Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prođu li loše na izborima, šefa SDP-a čekaju zahtjevi za ostavku

Grbinovi protivnici nagovaraju Bernardića da se vrati na scenu

Foto: Kolaž/Pixsell
1/5
27.04.2021.
u 12:09

Rajko Ostojić vraća se u Sabor i navodno ima ambiciju postati šef zagrebačkog SDP-a

Najavljeni povratak bivšeg potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića u saborske klupe, i to odmah nakon prvog kruga lokalnih izbora, ponovno je aktualizirao, zapravo nikad prekinute, sukobe dviju struja unutar SDP-a.

Kao i činjenicu da novog šefa SDP-a Peđu Grbina prvi dan nakon lokalnih izbora, budu li rezultati loši za tu stranku, čekaju i prvi konkretni zahtjevi za ostavku. Ne kriju to više ni sami Grbinovi stranački oponenti, mahom članovi bivšeg predsjedništva stranke, a koji su se „do jučer“ po medijima suzdržavali od kritiziranja novog šefa i njegova načina vođenja stranke, ali i koji posljednjih dana, doduše još neslužbeno, ne zaziru od slanja poruka kako će se i to uskoro promijeniti, a što u drugom taboru vide kao jasnu opstrukciju pred izbore i otežavanje pozicije kandidatima koji se bore da stranka osvoji što bolji rezultat.

Žele “vratiti” Zagreb

– Ne uđe li Joško Klisović u drugi krug izbora, osvojimo li manje od osam skupštinara u Zagrebu, koliko smo ih dobili prije četiri godine, ne napravimo li rezultat u brodsko-posavskom i zadarskom SDP-u i svim drugim gradovima i županijama u kojima smo raspustili organizacije i ne obranimo li gradove koje smo imali, a pogotovo Rijeku, Grbin bi trebao sam otići. Ne čekati da ga mi na to pozovemo. Uostalom, neka slobodno sam potraži svoje izjave koje je u medijima davao svojedobno o Davoru Bernardiću, kojega je bez pardona osobno pozivao na ostavku i neka ih primjeni sada na samoga sebe – kaže izvor iz Bernardićeve struje i član bivšeg vodstva stranke.

Ako u slučaju lošeg rezultata ne ponudi sam svoju ostavku, podsjetit će ga na to mnogi, pa i Rajko Ostojić koji se, kaže naš izvor, u Sabor vraća, između ostaloga, i zato što se ponovno želi politički aktivirati. Već mjesecima se nagađa da se planira kandidirati za novog šefa zagrebačkog SDP-a.

Naime, do kraja godine SDP mora organizirati unutarstranačke izbore za lokalne organizacije i nema sumnje da će Bernardićeva struja, u koju spada i Ostojić te bivši glavni tajnik Nikša Vukas, pokušati ponovno „vratiti“ Zagreb pod svoju ingerenciju. Pogotovo ne pokažu li se potezi koje je Grbin u Zagrebu napravio isplativima, poput raspuštanja vodstva te organizacije te promjena kandidata za gradonačelnika.

– Ljudi su Grbinom na terenu jako nezadovoljni, i to ne samo njegovi oponenti nego upravo oni koji su mu i davali potporu i računali da će stvari promijeniti nabolje. Što se ne događa. U anketama padamo, Možemo nam puše za vratom, na terenu je kaos, a u Klubu zastupnika, osim nekolicine povlaštenih, nitko ne može doći do izražaja jer im se ne dopušta – kaže jedan saborski zastupnik SDP-a kojeg se ne može svrstati ni u jednu struju.

“Zvončić” u Šibeniku

Sve su to vjerojatno razlozi i što Bernardićeva struja već razmišlja i o svom kandidatu za novog predsjednika stranke, kojega bi članstvu ponudili u slučaju da doista dođe do „rušenja“ Grbina ili njegova dobrovoljnog odlaska s te pozicije, a posebno zanimljivo zvuči informacija kako ne isključuju da to ponovno bude i bivši predsjednik Davor Bernardić.

Dio članstva, kažu izvori, već zaziva takav scenarij te navodno nagovaraju ljude bliske Bernardiću da ga nagovore da se opet aktivira. No bivši šef Bernardić, čija je era u SDP-u neslavno završila, navodno zasad ne pokazuje velik interes. Isti izvori kao potencijalnog kandidata iza kojega bi rado stali spominju bivšega koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića. Bernardićeva se struja čak žali i da je Grbin svu energiju uložio upravo u lokalne izbore, da je stalno na terenu.

Jučerašnji dan proveo je u Šibeniku, gdje je potporu došao dati SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika Tončiju Restoviću i šefu šibenskog SDP-a pred čijom je zgradom jučer pronađena eksplozivna naprava, tzv. „zvončić“.

VIDEO: Policija ispred šibenskog SDP-a gdje je netko kod ulaza ostavio eksplozivnu napravu 'zvončić'

Ključne riječi

Komentara 39

JU
jurajuric120
12:24 27.04.2021.

ovi su propali do amena. sory, al tak je.

Avatar Equilibrium
Equilibrium
12:39 27.04.2021.

Kakav vražji Bernardić? Lik je potpuno bezličan, nesuvisao, birokratičan, nesposoban...

LI
linkser2
12:55 27.04.2021.

Bernardić?? Buuuahahahahahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije