Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovna klima

Grčić: Iz EU fondova će se u 2014. financirati projekti vrijedni 8,5 milijardi kuna

Foto: Matija Topolovec/Pixsell
22.04.2014.
u 19:58

Objasnio je da je riječ o projektima u željeznici, najviše u vodoopskrbi, u zbrinjavanju otpada, na drugim prometnim pravcima...

Na sljedećoj sjednici Vlade, kako je danas u Zagorju najavio ministar Branko Grčić, bit će vjerojatno prezentirani projekti za 2014. godinu.

– Ukupno je pripremljeno za financiranje iz EU fondova 8,5 milijardi kuna vrijednih projekata. To ne uključuje sve projekte kojima apsorbiramo 450 milijuna eura iz fondova za 2013. godinu. Prema tome, hrpa projekata je već u visokoj fazi i namjeravamo do kraja ove godine i najdalje u prvom kvartalu 2015. sve to ugovoriti, a to znači krenuti s tim projektima u izvedbu, kazao je ministar Grčić.

Bespovratne potpore

Objasnio je da je riječ o projektima u željeznici, najviše u vodoopskrbi, u zbrinjavanju otpada, na drugim prometnim pravcima (cestama, mostovima) i drugim projektima, a uz sve to najavio je i bespovratne potpore u poduzetničkom sektoru, nevladinim organizacijama i drugim subjektima koji će sudjelovati u projektima u operativnom programu jačanja ljudskih potencijala, jačanju konkurentnosti gdje posebno misli na mala i srednja poduzeća kao i jedinice lokalne samouprave te izgradnje lokalne infrastrukture, inkubatora, poslovnih zona i slično.

Na pitanje o najavi zabrane zapošljavanja u javnim poduzećima odgovorio je da se zapravo radi o kontroli zapošljavanja u javnim sektorima odnosno da bez odluke Nadzornih odbora neće biti moguće zapošljavati nove ljude kako bi se uspostavio sustav kontrole zapošljavanja s jasnim obrazloženjem i razlozima zašto nekoj tvrtki trebaju novi ljudi.

 - Za nove projekte dopustit ćemo zapošljavanje, ali će paralelno teći proces restrukturiranja koji će vjerojatno dovesti i do smanjenja broja zaposlenih u nekim od tih tvrtki – kazao je ministar Grčić. Tako će primjerice Hrvatske vode, koje ulaze u ciklus u kojem će odraditi gomilu projekata vrijednih nekoliko milijardi kuna u sljedećih nekoliko godina biti dozvoljeno zapošljavanje novih ljudi. No, Hrvatske željeznice, HC, HEP i sli ne će doživjeti obrnuti proces što znači da će kroz proces restrukturiranja doći i do smanjenja broja zaposlenih.

Jačanje poslovne klime

 - Vlada je do sada pokrenula niz akcija za jačanje poslovne klime. To su nam već priznale one institucije koje mjere lakoću poslovanja odnosno poslovnu klimu u državama diljem svijeta. Taj se proces nastavlja i kroz skraćivanje birokratskih procedura posebno u izdavanju građevinskih dozvola, izvlaštenju zemljišta, u rješavanju vlasničko – pravnih odnosa, a to je do sada identificirano kao ključni razlog usporene provedbe novih projekata u Hrvatskoj.

No, tu imamo još jedan problem, a to je kako s državne razine potaknuti i lokalnu razinu gdje najčešće problema ima i gdje su najizraženiji da se zajedno s državom ubrza rješavanje svih problema – odgovorio je na novinarsko pitanje Grčić.

Novinare je zanimalo što s projektima pripremljenim primjerice 2016. godine, hoće li se morati provesti. Konstatirao je i da s obzirom da Vlada prije ove nije odradila pripremu projekata, u ove dvije godine ova je Vlada ugovorila pripremu kompletnih željezni čkih pravaca Rijeka – Botovo na mađarskoj granici i koridor 10 - od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom. Ta priprema traje više od 36 mjeseci.

– To znači da mi pripremamo, a neka nova Vlada koja dolazi iza nas, nadam se SDP-ova s partnerima će te projekte realizirati temeljem pripreme dokumentacije, otkupa zemljišta i to će se morati provesti. Dakle, mi ne kalkuliramo već pripremamo veliki novi investicijski ciklus koji će se sigurno dogoditi, a riječ je doista o milijardama i milijardama eura. Tu će se pokrenuti prije svega građevinski sektor koji je najviše stradao i vezana industrija i ti projekti će značiti novi iskorak u hrvatskom razvoju. No, bez obzira na sve to naša strategija nije bazirana samo na javnim sektorima, to je pomoć privatnom sektoru, ali bez da privatni sektor krene u novi investicijski val, stvarnog vidljivog oporavka još uvijek neće biti – kazao je Grčić.

>> Grčić: Rezovi neće zahvatiti plaće, mirovine i socijalna davanja

Komentara 11

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
20:16 22.04.2014.

balvan makroekonomističkim lajanjem prema praznim tikvama i jednakim šarlatanima kojima je bilo važno pojaviti se na skupu lažnih diploma, opsjena ne traje dugo....ali žalosno je da nema konzekvenci

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
20:13 22.04.2014.

zbog ovog "makrolajavca"....lova leti ko perje na povjetarcu....eto....izvozimo lovu kolko je ima !

AB
abram
20:16 22.04.2014.

...da nije žalosno bilo bi smiješno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije