Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOZILOM U KOLONU

Islamska država preuzela odgovornost za ubojstvo guvernera Adena

jemen
Foto: Reuters
06.12.2015.
u 11:45

U napadu je ubijeno još šest osoba, guvernerovih tjelohranitelja i suradnika

Teroristička skupina, takozvana Islamska država (IS), priopćenjem na Twitteru preuzela je odgovornost za napad automobilom bombom na konvoj u kojem je na jugu Jemena ubijen guverner pokrajine Aden.

U priopćenju je IS ustvrdio da je osim guvernera ubio osam njegovih tjelohranitelja te prijeti novim napadima. 

Zapovjednik sigurnosnih snaga u Adenu, general Mohamed Musad, objavio je da je u napadu ubijeno sedam osoba, guverner i šest tjelohranitelja.  

To je drugi najsmrtonosniji napad što ga je u Adenu izvela Islamska država koja je 6. listopada preuzela odgovornost za niz napada na privremeno sjedište jemenske vlade i na vojne zgrade. 

Bombaš samoubojica zaletio se vozilom u konvoj kojim se kretao guverner Džafar Mohamed Saad dok je odlazio na posao u četvrti Tavahi. Saad je nedavno preuzeo dužnost, a bio je blizak predsjedniku Abdu Rabu Mansuru Hadiju

Islamistički militanti sveprisutni su u gradu, četiri mjeseca otkako su Hadijevi pristaše uz pomoć arapske koalicije protjerali Hute iz Adena, drugog najvećeg grada u zemlji. 

studenome se u Aden vratio predsjednik Hadi pošto je gotovo osam mjeseci proveo u Saudijskoj Arabiji, u bijegu pred Hutima. 

Četvrt Tavahi je postala sjedište džihadista povezanih s lokalnim ogrankom Al Kaide koja je iskoristila kaos u Jemenu kako bi osvojila područja.

Siromašna zemlja Arapskog poluotoka, Jemen je razdiran sukobima između snaga odanih arapskoj vojnoj koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom i pobunjenih Huta, koji su šijiti i proiranski orijentirani

>> ISIL gubi bitke pa polako budi spavače

Ključne riječi

Komentara 5

PE
pessimus
10:02 06.12.2015.

bilo bi puno jasnije da ste napisali tko je granatirao guvernerov konvoj. jad i tuga od novinarstva. površno i neodgovorno prema čitateljima.

IV
ivos
10:55 06.12.2015.

Hajde novinarčići odlučite se, da li je bio raketni napad ili samoubilački napad.

Avatar d-ano
d-ano
18:04 06.12.2015.

,,,,,,,,,,,,,u njemackoj jos nista,,,,,,,,,,,,,,sasvim sumnjivo,,,,,,,,,,a pogotovo u americi,,,,,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije