Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'odgađa se rješavanje problema'

Grčić: Povećanjem cestarina neće se riješiti dug autocesta!

Boris Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
16.03.2017.
u 13:25

Najava kako će Vladu podržati i Svjetska banka izdavanjem jamstva koje će Hrvatska koristiti prilikom refinanciranja ili reprogramiranja duga cestovnog sektora, Grčiću nije razlog za veselje.

Bivši ministar regionalnog razvoja i europskih fondova, SDP-ov Branko Grčić poručio je danas kako se povećanjem cijene cestarina neće riješiti problem autocesta, odnosno njihov dug.

- Ne radi se tu o spašavanju naših autocesta, problem je ogroman dug i to je nešto što se ovom mjerom Vlade o poskupljenju od 5-10 posto neće riješiti. Umjesto trajnijeg rješenja bira se model koji ostavlja problem nekoj novoj vladi. Mi s time ne možemo btii zadovoljni jer ne znamo što nas čeka sutra, možda novo poskupljenje već iduće godine – komentirao je Grčić današnju odluku Vlade. Najava kako će Vladu podržati i Svjetska banka izdavanjem jamstva koje će Hrvatska koristiti prilikom refinanciranja ili reprogramiranja duga cestovnog sektora, Grčiću nije razlog za veselje.

- To je samo refinanciranje, eventualno po povoljnijim uvjetima, ali glavnica ostaje, znači to trajno ne rješava ovaj problem za Hrvatsku. I dalje je tu dug od skoro 40 milijardi kuna ukupno svih tih firmi u cestogradnji, pa treba pronaći model koji smo mi predlagali dok smo bili u Vladi. Protiv monetizacije su se digli svi sindikati, pa smo predložili reducirani model - IPO, ali nismo imali vremena to provesti. Ova vlada od toga odustaje i ne rješava ništa osim poskupljenja, a time se trajno ne rješavaju strukturni problemi – zaključio je Grčić.

>>Novi udar na građane: Cestarine poskupljuju od 1. travnja

Komentara 4

NA
navijeke
13:53 16.03.2017.

Izvrsna opservacija, ne čudi me kako se nitko do vrhunskog stručnjaka Grčića toga nije već ranije dosjetio. Ne treba dizati cijenu cestarina, nego ceste treba prodati ili dati u koncesiju, pa će kupac ili koncesionar dizati cijenu cestarina po vlastitom nahođenju. Genijalno, jednostavno genijalno.

Avatar mofo
mofo
15:09 16.03.2017.

Jel ovo onaj šta nije znao zbrojiti i oduzeti postotke?

MI
Mimizo
14:51 16.03.2017.

zašto pitate propalu vladu za mišljenje pa oni su nas najviše zadužili za 4 godine od svih vlada zajedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije