Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO

Grbin: Radikalizaciju iz SAD-a vidimo i u Hrvatskoj. Stier: SAD želi stabilnost na jugoistoku Europe

HRT
20.01.2021.
u 22:45

Uvijek postoji opasnost da se jedan izolirani slučaj politizira i smatram da se ovo što se dogodilo na Trgu sv. Marka preuveličava i na neki način iskoristiti u političke svrhe, kaže Bartulica.

Vjerujem da će politika nove američke administracije prema jugoistoku Europe biti dio politike prema Europi u smjeru jačanja transatlantskih odnosa te davanja potpore ulasku zemalja u EU te NATO. Kad je riječ o BiH podržavat će snage koje u toj zemlji jesu za pristupanje NATO-u, te podržavati jedinstvo zemlje dok će se protiviti separatizmu. A i koncept federalizma je prihvatljiv američkoj administraciji budući da ju je ona inaugurirala 1994. godine u Washingtonu. Prema tome i na tome treba hrvatska diplomacija raditi - kazao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno Davor Ivo Stier, član saborskog Odbora za vanjsku politiku (HDZ).

Stier je dodao kako Joe Biden dobro poznaje ovaj dio Europe.

- Sjećam se kad smo bili u Bijeloj kući u delegaciji koju je predvodila tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Biden je tada pokazao kako poznaje situaciju u regiji. Interes Amerike je zadržati stabilnost na jugoistoku Europe pa time i u BiH kroz ravnopravnost konstitutivnih naroda. Jer bez toga ne može biti euroatlantskog puta dok nestabilnost otvara prostor američkim konkurentima da budu prisutni na jugoistoku Europe. Hrvatska administracija zbog toga mora u ovom trenutku zauzeti aktivnu politiku - naglasio je Stier.

Video - Mate Granić: Biden ima tri zadaće

 

Uz njega gostovali su i Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, Stephen Nikola Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta te Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Jasna poruka je da je čitava Europa danas dobila prijatelja. Odnos koji je Donald Trump imao bio je neprijateljski pa usudio bih se reći i podcjenjivački, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- To se osjetilo, stvorilo se nepovjerenje, odnosi su se narušili. Osjetila se nezainteresiranost Amerike. Građanska BiH ne može biti loša za nijednog građanina bez obzira na nacionalnost.

Biden je u svojem današnjem govoru istaknuo važne stvari gdje možemo povući paralele s onime što se događa u Hrvatskoj.

- Jedna od poruka koja je meni zapela za uho je da je demokracija krhka, a ovo što se danas dogodilo je bila pobjeda demokracije nad radikalizacijom i politikom koja se bazirala na sukobu, nad politikom koja je eskalirala kad je bio napada na Capitol Hill. Vidimo tu radikalizaciju i u Hrvatskoj, i mi u Hrvatskoj se moramo izboriti da očuvamo tu demokraciju.

1/42

Na pitanje o radikalizaciji, Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, kaže da treba podsjetiti građane da na ulicama američkih gradova se zaista provodi jedno političko nasilje od strane organizacije poput Antife i Black lives matter koji su u nekim slučajevima čak okupirali zgrade, u Portlandu i zapalili zgradu gradske uprave.

- Nažalost lideri demokratske stranke nisu bili u stanju to osuditi i distancirati se od takvog djelovanja. A što se tiče teze o radikalizaciji treba svaki oblik nasilja osuđivati i izgrađivati demokratsku kulturu. Uvijek postoji opasnost da se jedan izolirani slučaj politizira i smatram da se ovo što se dogodilo na Trgu sv. Marka preuveličava i na neki način iskoristiti u političke svrhe. Svaku ovakvu pojavu moramo osuditi, što smo uostalom odmah i učinili.

Donald Trump ni sam ne zna što će, a danas je bio izrazito atipičan, rekao je Zoran Kurelić.

- Slažem se da treba čuvati demokraciju, ali s Trumpom se dogodilo nešto za što nisam siguran je li to namjerno radio. Iako je imao fantastičan instinkt da zadržava svoju popularnost i koncentraciju svog glasačkog tijela tako da drugu stranu demonizira. Druga strana je odgovorila na sličan način i stvorio se odnos politike prijatelj - neprijatelj gdje se odnos demonizira, ističe Kurelić. 

Komentara 12

HT
Hrvsrpska_trgovacka_koalicija
23:10 20.01.2021.

O kakvoj radikalizaciji zbori drug Grbin, je li on prespavao pola godine divljanja antifašista i crnačkih supremacista (BLM)?

ST
stefj
23:03 20.01.2021.

Grbin opet priča svašta, od SAD-a do BiH, no to je bila i bit će njegova agenda. Ostali jako puno očekuju od Bidena, puno previše, a Kurelić je uvijek bio jako protiv Trumpa... Što se tiče SAD-a, pitanje koliko će se Biden moći baviti vanjskom politikom jer imaju strašnu podjelu u svojoj zemlji. Nije tu podjelu započeo Trump, to već traje jako dugo, od kad su progresivne snage postale izrazito agresivne i od kada su dobile medije na svoju stranu... Trump je to samo iskoristio da dođe na mjesto predsjednika, isto kao što su to demokrati iskoristili pretvorivši ove izbore u referendum protiv Trumpa. Pri tome su demokrati objeručke prihvatili antife i ostale ekstremno lijeve grupe kojih se sada više neće moći riješiti, te će im morati podilaziti... To će samo produbljivati podjelu u društvu, naročito potkrepljeno time da demokrati imaju većinu i u senatu i u kongresu... Ovako kako sada izgleda, Biden će se najviše baviti mirenjem krajnosti koje ima u svojoj stranci, koja je vrlo šarolika i isplivali su mnogi radikali u njoj, neće se stići baviti općim pomirenjem, a najmanje vanjskom politikom... Jedino - možda će koristiti staru Američku foru - vanjskom politikom će unutarnje probleme pokušati gurati pod tepih...

Avatar Terra
Terra
23:09 20.01.2021.

Radikalizacija je što ste vi ljubitelji Demonkrata šutili kada je vaš miljenik Obama zapalio cijeli Aj Afrike i Bliski istok pod krinkom arapsko proljeće.....džon obraz....i još dobio Nobelovu nagradu za mir. Pljuc i bljuv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije