Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-OV PRIJEDLOG

Grbin i Bauk traže proglašenje izvanrednog stanja: 'Treba pobrojati sva reducirana prava'

Peđa Grbin i Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.03.2020.
u 16:28

Odlukama koje su ranije donesene, kazao je Bauk, neka prava građana su ograničena poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti i dobro bi bilo da Sabor donese dvotrećinskom većinom koliko to može trajati i kada će se ta ograničenja opozvati

Saborski zastupnici SDP-a Peđa Grbin i Arsen Bauk traže da Sabor donese odluku o izvanrednom stanju u državi i  da se toj odluci pobroji jasno koje se to slobode i prava građana smiju ograničavati i zbog čega. 

Pozivaju se na članak 17. Ustava u kojem stoji da se u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti. A Sabor je, kažu, mjesto koje zbog ozbiljnosti situacije može neka ustavna prava građana i ograničiti. 

VIDEO Detalji novouvedenih mjera: Nema više druženja, od sada najviše petero ljudi smije biti zajedno na jednom mjestu!

- To bi bio ispravan put, a na taj način otvaramo i vrata da, ukaže li se potreba, Vlada i predsjednik mogu sinkronizirano djelovati ako se Sabor u budućnosti ne bude mogao sastajati i donositi odluke na koje ih ovlašćuje Ustav-rekao je Grbin.

Odlukama koje su ranije donesene, kazao je Bauk, neka prava građana su ograničena poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti i dobro bi bilo da Sabor donese dvotrećinskom većinom koliko to može trajati i kada će se ta ograničenja opozvati. 

- Ovo je vrijeme kada građani moraju imati veće povjerenje u institucije i državu nego u tzv. normalna vremena - rekao je Bauk i dodao kako treba spriječiti da državna tijela zloupotrebljavaju to povjerenje jer to stvara paniku i bojazan građana. 

S tim se slaže i politički analitičar Žarko Puhovski koji drži da za proglašavanjem izvanrednog stanja postoje jako dobri razlozi.

- Jako je važno da se za budućnost zemlje da se kaže:“Svjesni smo da su prava reducirana, a ne da je to samo po sebi jasno i da se podrazumijeva jer se to onda može protegnuti u bilo koju drugu situaciju“- kaže Puhovski. Zato je, naglašava, važno učiniti važnim da je vlast svjesna da postupa protiv ljudskih prava jer štiti neka druga prava koja su u ovom trenutku prioritet. 

- Tu mislim prije svega da treba priznati da je uskraćena sloboda kretanja, komuniciranja, poduzetništva. Trebalo bi propisati i da je ograničena sloboda sindikalnog organiziranja jer krenu li otkazi možda nekome padne na pamet u ovoj situaciji organizirati i štrajk. Zbog toga je također bitnopropisati sva prava koja mogu biti reducirana -objašnjava Puhovski.

VIDEO Psihologinja Martina Čarija otkriva kako pomoći sebi i drugima u samoizolaciji

Komentara 6

IV
ivicin
16:46 19.03.2020.

Uhljebina i uhljebcic....

KA
karlodrago
20:02 19.03.2020.

Dva velika oporbena pametnjakovića Grbin i Bauk pokušavaju biti pametniji od vlade .???

DU
Deleted user
19:37 19.03.2020.

mi ćemo da dižemo nemir, revoluciju,sve u maniri crvenih kmera, jad i bijeda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije