Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOPASNI OTPAD

Gradovima i općinama 80 milijuna kuna za sanaciju odlagališta

smetlište
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
09.06.2017.
u 21:23

U Hrvatskoj se još više od 80 posto komunalnog otpada odlaže na odlagališta, a do kraja 2018. moramo ih sve zatvoriti ili slijede kazne

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je jučer javni poziv kojim se jedinicama lokalne samouprave stavlja na raspolaganje 80 milijuna kuna iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” za sanaciju odlagališta neopasnog otpada.

U Ministarstvu objašnjavaju da se poziv odnosi na sanaciju odlagališta koja su prestala s radom, a nakon sanacije i zatvaranja na njima se više ne planira odlagati otpad. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do kraja 2018. Sufinancira se 85 posto ukupnih troškova, odnosno minimalno 1,875.000 kuna a maksimalno 30 milijuna kuna po projektu.

Prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, tijekom 2015. otpad se odlagao na 148 odlagališta otpada, 135 odlagališta komunalnog otpada i 13 lokacija isključivo proizvodnog otpada. Do kraja 2015. zatvorena su 174 odlagališta, a s 83 lokacije na kojima su se nekad nalazila odlagališta otpad je izmješten. U Ministarstvu objašnjavaju i da se od 2008. do kraja 2015. povećao broj saniranih odlagališta otpada sa 63 na 171, a u pripremi ili u tijeku je sanacija na 134 lokacije.

- Sanacijom odlagališta ublažavaju se negativni učinci na ljudsko zdravlje, okoliš, klimu, smanjuju se emisije stakleničkih plinova te unapređuje prirodni i životni okoliš - kažu u Ministarstvu.

U Hrvatskoj se još više od 80 posto komunalnog otpada odlaže na odlagališta i time se gube vrijedne sirovine. Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017. - 2022. i Odlukom o implementaciji Plana koje je Vlada RH nedavno donijela omogućuje se brži razvoj sustava odvojenog prikupljanja otpada, ponovne uporabe, recikliranja i ostalih mjera sukladno hijerarhiji gospodarenja otpadom.

Time se, navode u Ministarstvu, uspostavlja učinkovit sustav gospodarenja otpadom koji počiva na načelima kružnoga gospodarstva kroz koji se vrijedne sirovine iz otpada ponovno koriste, umjesto da završe na odlagalištima i onečišćuju okoliš.

Jedinice lokalne samouprave imaju na raspolaganju i javni poziv Ministarstva za sufinanciranje gradnje reciklažnih dvorišta za koja je osigurano 144,5 milijuna kuna. Od kraja ove godine odvajanje komunalnog otpada bit će obvezno u cijeloj Hrvatskoj, a odlagališta moramo zatvoriti do kraja 2018. ili ćemo za to plaćati kazne odnosno zbog toga će odvoz otpada značajno poskupjeti. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije