kako premijera nazivaju njegovi ključni koalicijski parteri – tako su ga bivši partneri Mostovci nazivali anemičnim, a sadašnji partneri HNS-ovci statičnim, zaključuje Ostojić.

Božica Uroić, srednjoškolska profesorica, dodaje da se koeficijent nastavnika nije mijenjao od 2001. godine.

- Ako želimo zemlju znanja i djecu učiti da budu kritična, a sami ne smiju biti kritičari, koja je to poruka nastavnicima. Zaslužili smo da nam se digne koeficijent jer se ovako ne cijeni naš trud i rad – poručuje Uroić.

Što se tiče sukoba HNS-a i HDZ-a zbog nepodizanja plaća prosvjetarima, Ostojić kaže da ne vjeruje da će HNS zbog toga napustiti Vladu.

- HNS je stranka prevaranata. Uspjeli su istjerati i svog najboljeg župana i ta stranka ide svome kraju i praktički više ne postoji, završit će kao HSLS, a Vrdoljak završiti karijeru – tvrdi Ostojić zaključivši da ovise isključivo o Plenkoviću. Što se tiče promjene predložene promjene blagdana, za SDP je, poručuju, 8. listopada pravi Dan neovisnosti.

Branko Grčić i Rajko Ostojić
1/19

Komentara 5

ST
stric8
15:02 10.10.2019.

...ooo evo opet branka grčića ... lik je nevjerovatan ... dok je bio u poziciji ministra bio je nevjerovatno točan .... svako jutro je točno znao što je trebao uraditi jučer .... .... nikad nije imao pojma što bi trebao raditi "danas" .... a da bi od njega mogli čuti nešto suvislo o bliskoj budućnosti ( mikro planovima ) je bila znanstvena fantastika .... ..... inače je bio glavni manipulator za gospodarstvo u vladi zoke milanovića.... obraz đon ... od opanka....

MO
MorskiVuk53
15:03 10.10.2019.

Što ne pozovete Pupija ili vi ne spadate pod nacionalne manjine.

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
14:22 10.10.2019.

prijedlog o povećanju osobnog odbitka je dobar. Ima radnika koji rade 182 sata na mjesec na minimalcu. Nisu samo učitelji potplaćeni, upravo suprotno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije