Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOR Cankarjeva založba još ‘91. u slovensko izdanje Timesova Atlasa stavila kartu s Piranskim zaljevom podijeljenim popola

Granicu na moru prejudicirala je Slovenija!

07.11.2008.
u 20:26

Premda su se i mnogi hrvatski političari nadali kako će nova slovenska vlada pod vodstvom Boruta Pahora omekšati tvrdi stav prema Hrvatskoj, čini se da zaokreta neće biti.

Sudeći prema izjavama iz susjedstva, i Pahorova će se vlada držati teze da Slovenija ne blokira hrvatske pregovore o ulasku u EU, već je krivnja na Hrvatskoj koja je u dokumentaciju za nekoliko poglavlja stavila zemljovide koji prejudiciraju granicu. Pogleda li se, međutim, karta Slovenije koju je Cankarjeva založba objavila u slovenskom izdanju Timesova Atlasa još 1991., može se zaključiti da je granicu na moru prejudicirala Slovenija te da se Hrvatska svih ovih godina, tumačeći kako granica treba ići crtom sredine u Savudrijskoj vali, služi – prepisivanjem slovenskog atlasa.

Naime, nešto prije raspada Jugoslavije Cankarjeva je založba odlučila tiskati znameniti Timesov Atlas, i to po uobičajenoj metodi – u dva dijela. U prvome se dijelu nalazi Timesov izvornik, a u drugome su na 38 stranica zemljovidima predstavljene, kako se objašnjava u predgovoru, Slovenija, Jugoslavija, jugoslavenske republike i susjedne države. Slovensko izdanje Timesova Atlasa, naime, priređivano je u vrijeme velikih promjena, a najturbulentniji događaji odigravali su se, kako stoji u predgovoru, na području Jugoslavije.

Budući da su pripremu Atlasa morali dovršiti sredinom proljeća ‘91., kad se već nazirao konačni raspad Jugoslavije, domaćim su stručnjacima u Geodetskom zavodu Slovenije dali da izrade, među ostalim, i kartu Slovenije kao samostalne države. Stručni tim Geodetskog zavoda, ugledne državne ustanove, napravio je kartu na kojoj pola Piranskog zaljeva pripada Sloveniji, a pola Hrvatskoj.

Podjela zaljeva crtom sredine, pak, prijedlog je koji, na temelju međunarodnog prava, Hrvatska zagovara otkako je otvoreno pitanje razgraničenja sa Slovenijom na moru. Za razliku od stručnjaka koji su izradili spomenuti zemljovod, slovenski su političari kasnije zauzeli stav da njihova država treba dobiti najmanje dvije trećine, a po mogućnosti cijeli Piranski zaljev.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije