Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačko-neretvanska županija

Gradovi i općine nemaju novca za sklonište za životinje, a nekima je preskup i čitač mikročipova

Foto: Privatni album
1/5
04.05.2020.
u 11:00

Metković i Ploče imaju ugovore za zbrinjavanje napuštenih životinja sa skloništem As-Eko iz Šibenika, a nekoliko općina ima ugovore s udrugama za zaštitu životinja kojima pomažu i financijski

Zakon o zaštiti životinja po kojem su jedinice lokalne i regionalne samouprave zadužene za zbrinjavanje napuštenih i ranjenih životinja na snazi je već više od dvije godine, a u nekima od njih nisu se maknuli od početka. I dalje ponavljaju kako za provođenje Zakona nemaju novca, iako im je baš Zakon dao mogućnost da kažnjavajući neodgovorne vlasnike namaknu novac za provođenje istog. Napuštene životinje još uvijek čekaju neka bolja vremena, posebno u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji u kojima nema niti jednog skloništa. Za to vrijeme o ostavljenim, bolesnim i ranjenim životinjama i dalje se brinu volonteri.

Što je po pitanju provedbe Zakona napravljeno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji doznajemo iz odgovora pet gradova - Dubrovnik, Korčula, Metković, Opuzen i Ploče, te 14 općina - Konavle, Blato, Janjina, Kula Norinska, Lastovo, Lumbarda, Mljet, Orebić, Pojezerje, Smokvica, Ston, Vela Luka, Zažablje, Župa Dubrovačka. Iako se o problemu napuštenih životinja razgovaralo i na Koordinacijskoj radnoj skupini Dubrovačko-neretvanske županiji održanoj još u ožujku prošle godine, spominjali su se tada kratkoročni i dugoročni planovi te osiguranje minimalnih uvjeta za postojeće lokacije, sklonište na Žarkovici, Korčuli i u dolini Neretve, dalje od toga očito nisu stigli. Prema odgovoru koji smo dobili iz Županije, samo dva grada imaju ugovore o zbrinjavanju napuštenih životinja sa skloništem iz Šibenika, a općine uglavnom surađuju s udrugama kojima i financijski pomažu.

Foto: Privatni album

Svi gradovi donijeli su Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Metković, Ploče, Opuzen i Korčula imaju čitače mikročipa, no Korčula nema pristup Lysacanu, upisniku kućnih ljubimaca. U Dubrovniku nemaju čitač mikročipova, još traje postupak njegove nabave, a nemaju ni pristup Lysacanu. Kažu kako su u više navrata proveli kontrolu mikročipiranja pasa u suradnji s ovlaštenim veterinarom. Jedino su Metković i Opuzen u kontroli mikročipiranja pasa obišli sva kućanstva. Metković i Ploče sklopili su ugovore o zbrinjavanju napuštenih životinja sa skloništem As-Eko iz Šibenika, a Dubrovnik i Korčula nemaju ugovor s registriranim skloništem na području Županije. Ostaje nepoznato imaju li ugovor s nekim skloništem izvan Županije. Grad Dubrovnik u svom odgovoru ne spominje azil na Žarkovici ni volontere koji već godinama zbrinjavaju napuštene pse pronađene na gradskim ulicama. Iz Opuzena odgovaraju da imaju ugovor s registriranim skloništem u Županiji, iako takvog nema na popisu Ministarstva poljoprivrede. Nijedan grad nema program udomljavanja napuštenih životinja.

 

Među 14 općina jedino Konavle i Župa Dubrovačka imaju čitače mikročipova, no kontrolu čipiranja pasa provele su samo Konavle i to obilaskom većine kućanstava. Konavle imaju i pristup Lysacanu, a uz njih još Lastovo i Janjina, iako one nemaju čitač mikročipova. Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca imaju Konavle, Janjina, Lastovo, Lumbarda, Mljet, Smokvica, Vela Luka i Župa Dubrovačka. Konavle imaju ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja s As-Ekom, Blato ima ugovor sa skloništem Papagalo, u Janjini kažu kako imaju ugovor sa skloništem u Županiji, ali ne navode i koje je to sklonište. U općini Kula Norinska po pitanju napuštenih životinja surađuju s Udrugom prijatelja životinja „Buddy“ iz Rogotina. Udruga na poziv Općine smješta napuštene životinje, a općina je financijski pomaže. Lastovo nema ugovor sa skloništem jer ga u Županiji nema, a sami ga ne mogu graditi. U općini Lumbarda kažu kako imaju sklopljen ugovor za zbrinjavanje napuštenih životinja, a surađuju s Društvom za zaštitu životinju Papagalo kojeg i financiraju. Čipiranje pasa kontrolira veterinar koji pse i čipira (!). U općini Mljet nemaju sklopljen ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja u Županiji, imaju li ga izvan Županije ne znamo. U općini Vela Luka nema skloništa pa je sklopljen ugovor, kako kažu, s jednim otočnim društvom za zaštitu životinja koje je dostatno opremljeno i koje provodi poslove koji su Općini interesantni u ovom dijelu brige za životinje. Ugovor se odnosi samo na pse. Sve druge životinje, očito, nisu im interesantne. Ni u općini Zažablje nemaju ugovor sa skloništem na području Županije, budući da ni ne postoji. Dodaju da već dugi niz godina uspješno surađuju s Udrugom prijatelja životinja “Buddy” iz Rogotina, koju i financijski pomažu, a udruga zbrinjava životinje na njihov poziv. Općina Župa Dubrovačka nema registrirano sklonište ni program udomljavanja napuštenih životinja.

Foto: Privatni album

Općina Pojezerje sklopila je s Udrugom "Buddy" ugovor o financiranju projekta “Prehranimo, sterilizirajmo, čipirajmo i skrbimo o napuštenim psima s područja Općine Pojezerje prije udomljavanja”. Općina Smokvica, pak, ima ugovor sa Papagalom iz Korčule te oni udomljavaju napuštene pse. Za općine Orebić i Ston poznato je samo da rade na Odlukama o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.

Svi rokovi propisani Zakonom o zaštiti životinja odavno su prošli, a Zakon je i dalje samo mrtvo slovo na papiru. Za njegovo provođenje zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, nadležna veterinarska inspekcija i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Za kršenje nekih propisanih odluka predviđene su kazne i za čelnike gradova, općina i županija. Očekuju li možda Ministarstvo poljoprivrede i nadležna veterinarska inspekcija da čelnici Dubrovačko-neretvanskoj županiji kazne sami sebe?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije