Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOR Zbog kršenja zakona o plaćama Vijeće ministara BiH suočeno s tužbom

Graničari na sudu od države traže milijune maraka

30.11.2008.
u 23:00

SARAJEVO – Vijeće ministara dobit će ovog mjeseca novogodišnju čestitku u obliku sudske tužbe djelatnika Granične policije zbog eklatantnoga kršenja Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH. Nakon brojnih neuspjelih pregovora Upravni odbor Sindikata Granične policije BiH odlučio je tužiti poslodavca, odnosno državnu vladu jer je graničarima nanijela golemu financijsku štetu ignorirajući zakonske odredbe.

Razlozi tužbe
Glavni razlog za pokretanje sudskog spora, koji bi državu mogao stajati milijune maraka, leži u činjenici da nije poštovan zakonski rok za donošenje pravilnika o naknadama za prekovremeni rad, noćni rad i rad za blagdana. U tužbi, čiju će pripremu povjeriti jednom od odvjetničkih ureda u Sarajevu, sindikat će tražiti isplatu svih neisplaćenih naknada policijskim službenicima, koji rade na terenu i obavljaju najodgovornije i najopasnije poslove i zadatke na osiguranju državne granice. Potpredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hoffmann kaže za “Večernjak” kako je sudska tužba jedino što im je preostalo u zaštiti radničkih prava koja im zakonski pripadaju.

– Nakon što smo iscrpili sve pregovaračke mogućnosti i s obzirom na to da su se i Vijeće ministara i Parlament BiH oglušili o naše opravdane zahtjeve, odlučili smo se na jedini preostali način ostvarivanja naših prava.

Zahtjevi odbačeni
Žao mi je poreznih obveznika, koji će zbog ovakvog odnosa neodgovornih u državnim institucijama platiti cijenu, ali smatramo da su naši zahtjevi potpuno legitimni i opravdani i ustrajat ćemo na sudskom sporu, u čiji rezultat uopće ne sumnjamo – kaže Hoffmann.

Sindikat Granične policije prije je na zahtjev Ministarstva financija dostavio prijedloge rješenja, koje bi trebao sadržavati spomenuti pravilnik. Međutim, većina je tih zahtjeva odbačena, a državna vlada do danas nije donijela ovaj dokument kojim bi se na bilo kakav način regulirao rad policijskih službenika u državnim institucijama na odgovarajući način.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije