Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provođenje zakona

Gradovi plaćaju skloništa, a životinje s ulica i dalje spašavaju volonteri

Štenci u Borovom naselju
Foto: privatni album
1/6
26.01.2021.
u 11:55

U Vukovaru kažu kako ih ugovor sa skloništem košta 397.600 kuna (bez PDV-a), a Slavonski Brod za rad skloništa u 2021. planira odvojiti 500.000 kuna (s PDV-om)

Napušteni psi i mačke koji lutaju u potrazi za hranom i zaklonom, štenad i mačići odvojeni od majki i ostavljeni da ugibaju u mukama, psi na lancima i u blatu, prizori su to hrvatske stvarnosti koju volonteri gledaju svakodnevno. Dokaz su i nebrige nadležnih za zaštitu životinja, čak i u jedinicama lokalne samouprave čiji su čelnici ispunili zakonsku obvezu pa imaju sklonište ili ugovor sa skloništem za napuštene životinje.

Teško je spsti sve napuštene, a njih je svakim danom sve više. Brojni gradovi i općine nisu proveli ni kontrolu čipiranja pasa, a potpuno je nejasno kako je moguće da ni nakon 16 godina, koliko postoji zakonska obveza, još uvijek ima pasa koji nisu čipirani. I premda je Zakon o zaštiti životinja propisao čija su briga napuštene životinje, njihove živote i dalje spašavaju volonteri. Primjera je bezbroj, donosimo priče volontera iz Vukovara i Slavonskog Broda.

Od vukovarskih volontera doznajemo da im komunalni redari često ne odgovaraju na pozive ili im kažu da u skloništu nema mjesta. Kad sami provjeravaju, iz skloništa doznaju da ih nitko nije obavijestio da treba doći po psa, a mjesta ima jer rezervirana su potpisanim ugovorom. Snalaze se volonteri kako znaju i umiju, njihovi domovi puni su ostavljenih i bolesnih. A kad ih sve uspiju smjestiti, slijedi ono neminovno – kako platiti sve troškove? Životinje su često bolesne ili ozlijeđene, treba ih čipirati, cijepiti, a nešto moraju i jesti. Na ulici ih ne ostavljaju, posebno one najmanje i najosjetljivije. No, dodaju, samo što jedne zbrinu, pojave se novi. I nema mjesta gdje ih ne pronalaze, na livadama i njivama, uz prometnice i trgovine. Zbrinuli su tako pse ostavljene na groblju, kujicu i štenad na Vučedolu, štenad iz Borova naselja.

Foto: Privatni album

Kako se Grad Vukovar brine za napuštene životinje, zašto komunalni redar ne odgovara na dojave građana i s kojim skloništem imaju ugovor? Zanimalo nas je i koliko to košta Grad te koliko je pasa iz skloništa s kojim imaju ugovor udomljeno? Odgovaraju nam kako imaju 15 rezerviranih mjesta u skloništu Tip-Tip iz Vinkovaca, a vrijednost ugovora je 397.600 kuna bez PDV-a.

– Tijekom 2020. uhvaćeno je 20 pasa na području grada, od kojih je pet udomljeno. Svi uhvaćeni psi mogu se pogledati na web-stranici Skloništa. Dnevni trošak boravka psa u skloništu je 30 kn bez PDV-a, stoga su mjesečni troškovi samo za jednog psa preko 1000 kuna. Troškovi zbrinjavanja u 2020. su preko 300.000 kuna. Na žalost, uhvaćeni psi sporo se udomljavaju, u skloništu imamo psa koji je uhvaćen prije više od tri godine. Zbog ograničenih kapaciteta i troškova ne možemo odmah zbrinuti sve pse lutalice – odgovaraju nam iz Grada Vukovara i dodaju kako se prijave građana evidentiraju i nakon toga po njima se postupa u skladu s mogućnostima, a prvo rješavaju opasne pse koji utječu na sigurnost građana. Na Vučedolu im je, kažu, prijavljen pas lutalica, ali je naknadno javljeno da je nestao. Za štence u Borovu naselju prijavu nisu imali. Napominju i da građani koji prijave očekuju da pas bude odmah uklonjen, no od trenutka prijave do dolaska ekipe iz Skloništa nekad prođe i više od 24 sata, na što oni ne mogu utjecati.

Pomažu li volonterima koji spašavaju napuštene životinje, one koji ne stanu u sklonište, ili ne dočekaju da se pojavi mogućnost njihova zbrinjavanja, pitali smo Grad Vukovar?

– Predstavnici volontera bili su dva puta na sastancima u Gradu Vukovaru, između ostalog razgovaralo se o mogućnosti financijske pomoći. Predloženo im je osnivanje udruge preko koje bi se mogli prijaviti na natječaje za sufinanciranje aktivnosti na poboljšanju položaja životinja, međutim udruga nije osnovana. Svjesni  smo da volonteri učestalo pomažu napuštenim životinjama i da nam je cilj isti, no mi raspolažemo javnim sredstvima za koja postoje određene procedure, a oni to tumače kao našu nespremnost da im pomognemo – odgovaraju iz Grada. Dodaju i kako namjeravaju ponoviti kontrolu čipiranja, jer nakon one provedene 2018. došlo je do porasta broja čipiranih pasa.

I dok Vukovar nema svoje sklonište, u Slavonskom Brodu 2019. otvoreno je gradsko sklonište TD Komunalac d.o.o. , "Sretna šapica", kako mu piše na ulazu. U Jedinstvenom informacijskom centru za napuštene i izgubljene životinje posljednji pas u skloništu zbrinut je početkom prosinca 2020. Nekako u to vrijeme slavonskobrodski volonteri koji su osnovali i udruge spašavali su još jedno leglo štenadi koja je na svijet došla na odlagalištu otpada, u samoj blizini skloništa. Nisu ih pronašli, a sklonište ih nije zbrinulo jer ne primaju skotne kujice i štence uz objašnjenje da nemaju karantenu, dodaju volonteri. Na prostoru odlagališta među odraslim psima ima i ženki i mužjaka, nisu kastrirani pa i štenadi uvijek ima. Jedni nestanu, drugi se pojave. Što je bilo s ovim posljednjim nitko ne zna, volonteri kažu da su otrovani. Pronalaze volonteri štence i mačiće u vrećicama, kutijama, a ulice su pune ostavljenih pasa koje često završavaju pod kotačima automobila.

– Pisala sam i komunalnom redarstvu i gradonačelniku za štence ostavljene na Bjelišu kod Birotehne, tražili smo da ih zbrinu. Nisu nam niti odgovorili – priča jedna od volonterki. Uz pomoć donatora volonteri su provodili i kastraciju slobodnoživućih mačaka, Grad je na poziv volontera da pomogne u projektu ostao nijem. Ništa novo, kaže volonterka, nije joj gradonačelnik odgovorio niti na jedan mail, tako već godinu i pol dana. Nisu joj odgovorili ni na ponuđenu pomoć u fotografiranju pasa koji traže dom.

– Nudili smo da izvedemo pse u šetnju i poslikamo ih. Predložili smo i da dijelimo njihove oglase, mislimo da bi i to pomoglo da se psi što prije udome – kaže volonterka i dodaje da ih zanima samo dobrobit životinja. Odgovora nema ni nakon 10 dana.

I dok nam iz veterinarske inspekcije odgovaraju da nemaju nikakvih saznanja o neprovođenju Zakona o zaštiti životinja u Vukovaru i Slavonskom Brodu, te nas upućuju na Ministarstvo poljoprivrede, iz Ministarstva pak kažu da je za nadzor provođenja Zakona zadužena inspekcija. Potvrđuju nam i da je sklonište u Slavonskom Brodu otvoreno uz sve uvjete koje mora ispunjavati, što znači da ima i karantenu. Sklonište može prihvatiti 41 psa, a u prostoru za izolaciju ima mjesta za tri psa. Da imaju sve prostore koje kao sklonište moraju imati potvrđuju nam i iz Grada Slavonskog Broda. Istina, odgovaraju tek nakon ponovljenih upita, a za nekoliko rečenica odgovora trebalo im je gotovo mjesec dana. Na pitanje zašto sklonište odbija zbrinuti kujice i štence kažu da su uloženi maksimalni napori u poboljšanju uvjeta i skrbi za sve napuštene životinje u Slavonskom Brodu.

– Sukladno raspoloživim smještajnim kapacitetima, azil za životinje "Sretna šapica“ ne bi trebao odbijati zbrinjavanje napuštenih životinja, pa tako ni zbrinjavanje štenaca i kujica – kažu iz Grada, ali ne odgovaraju na pitanje zašto ipak odbijaju, kako tvrde mnogi iz Slavonskog Broda. Dodaju iz Grada da je u 2020. u sklonište smješten 21 pas, a udomljeno ih je 17. Napominju i da su u 2020. udomljavani i psi koji su napušteni u 2019. godini. Za rad skloništa u 2019. izdvojeno je 402.377,40 kuna (s PDV-om), a u 2020. godini 313.379,77 kn (s PDV-om), ali u taj iznos nije uračunat trošak u prosincu. U 2021. planirani trošak za sklonište je 500.000 kuna. Grad Slavonski Brod i TD Komunalac d.o.o., dodaju, nemaju spoznaju o napuštenim psima na odlagalištu otpada.

Foto: Jole Obrenović, Robert Šipek

– Građani su pozvani da sva saznanja o napuštenim životinjama prijave Gradskoj upravi Slavonski Brod kako bi se dalje pobrinuli o njihovom zbrinjavanju – piše u odgovoru Grada.

I dok za financijsku pomoć volonterima u Vukovaru ne pronalaze način, a u Slavonskom Brodu za razgovore s volonterima iz udruga nisu zainteresirani, životi brojnih napuštenih životinja spašeni su upravo zahvaljujući volonterima. Ni Vukovar ni Slavonski Brod ne brinu se o slobodnoživućim, bolesnim i ranjenim mačkama, jer za njih mjesta u skloništima ni nemaju, iako bi ga trebali imati. Umjesto novčane pomoći Vukovar volonterima dodjeljuje priznanja i plakate. Istovremeno plaćaju sklonište za koje sami priznaju da slabo udomljava pse. Pa zašto bi se i trudili kad im svaki dan u skloništu donosi više novca? U Slavonskom Brodu, pak, Grad ne odgovara volonterima, iako sugrađane koji pronađu napuštene životinje upućuju upravo na volontere. A nama u odgovoru kažu da sve treba prijaviti gradskoj upravi. Da volonteri napuštene životinje  dovedu pred njihova vrata, kad im na mailove i pozive ne odgovaraju? Uskoro će možda i morati, jer volonteri kažu da 'pucaju po šavovima'. Mjesta više nemaju, pomoći sve manje, a sve češće ih se i kažnjava jer spašavaju živote. Istovremeno, o kažnjavanju onih koji životinje napuštaju nitko ni ne razmišlja, čak ni kad postoje i dokazi i svjedoci. Nije ni čudno da odgovorni za provođenje Zakona pse nazivaju lutalicama, jer očito su uvjereni da ipak lutaju svjom voljom. I dok volontere inspektori često posjećuju, ne kažnjavaju recimo čelnike s originalnim idejama, kao što je poziv općine Velika Kopanica, na čijoj se Facebook stranici traži vlasnik ili udomitelj za pronađenog psa. Jedino nisu napisali jesu li se sa psom dogovorili da ne odluta, već pričeka dolazak vlasnika ili udomitelja na istom mjestu.

Ključne riječi

Komentara 2

LU
Lucka93
18:25 30.01.2021.

Kad im sjednem za vrat svima radit ce svoj posao. Drkađije od inspekcije i komunalnih redara. A bogami ce se i u ovoj vukojebini nesto mijenjati

DM
danica.macanga
03:31 04.02.2021.

Lako se nazvati dobrovoljcem, kada porezni obveznici plaćaju račune. Kao da se potomci pasa namjerno razmnožavaju, zatim izbacuju na ulicu, tako da se ljudi sažale nad napuštenom životinjom i ne moraju stvarati vlastito potomstvo. Kako stare, i shvate da su radili krivo, pitati će se gdje im je bio um.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije